«Треба, щоб все українське у нас було». Що думають вінничани про перейменування вулиць

«Треба, щоб все українське у нас було». Що думають вінничани про перейменування вулиць
  • Наприкінці минулого тижня відбулось засідання Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки — дорадчо-консультативного органу при Вінницькому міському голові. Там сформували перелік вулиць нашого міста, які варто перейменувати у рамках деколонізації Вінниці.
  • Журналіст 20minut.ua вийшов на вулиці міста та запитав у перехожих, що вони думають про необхідність такої процедури у воєнний час. Відповіді зафільмували на відео.

«Перелік сформували на основі думок та звернень представників міської громади, а також на основі фахових рекомендацій. Що до нього не входять вулиці новоприєднаних територій Вінницької міської територіальної громади, вони будуть опубліковані незабаром», — написали на сторінці «Вінницького історичного товариства» у Facebook.

На думку істориків членів Ради, у Вінниці не повинно бути вулиць й низки інших топонімів та пам’ятників, які закріплюють у свідомості колоніальне минуле і домінування російської мови, російської культури та російської версії нашої історії. Натомість мають бути гідно вшановані українські Герої минувшини та сьогодення.

На цьому етапі вінничан запрошують об’єднати зусилля з комплексної деколонізації міського простору та надсилати пропозиції на електронну адресу [email protected] для їх подальшого опрацювання та винесення на розгляд Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки при Вінницькому міському голові.

Відео дня

Журналіст 20minut.ua напередодні вийшов на вулиці Вінниці та поцікавився думкою містян з цього ж приводу. Які відповіді він отримав, читайте та дивіться на відео нижче. Також нагадаємо про наш попередній матеріал на цю тему:

Артур, 33 роки, ІТ-інженер:

— Не сказати, що прямо потрібно-потрібно у даний час. Але в цілому перейменувати можна. На скільки це доцільно — питання інше. На мою думку, таку ініціативу підтримати потрібно. У нас достатньо власних діячів культури, на честь яких можна перейменувати вулиці, також є багато героїв, які воюють. На їх честь можна перейменувати. Вибір буде великий.
 

Каріна, 22 роки, студентка:

— Звичайно потрібно. Тому що Росія — це агресор. Братами вони нам не були і не будуть ніколи. Це дійсно правильно і в наш час дуже актуально. Треба, щоб все українське у нас було.

 

Віталій, 19 років, безробітний:

— Я вважаю, що не потрібно перейменовувати вулиці. Це незручно. Можливо, можна перейменувати на честь наших героїв.


 

Олена Павлівна, 60 років, працююча пенсіонерка:

— Мені здається, що це не головне зараз в наш час. Коли буде мир і закінчиться війна — тоді можна буде щось думати — чи перейменовувати. Мій погляд такий.

 

Віра Вячеславівна, 77 років, пенсіонерка:

— Я чула, що пам'ятник Горькому хочуть знести і перейменувати парк. Скажіть, що такого Горький зробив, що його не можна? Він фашист був чи що? Він був просто письменник, і діти вчилися по ньому, і я вчилася. Зараз треба звільнитися від напасті, а потім будемо вирішувати.
 

Володимир, 68 років, пенсіонер:

— Ставлюся до перейменування позитивно. Треба все перейменовувати, валити цих русів усіх. І це треба робити тільки зараз — не відкладати під сукно.
 

Повну версію відео-опитування можна переглянути за посиланням:

Опитування

Як гадаєте, чи потрібно вже зараз перейменовувати російські назви вулиць у Вінниці?


 

Читайте також:

«Я руками, ногами й душею за зміну»: що жителі Московської думають про перейменування вулиці

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Надія Сулима

    Цікаво,чому раніше не виконали закон про декомунізацію?Перейменовувати,знищувати всі символи агресора, як от зірки із серпом і молотом на Меморіалах Слави і т. д.
  • Zesraka Zelena

    а  довайти переименовувати  переименоване  и так  до  безконечности.кожных  пять  роки в. за дило визьмится  бестолочи.кто вам  дав право розбазарювати наши  гроши. на змины вывесок  що толку  що вул .василя непийводы переминують на  орлика? у вас  що прибавиться ? .робот нема  цины ростуть .кожну недилю.  побудуйте хоть  один  завод  де  будуть процювати хотя бы  тысячу людей.а не тикати вид

    по польшам  сидлаючи  безконечно  автобусы.вы вже як  цыганы..вон  на кляти  росии  наши  "запидни  друзи" построили ниссан  рено и клаасс де працювало як  минимум  50 тыс.чол.  а нас  кормили  обицянками и вступами.я вже мовчу  як ВТТУ превратили с бюдж.коноторы в частну им.гройсмана.
  • Koba

    Студенту надо по клюву насчёлкать!!! Незручно йому!!!

keyboard_arrow_up