Хто і навіщо побудував Вінницький замок? Історики розповіли цікаві факти про укріплення

Хто і навіщо побудував Вінницький замок? Історики розповіли цікаві факти про укріплення
Фото Андрія Завертаного та знімок екрана відео
  • Виповнилося 510 років одному з трьох вінницьких замків. Нині це сучасна фортеця на Замковій горі, що була побудована в часи старостування у Вінниці князя Костянтина Острозького.
  • Історики розповіли деталі та цікаві факти про це укріплення. 

Нині на Замковій горі встановлено найбільший на Вінниччині прапор України. А понад 500 років тому там був зведений замок. 

Хто і навіщо побудував це укріплення? Як воно виглядало та які функції виконувало? Яким був гарнізон замку? Де тоді розташовувалась Вінниця? На ці та багато інших питань дають відповіді у відео, присвяченому історії другого Вінницького замку, працівники Музею Вінниці. Переповідаємо розповіді істориків. 

Відео дня
v class="video-block">

Коли була заснована Вінниця?

Офіційною датою заснування Вінниці вважається 1363 рік. Однак історик, директор Музею Вінниці Олександр Федоришен пояснює у відео, що писемного джерела, яке б було прив'язане і сходилося саме на цій цифрі не існує. 

— Це символічна, умовна дата, яка має прямий стосунок до Синьоводської битви. Вінниця статусно користується цією точкою відліку — 1363 рік. Хоча, якщо ми говоримо про джерела та історичні дослідження, то мусимо сказати, що найбільш ймовірним варіантом, або першою писемною згадкою, про яку ми можемо говорити про Вінницю — це проміжок дат трошечки пізнішого характеру, але які теж стосуються другої половини 14 століття. Це проміжок між 1375 та 1381 роком, — пояснює історик.

Перший Вінницький замок

— Перший Вінницький замок — це теж предмет дискусій та гіпотез. Ми точно знаємо, що цей замок у Вінниці був. Є поширена думка, що перший замок, так званий замок Коріатовичів, розташований був поряд з річкою Вінничка. Однак зони розташування цього замку, куди б ми могли прийти подивитися, зараз не існує, — продовжує розповідь Олександр Федоришен. — Інша версія стверджує, що замок Коріатовичів також був розташований на теперішній Замковій горі. 

Науковий співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею Євген Тичук у своєму дослідженні пов'язаному з розташуванням замків припускає, що основною і найважливішою причиною будівництва замків була зона зручної переправи через річку. Логіка розташування й умовного замку Коріатовичів, й замку Острозьких (на Замковій горі, — прим.ред), була пов'язана з контролем над переправою на річці Південний Буг. 

— На користь припущення, що перший замок був на річці Вінничці — це топонімічна прив'язка. Адже ми знаємо, що назви міст часто збігалися з назвами річок, де вони розташовувалися, — пояснює спеціаліст кафедри Архітектури та Реставрації в НУ «Львівська політехніка» Ілля Литвинчук. — На жаль, ми дуже мало що знаємо про цей замок, бо він був зруйнований ще в 19 столітті кар'єром. Ми навіть не знаємо його опису.

За словами Іллі Литвинчука, нове життя для вінницького замку починається, коли його очолює Костянтин Острозький, який був старостою Вінницьким та Брацлавським.

Другий Вінницький замок

Як розповідає кандидат історичних наук, заступник директора Музею Вінниці Сергій Гула, староста Острозький дбає й про зовнішню безпеку, бо фактор татарських набігів нікуди не дівся. Навпаки час від часу знову посилювався. 

— Саме тому за період старостування Костянтина відбувається реконструкція наявних укріплень, а також добудовуються нові. Які стають додатковим захистом для вінницького замку та власне всієї Вінниці, — говорить Сергій Гула. 

За словами є спеціаліст кафедри Архітектури та Реставрації Іллі Литвинчука, замок на Замковій горі був збудований у 1512 році. Про це свідчить наявний опис замку за 1552 рік. Написано таке формулювання, що замок у Вінниці близько 40 років вже стоїть зведений. 

— На початку 16 століття не дуже вдалий час, м'яко кажучи, для Великого Князівства Литовського, от цей час й відобразився на становищі замків. Всі описи свідчать про те, що катастрофічно не вистачало грошей на їхнє укріплення та утримання, — продовжує Литвинчук. — Чому другий замок будували на новому місці? Це відкрите питання. Причин може бути дуже багато, ну найбільш очевидно, що якимось чином змінилася конфігурація шляхів. Адже Вінниця була транзитним містом, і в принципі замок існував для того, що контролювати цей транзитний шлях. 

