«Таке от справедливе життя». Перший скандал відбору «Євробачення» через пісню співачки з Погребища

«Таке от справедливе життя». Перший скандал відбору «Євробачення» через пісню співачки з Погребища
  • Вражені фани з усього світу продовжують знімати розбори-реакції на пісню «MAVKA», якою співачка Ірина Бояркіна, що виступає під псевдонімом ERIA, була готова брати штурмом «Євробачення—2022».
  • Але не сталося. Нові організатори і продюсери національного відбору пісню не включили до лонглиста.
  • «Навіть на прослуховування не позвали», — каже співачка.

«Ірино, вас реально не буде у Нацвідборі, чи це жарт? Скажіть, що це жарт…»

«Я в шоці, що вас не взяли в Нацвідбір. Це капець. Всі артисти в списку — нікого не знаю, не слухаю»

«Понабирали хто зна кого. Чому в ютубі навіть не видно і не чути, як вони боротимуться…»

Відео дня

Такими відгуками переповнені соцмережі, коли оприлюднили список 27 музикантів, що будуть боротися за право представляти Україну на «Євробаченні—2022».

Перший скандал національного відбору, який цьогоріч проходить за оновленими правилами, вибухнув одразу після того, як у списку не знайшлося місця для співачки ERIA — нашої землячки Ірини Бояркіної, що народилася у Погребищі, є фронтвумен гурту Mysterya, виконавицею ролі Констанції Вебер в українській адаптації мюзиклу «Rock Opera Mozart Le Concert» і брала участь у багатьох популярних телешоу.

Свого часу Ірина Бояркіна (до заміжжя виступала під прізвищем Ірина Василенко) була фіналісткою шоу «Х-Фактор», торік боролася за звання «Голосу країни» у складі команди MONATIK, а у 2018 році у Нацвідборі на «Євробачення» з піснею «Forest Song» у складі проекту VILNA стала абсолютною фавориткою глядацького голосування першого півфіналу, обійшовши таких популярних виконавців, як KAZKA, Сергій Бабкін та інших.

На успіх та глядацьку любов до своєї нової пісні «MAVKA» сподівалася ERIA і цього разу.

— MAVKA готова зачаклувати Європу! «Євробачення—2023» має бути в Україні. У мене все. А хоча ні, не все. З такою потужною підтримкою, як ваша, можна і національний відбір виграти, і достойно представити Україну на конкурсі в Турині. Ви — моя сила! Обіймаю, — зверталася до своїх шанувальників Ірина, презентуючи пісню.

Та продюсерська і креативна група, яка цьогоріч займається Нацвідбором, пісні шансу не дала.

— Таке от справедливе життя, — прокоментувала перші результати Нацвідбору співачка. — Немає продюсера, немає великих грошей, щоб дати хабар — немає місця у відборі, це типова Україна.

Кліп на Вінниччині не змогла зняти через брак лісів

Із дня прем’єри кліп ERIA «MAVKA» викликав чималий ажіотаж. За тиждень у відео майже мільйон переглядів і дуже багато відеовідгуків та розборів, які знімають фани «Євробачення» з усього світу.

— Ця пісня знакова. Музику і текст писала я, перше аранжування теж сама робила. А потім співпрацювала з талановитим аранжувальником Микитою Вершковим, — розповідає у інтерв’ю ERIA. — Ми намагалися скомпонувати етніку, в якій я працюю вже багато років, так, щоб етнічних елементів було не забагато, але щоб вони відчувалися. Щоб пронизували пісню атмосферою і етнічним вайбом, але щоб це не було схоже на щось народне, а з сучасним прочитанням.

Багато колоритних етнічних костюмів, у яких з’являються герої відео, дизайнери створювали вручну, у кадрі також можна побачити  трембіту 1959 року.

Кліп, режисером якого став Дмитро Мухін, знімали у три різні пори року: влітку, восени і в один з найхолодніших днів зими. У пошуках красивих локацій і кадрів знімальна група об’їздила пів-України, зрештою зупинившись на лісах, що збереглися у Київській області.

— Я хотіла знімати у Вінницькій області, де маємо просто неймовірну природу й дуже багато лісів. Але зіткнулися з тим, що коли ти зараз приїжджаєш у Вінницьку область, лісів немає, — каже співачка. — Є кілька рядів дерев від дороги, а потім — просто пусто. Це питання, яке мене дуже тривожить, тому ми намагаємося з різними екологічними програмами заходити, з очищення рік у тому числі. Саме з Вінницької області починаємо, звідки я родом. Тому що дуже боляче спостерігати, як приїжджаєш на місце, де була чудова локація, а там — хоп — і природи вже немає… Одразу згадується, як цього року у Вінниці була проблема, що дуже багато лисичок пішли у місто у пошуках харчів. Бо ліси просто вирізали… Мені здається, у Вінницькій області зараз гірше, ніж у Карпатах.

