Вистава гідна «Оскара»! Чернігівський театр у Вінниці показав сучасність Гоголя і чого варті «гарантії» від Росії

Вистава гідна «Оскара»! Чернігівський театр у Вінниці показав сучасність Гоголя і чого варті «гарантії» від Росії
  • Сучасністю і креативністю у подачі класики вразила вінницьких глядачів трупа одного із найстаріших і найвідоміших театрів України — Чернігівського академічного театру імені Тараса Шевченка.
  • А Вінниця у свою чергу здивувала чернігівських акторів найгарячішим прийомом, красою міста та особливою історією та аурою Спасо-Преображенського собору.

— Що там, що там? Дайте і мені подивитися! Ого, яка черга! Сьогодні у нас аншлаг! — визирають у вікно актори Чернігівського академічного театру імені Тараса Шевченка, радіючи величезній кількості вінницьких глядачів, що вишикувалися у довгу чергу перед Будинком офіцерів.

Щоб виступити у Вінниці, чернігівці подолали понад 400 кілометрів у дорозі й приїхали чималим складом — 49 артистів. Привезли вінницьким театралам одну з найкращих своїх постановок — комедію «Ніч перед Різдвом», на рахунку якої величезна кількість нагород, зокрема, Гран-прі Міжнародного фестивалю «Схід — Захід» у польському Кракові і перемога на XXI Міжнародному театральному фестивалі «Біла вежа» у Бресті (Білорусь).

Відео дня

«На успіх» вистави у кожного театру є своя традиція. У «шевченківців» така: коли до виходу на сцену залишаються лічені хвилини, всі актори стають у коло, беруться за руки і промовляють: «Дім ваш — дах наш!»

Коли починається показ, проходить всього декілька хвилин і захват переповнює кожного глядача. Феєрія, яку дарує Чернігівський театр, не порівняти ні з чим!

Краса традицій і зимових забав, коли ще не було гаджетів

Ставити класику — задача завжди непроста, адже перше, чим зазвичай дорікають глядачі: «А книга краща». Та це точно не скажеш про постановку чернігівців.

Беручись за найвідомішу й усіма улюблену повість Миколи Гоголя, художній керівник театру, знаменитий режисер-постановник, заслужений артист України Андрій Бакіров зумів блискуче відобразити те, чим, власне, й підкорює гоголівський твір — українські традиції.

Дивлячись виставу, їх не просто споглядаєш, а буквально купаєшся у шалено красивому вихрі українських танців і пісень, ритмів і зимових обрядів, яких у спектаклі просто рекордно багато.

Аж дух перехоплює, коли бачиш, як у давнину в Україні масово колядували, як під час щедрувань веселились, розігруючи сценки з Маланкою, у яку переодягалися хлопці, і які яскраві зимові ігри та забави мали, коли ще не було жодних гаджетів.

— Я дивлюся «Ніч перед Різдвом» вже вдруге — і захват не менший! Ця вистава гідна «Оскара»! Серце так само прискорено б’ється, — ділиться враженнями вінничанка Ганна Соловйова. — Насправді ця краса буде відгукуватися у серці завжди. Бо це наше! Наші багатовікові традиції, наше коріння.  

— Постановка культова, а бачення режисера і рівень театру вражає! Досі під враженням, — говорить Тетяна Стрикун. — Коли виключили освітлення, тільки два прожектори працювали й почалися ігрища, мене осінило: та це ж гра в слона, ми у лісі в таку грали! Як же талановито все зроблено і показано, що Гоголь — дуже сучасний! Хто в цьому році пропустив, у наступному обов'язково йдіть на цю виставу з дітьми й онуками!

Правда про незмінне лицемірство Росії

Серця глядачів скорили не лише виконавці головних ролей: артист-харизма Сергій Пунтус (Чорт), статний Павло Дубовий (Вакула), красуня Катерина Ткачук (Оксана), провідна майстриня сцени, заслужена артистка України Наталія Максименко (Солоха) й корифей Чернігівського театру — народний артист України Валентин Судак (Чуб), а й виконавці другорядних ролей, які кожну фразу, кожен жест проживали на сцені.

Окремі овації глядачів зірвав прекрасний акапельний спів акторів, що грали запорозьких козаків. А у сцені у палаці цариці Катерини ІІ, чию сукну за задумом режисера символічно прикрасила георгіївська стрічка, було влучно підкреслено незмінне ставлення російської влади до України та українського народу.

Лицемірна цариця обіцяла козакам захист, даючи гарантію ніколи не чіпати Запорізьку Січ, а вже за кілька секунд шептала князю Потьомкіну:

«Государство с неподвладным, диким руководством…. Бараны! Сечь Запорожскую — это гнездо своеволия — уничтожить! Полностью и навсегда. И даже само название — запорожские казаки — никогда не употреблять в будущем».

Як відзначає у своїх інтерв’ю режисер-постановник Андрій Бакіров, саме лінію закриття Запорізької Січі у постановці він хотів зробити особливо яскравою, випуклою і змістовною, адже вона перегукується із сучасними подіями та нашими нинішніми стосунками із Росією.

— Все це має дуже глибинне історичне коріння, — звертає увагу режисер Андрій Бакіров. — Не дивлячись на те, що сам твір веселий, повний природнього українського гумору, який збирав й колекціонував Гоголь, все ж таки він прекрасно змалював історичний сюжет відносно трагічного закриття Запорізької Січі.

Враження від Вінниці: «Ні один з храмів не дав більше добра»

Вдячні за подаровані дві години насолоди, вінницькі глядачі вітали Чернігівський театр найбурхливішими оваціями, стоячи.

— Залюбки ще не раз відвідаємо ваше чудове місто! — навзаєм пообіцяли «шевченківці».

Після гостин у Вінниці у соцмережах чернігівські актори поділились найкращими враженнями від міста та прийому вінницьких театралів.

Зокрема, акторка Анна Владович розказала, що поєднала гастролі у Вінниці із зустріччю з друзями, які живуть у нашому місті.

А актор Станіслав Аракільян поділився враженнями від головних історичних пам’яток, які встиг побачити до вистави:

— Вінниця, Преображенський собор. Храм, де вінчався і прийняв обряд Хрещення Коцюбинський, зіграв свій концерт наприкінці життя Святослав Ріхтер, та побував у стінах деякий час зі своїми синами Микола I. Місце, наповнене красою, і чимсь, що довело мене до сліз, коли я був усередині. Ні один з храмів України не давав мені добра більше, ніж тут я зміг взяти і дати. Дякую Вінниці і тій красі, з якою довелося зустрітися.

 

Фото з вистави Дмитра Данкевича.

 

Читайте також:

«Це сучасно!» Про щедрівки «до заміжжя» і ще дохристиянські розказала Оксана Муха у Вінниці

Інтерв’ю з ароматом кави. «Піккардійська Терція» про бізнес у карантин і найнезвичніші концерти за 29 років

«Таке от справедливе життя». Перший скандал відбору «Євробачення» через пісню співачки з Погребища

«Він був великою особистістю в історії людства»: у Вінниці показали стрічку про Леонтовича

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up