«Він був великою особистістю в історії людства»: у Вінниці показали стрічку про Леонтовича

«Він був великою особистістю в історії людства»: у Вінниці показали стрічку про Леонтовича
Назарій Давидовський у ролі Миколи Леонтовича
  • Фільм про видатного українського композитора, автора легендарної обробки мелодії «Щедрик» Миколу Леонтовича знімали впродовж трьох років.
  • Режисером стрічки став Василь Медяний. Саме він, подорожуючи Сполученими Штатами під час Різдвяних свят, звідусіль чув знайому мелодію.
  • Але, на жаль, майже ніхто з американців не знав, хто її справжній автор. Вінничанин вирішив це виправити. 

Прем’єра фільму «Микола Леонтович та його Щедрик» відбулася сьогодні, 13 січня у кінотеатрі «Родина». Тривав він пів години, а розпочався, звісно, зі знайомої усім щедрівки.

З перших хвилин глядачам розповідають про життя композитора, починаючи з його дитинства. Так дізнаємося, що Микола Леонтович народився у селі Монастирок, нині Вінницька область. Чи не уся його родина була пов’язаною з музикою, тому захоплення нею у нього невипадкове. 

Бачимо Миколу Дмитровича молодим. Дізнаємося, де він навчався, як жив, де викладав, з ким мав шлюб та як загинув.

Відео дня

Роль композитора виконав вінницький священник Назарій Давидовський. Як і в Леонтовича, у родині Давидовських є священнослужителі, сам Назарій протоієрей і також є диригентом хору. 

— Було справді цікаво працювати. Дякую, що довірили мені таку місію, — після прем’єри розповідає Назарій. — Коли мені запропонували роль, я навіть не думав, одразу погодився. Я не професійний актор, тому доволі складно було передавати емоції: міміку, інтонації голосу. 

Зліва направо: авторка сценарію Тетяна Медяна, дослідниця творчості Леонтовича Лариса Семенко, режисер Василь Медяний, виконавець головної ролі Назарій Давидовський

Фільм знімали у багатьох локаціях, більшістю своєю Вінницької області. Наприклад, деякі сцени зняті у меморіальному музеї Леонтовича в Тульчині, де він якийсь час живу. Можна побачити й музей Леонтовича у селі Марківка, де його було застрелено. Там же й похований відомий композитор. Показують чимало предметів, що ними свого часу користувався композитор: піаніно, стіл, посуд, нотні збірки тощо. 

Окрема увага приділена знайомству Леонтовича з відомими особистостями того часу, зокрема композиторами Миколою Лисенком та Кирилом Стеценком, хоровим диригентом Олександром Кошицем. Останній у підсумку прославить український «Щедрик» на весь світ, вирушивши за дорученням Симона Петлюри на гастролі Західною Європою та Америкою з Українською Республіканською Капелою. 

— Кошиць фактично став хрещеним батьком для творчості Леонтовича. Саме він відкрив світові нашого подільського композитора, — говорить історикиня та дослідниця творчості Леонтовича Лариса Семенко.

«Єпархіалки». Кадр з фільму

Симон Петлюра. Кадр з фільму

Відомо, що у репертуарі Української Республіканської Капели було, зокрема, 15 творів нашого земляка. Сьогодні про них можна знайти чимало тогочасних схвальних публікацій у західних ЗМІ. Особливо про «Щедрик». Найпопулярніша американська колядка «Carol of the Bells», до слова, складена на його основі. 

— Сподіваюся, що ми змогли розкрити частину історії Леонтовича, хоча всього у короткий метр ми, звісно, вкласти не змогли, — розповідає режисер стрічки Василь Медяний. — Цього року виповняється 100 років з дня виконання «Щедрика» в найбільшому концертному залі Нью-Йорку «Карнегі Хол». Своєю роботою ми хотіли донести до людей, що Леонтович є великою особистістю в історії людства. 

Режисер Василь Медяний

Точну вартість проєкту автори не розголошують, але говорять, що це близько одного мільйона гривень. Також відомо, що фільмом про Леонтовича усе не закінчиться. Знімальна група має задум зняти серію фільмів «Видатні люди Вінниччини». Вже знято епізод про міського голову Вінниці Миколу Оводова. Дати релізу поки не повідомляються. 

Окрім Назарія Давидовського, який зіграв Леонтовича, в ролях та епізодах можна побачити акторів театру імені Садовського, хористок жіночого хору «Соломія» та реконструкторів з ГО «Жива історія». 

Показ фільму «Микола Леонтович та його Щедрик» також пройде завтра, 14 січня о 13.30 у кінотеатрі «Родина». Поза тим, охочі подивитися стрічку про відомого композитора можуть звертатися до адміністрації кінотеатру. Якщо збереться група, у закладі готові організовувати повторні покази. 
 

Читайте також:

Так звучить «Щедрик»: зібрали 25 варіантів виконання знаменитої мелодії Леонтовича

Як на Вінниччині колись називали дідух та навіщо зайві ложки на столі? ТЕСТ про Святвечір

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Денисенко

    Вітаю. Водночас, як автор більш як 10 книг про Миколу Леонтовича, зокрема й 4-томника "Щедрик: на крилах ластівки", загальним обсягом у 1740 сторінок, пропоную при нагоді стати корисним.

keyboard_arrow_up