Збереженню і взаємодії з природою ERIA, власне, і присвятила свою пісню «MAVKA». Написала її саме українською, адже переконана, що цю тему з легкістю відчують іноземці. А щоб їм було легше зрозуміти кожне слово, кліп протитрований 32 мовами — від англійської й іспанської до турецької, вірменської та івриту.

— Наші предки завжди приносили смаколики, коли йшли до лісу. Коли йшли до річки, також дякували й ніколи не смітили. Цю пошану хочеться повернути, — каже ERIA. — «MAVKA» вийшла дуже об’ємним твором, у якому і є те відчуття, що ти маєш приналежність до чогось глибокого, високого, за тобою стоїть природа і культура твоїх предків. Це треба популяризувати і нести в маси.

Із 284 заявок обрали 27. Але у фіналі будуть лише 8

Повертаючись до скандалу національного відбору «Євробачення—2022». На коментарі співачки ERIA, що її навіть на прослуховування не позвали, команда Нацвідбору відзначила, «що завжди будуть незадоволені».

— Довгий список був сформований з 284 заявок, які надійшли до Суспільного мовника. Зрозуміло, що в кожному конкурсі завжди є незадоволені результатами, але неприпустимо, що деякі артисти намагаються привернути до себе увагу безпідставними звинуваченнями та скандалами, — йдеться в повідомленні.

Водночас, 27 претендентів — це лише початок. Одне з головних нововведень цьогорічного Нацвідбору — прямих ефірів півфіналів, за якими всі слідкували у попередні роки, не буде.

До 24 січня організатори мають оприлюднити імена 8 фіналістів, а вже 12 лютого о 19.00 пройде прямий ефір на телеканалі «UA: ПЕРШИЙ», де і стане відомо, хто представлятиме Україну на 66-му пісенному конкурсі, що пройде на арені «PalaOlimpico» у італійському місті Турин.

— Заявок цього року було дуже багато. Така увага до конкурсу дуже приємна. Я думаю, що успіх Go_A надихнув учасників цього року брати участь у Нацвідборі на «Євробачення—2022». А рівень підготовки артистів різний, тому що є вже й молоді зірки, і досить відомі виконавці, а є й абсолютні дебютанти, групи, які, наприклад, під час пандемії вирішили почати свою музичну кар’єру. Абсолютно в різних жанрах. Це дуже цікаво і демонструє, що Україна — співоча країна, яка опановує абсолютно різні музичні напрямки, — зазначає Олексій Гончаренко, продюсер та керівник компанії «Френдс Про ТВ», яка займається виробництвом телеверсії нинішнього фіналу Нацвідбору. — Сформувати лонглист було нескладно, тому що до лонглиста потрапило багато виконавців. А от зробити шортлист, де буде тільки вісімка фіналістів, — оце вже буде справа дуже складна.

Такої ж думки член правління Суспільного, відповідальний за платформу телебачення Ярослав Лодигін:

— Через пандемію Нацвідбір не проводився з 2020 року, за цей час в українських музикантів явно накопичилася енергія та матеріал і гідних заявок було дуже багато! Однак на цьому етапі великої кількості суперечок серед оргкомітету не було і довгий список сформувався доволі швидко. Але боротьба іде за 8 місць у фіналі, тож найзапекліші суперечки попереду.

Хто потрапив у лонглист Національного відбору?

У лонглисті є відомі широкій публіці сучасні виконавці: Alina Pash, Kalush Orchestra, LAUD, WELLBOY, а також знаменита джазова співачка Laura Marti, яка, до речі, у жовтні виступала у Вінниці на ювілейному XXV міжнародному джазовому фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST—2021.

Також є багато нових імен: AMARIIA, Barleben, DOdoBro, Cloudless, FIZRUK, Gorim!, IDXO, Michael Soul, Our Atlantic, Oyedamola, ROXOLANA, Schor, SHY, Sofia Shanti, SOWA, The blue artic, The Tape Machine, Victoria NIRO, АНЦЯ, Віка Ягич, Східзахід, Юлія Тимочко.

Серед усіх учасників організатори Нацвідбору обіцяли провести перевірку щодо виступів на території Росії, Білорусі та на окупованих територіях.

 

Читайте також:

«Це сучасно!» Про щедрівки «до заміжжя» і ще дохристиянські розказала Оксана Муха у Вінниці

Від Іво Бобула до «ДахиБрахи»: 15 кращих культурних подій цієї зими, що пройдуть у Вінниці

Інтерв’ю з ароматом кави. «Піккардійська Терція» про бізнес у карантин і найнезвичніші концерти за 29 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up