Парк-пам'ятник? На Замковій горі може бути новий Меморіал слави

Парк-пам'ятник? На Замковій горі може бути новий Меморіал слави
Благоустрій Замкової гори мав бути у дві черги. Крім флагштока, хотіли побудувати ще більше пішохідних доріжок, нові оглядові майданчики та набережну біля моста / Фото: vin.gov.ua
  • Торік на пагорбі поставили флагшток з прапором, а у перспективі хотіли будувати історичний парк розваг.
  • Але з початком великої війни Замкова гора набуває нового змісту — стає місцем вшанування захисників, які боролись за Україну.
  • Тож в мерії хочуть дізнатись думку вінничан, як продовжити благоустрій цього місця.
  • А як гадаєте, що на перспективу, треба зробити на Замковій горі? Голосуйте в нашому опитуванні наприкінці цього тексту

Виконком міськради 30 червня ухвалив рішення про створення робочої групи, яка організує процес опитування громади. Один з учасників цієї групи при міськраді, головний архітектор Вінниці Євген Совінський.

— Вивчення громадської думки дозволить визначити найкращі ідеї та сформувати технічне завдання для проведення архітектурного конкурсу, — сказав Совінський.

«Пантеон слави»

А як саме будуть опитувати громадян? Це буде анкетування на вулицях міста, онлайн-опитування чи проведуть різноманітні майстер-класи поблизу Замкової гори, аби зібрати якомога більше людей?

Відео дня

— Процес вивчення громадської думки обтяжує воєнний стан. Ми маємо дотримуватись безпекових заходів, тому на засіданні робочої групи повинні визначити, в якому саме форматі буде відбуватись опитування. Цілком ймовірно, що воно відбудеться так само як з перейменуванням вулиць Вінниці, — розказав журналісту Євген Совінський.

Тобто, якщо провести аналогію з обговоренням перейменування вулиць, то людям запропонують спочатку надсилати свої пропозиції, а потім, враховуючи листи від вінничан, складуть список речей, які можуть побудувати на Замковій горі. Усе це, ймовірно, пропонуватимуть до голосування на громадських обговореннях. 

І, до слова, у міськраді вже натякнули, що може бути в цьому місці — «Пантеон слави».

— Вже склалась традиція на території Замкової гори проводити сакральні заходи з вшанування захисників та пам’ятних дат, які пов’язані зі становленням державності, — йдеться в повідомленні на сайті Вінницької міськради. — Нещодавно тут пройшли урочистості до Дня Конституції. Раніше — меморіальна акція «Вінниця пам’ятає» в пам'ять про військових та цивільних, які загинули у війні росії проти України. Також проходив захід до Дня Єднання.

Тому, припускаємо, що неподалік від флагштока з прапором можуть спорудити скульптурну композицію, яка присвячена пам’яті захисників, полеглих у війні з росією. А як воно буде насправді — побачимо вже незабаром. Адже, за рішенням виконком міськради, опитування вінничан має тривати до 10 вересня.

Про попередні плани

Рік тому, нагадаємо, на Замковій горі побудували 50-метровий флагшток. Тут, до 30-річчя Незалежності України, під супровід військового оркестру підняли найбільший Державний прапор.

Але варто згадати, що план благоустрою урочища мав складатись з двох черг. Після проведення археологічних робіт, тут впорядкували схил, зробили нові пішохідні доріжки, газон, місце для парковки авто, висадили нові кущі й дерева. І у центрі гори встановили щоглу з прапором.

Другою чергою передбачалося розширення мережі пішохідних доріжок, будівництво нових оглядових майданчиків та ще й створення набережної-променаду від Староміського мосту, вздовж вулиці Гліба Успенського.

— Перша черга благоустрою реалізована на 100%. А на другу чергу робіт поки не виготовлявся й робочий проект. Тому коли і чи буде вона реалізована — відповісти на ці питання я не можу, — розказав головний архітектор Вінниці Євген Совінський.

А ще, чотири роки тому, «Вінницьке історичне товариство» запропонувало свій концепт розвитку Замкової гори — створити тут копію Вінницького Замку, який можна було б наповнити різноманітними розвагами для гостей міста й вінничан. Зокрема, проводити тут фестивалі та історичні реконструкції.

Ідею з таким історичним «Діснейлендом» вписали у Стратегію розвитку туризму Вінниці до 2030 року. І для будівництва історико-культурного комплексу «Замкова гора» планували залучати інвестора.

Історична довідка

Замкова гора — це пагорб, який знаходиться між вулицями Гліба Успенського та вулицею Синьоводською (колишня Маяковського - авт.). За дослідженнями істориків, саме тут існував «Вінницький замок»: у 1512 році на горі діяло дерев’яно-земляне укріплення доби князів Острозьких.

Макет вінницького замку з Краєзнавчого музею

Фортеця в цьому місці слугувала початком розбудови нового міста та була потрібна, аби оборонятися від набігів кочівників з Дикого поля. Саме цього місця стосуються найстарші археологічні знахідки Вінниці. У 1960-х тут знайшли залишки поселення трипільців, датоване 3-4 століттям до нашої ери. 

У радянські часи Замкову гору перетворили на кар’єр. Згодом, її вирівняли, щоб можна було з’єднати береги річки Південний Буг новим мостом.

Опитування

Що на перспективу, після війни, можна буде зробити на Замковій горі?

 

Читайте також:

Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті

На Замковій горі буде 50-метровий флагшток із благоустроєм. Що є у планах?

«Тепер тут затишно і гарно». Як виглядає оновлена територія Замкової гори і скільки це коштувало

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up