За їхніми дослідженнями, Другий Вінницький замок не з'явився на порожньому місці, а він був відбудований на місці більш давнього городища, яке існувало до того замку Коріатовичів на Вінничці. 

Ідея про перенесення замку

— Є два описи замку: 1545 та 1552 років. І вони дуже добре доповнюють один одного. Опис 1552 він не такий детальний, але в ньому містяться дуже багато якраз інформації, яка нам потрібна. Перший опис містить інформацію про те, що замок складається з 30 городин і трьох веж. В одній з цих веж була брама. Це була зрубна дерев'яна споруда, — пояснює фахівець Ілля Литвинчук. — У 1545 стан замку був жалюгідний, він був в занепаді. Стіни обвалювалися, сходи погнили. Загалом сам замок був слабенький. 

За словами Литвинчука, в 1545 йшлося про ідею перенесення замку на острів Кемпа. Бо, як йдеться в документах, на старому місці ні замок не бачить міста, ні місто замку. 

Вже у 1552 році, як говорять дослідники, замок був досить кардинально зміцнений. 

— Реконструкція відбулася за старостування князя Корецького, і вона була пов'язана з просуванням замку до використання більш потужної артилерії. Було додано ще дві вежі у 1552 році. Скоріше ці вежі були зроблені поверх вже наявних городин, — чуємо далі. — Стіни тоді вже були дуже грубі і заповнені землею. 

Роль замку у житті тогочасної Вінниці була в тому, щоб захищати мешканців навколишніх сіл. Також там міг бути осередок оборони. Замок був адміністративним центром поселення і тим більше, що там був розташований суд земський і гродський. Тож, замок, за словами фахівця, захищав передусім органи влади, які тут були. 

Плани на сучасну Замкову гору

Рік тому, нагадаємо, на Замковій горі побудували 50-метровий флагшток. Тут, до 30-річчя Незалежності України, під супровід військового оркестру підняли найбільший Державний прапор.

Але варто згадати, що план благоустрою урочища мав складатись з двох черг. Після проведення археологічних робіт, тут впорядкували схил, зробили нові пішохідні доріжки, газон, місце для стоянки авто, висадили нові кущі й дерева. І у центрі гори встановили щоглу з прапором.

Другою чергою передбачалося розширення мережі пішохідних доріжок, будівництво нових оглядових майданчиків та ще й створення набережної-променаду від Староміського мосту, вздовж вулиці Гліба Успенського.

На наступний рік запланували 632 тисячі гривень видатків на продовження благоустрою Замкової гори. Про це дізналися з проєкту бюджету Вінницької міської громади на 2023 рік. На що саме витратять ці кошти? Пояснив директор департаменту капітального будівництва міськради Ігор Откидач.

— Ми плануємо завершити роботи, які не змогли зробити у 2022 році. А саме прокласти мережі водогону для автоматичного поливу газону, що на цьому об’єкті. Не змогли це зробити не тому, що не встигли: фінансування нових будівництв забороняє постанова Кабміну №520, поки триває воєнний стан, — сказав Откидач.

— Але ж ця постанова усе ще діє. То є ймовірність, що й у 2023 році ви не зможете завершити проєкт, правда?

— Так. Але ми сподіваємося, що у наступному році буде перемога України або, принаймні, внесені зміни у постанову уряду №520, і ми зможемо одразу, без зволікань, почати працювати над завершенням проєкту благоустрою Замкової гори, — відповів директор департаменту капітального будівництва.

Щодо подальшого розвитку цієї місцевості — побудова дерев’яного променаду біля Староміського мосту, установка вбиральні, висадка нових дерев тощо — питання поки не вирішено, розказав Ігор Откидач.

 

Читайте також:

Добрі справи та ініціативи вінничан, які вони втілили в життя впродовж 2022 року

З мерією судяться через реконструкцію Батозької, вартістю 175,6 мільйона гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Наташа Ференец

    Я не вінничанка,але дуже люблю Вінницю.
  • Сергей Рудой

    Реально, ми українці все своє життя були рабами, кріпаками і товаром на свої землі...немаемо минулого і майбутнього.....
  • Валентина Панчук

    Хіба можна в такий час поблікувати таке ви ще координати вкажіть

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Валентина Панчук

    Валентина Панчук ця інформація є у загальному доступі, не тільки на наших ресурсах. У ній немає нічого забороненого.

keyboard_arrow_up