«Це сучасно!» Про щедрівки «до заміжжя» і ще дохристиянські розказала Оксана Муха у Вінниці

«Це сучасно!» Про щедрівки «до заміжжя» і ще дохристиянські розказала Оксана Муха у Вінниці
  • Знаменита співачка, яку називають голосом і душею України, зізналась, що мріє, аби кожен українець знав бодай 50 колядок і щедрівок.
  • Та під час концерту у Вінниці поділилась особливою веселою святковою піснею, яку її навчили дідусь та бабуся.

Поки телебачення і радіостанції продовжують пропагувати швидкоплинні музичні тренди, Оксана Муха, чиї пісні, на жаль, украй рідко почуєш у ефірі, збирає аншлаги не лише у кожному місті України, а й під час постійних гастролей у США, Канаді, Німеччині та інших країнах Європи.

Кожен її концерт — це відкриття безмежної краси української  пісні, повернення до традицій і незабутнє відчуття, коли протягом двох годин насолоджуючись божественним голосом, ти ніби мандруєш у часі, зустрічаючись із предками, які незмінні головні істини так уміло відобразили у народних піснях.

— І скажіть, що це не сучасно! — після чергового шквалу овацій вражених глядачів, звертається до вінничан Оксана Муха. — Наша народна творчість надзвичайно особлива. У ній наше українське серце, наша історія, яку ніхто ніколи не перепише. У народних піснях вона зберігається і буде зберігатися віками!

Відео дня

Про особливі пісні від бабусі й дідуся

Під час свого нового візиту до Вінниці Оксана Муха презентувала новорічно-різдвяну концертну програму «Радуйся!», тому, звичайно ж, багато розповідала саме про традиції зимових свят, які завжди свято зберігалися у її родині. Де співали, до речі, всі! У період колядувань і щедрувань батько завжди грав на акордеоні, сестра Уляна сідала за фортепіано, а сама співачка грала на скрипці.

— Українських колядок і щедрівок не злічити! Дивовижно, як так українці умудрилися, що одні і ті ж персонажі: Ісус, Діва Марія, Йосиф, царі, пастушки, а ми маємо мільйон колядок на ту ж тему, — звертає увагу Оксана Муха. — Цінно, що у нашій творчості зберігаються ще дохристиянські щедрівки, зокрема, є такі, які співалися саме «до заміжжя». Коли у хаті була незаміжня дівчина, приходили і вінчували, щоб на наступний рік вона таки дочекалася одруження.

Багато рідкісних святкових пісень співачку навчили її бабуся й дідусь.

— У нас завжди була така традиція у сім’ї: на свята ми спочатку збиралися за вечерею у Львові з батьками моєї мами, а потім їхали у село до інших бабусі й дідуся, — розповідає Оксана Муха. — І от одного разу машина нас не довезла… Заглохла. Стояли сильні морози і ми вже не знали, як далі бути. Але, на щастя, наші відчули, що щось трапилося, і послали по нас коней із саньми. Це було вперше, коли я сіла на сані з кіньми! Нас закутали в кожухи, хоча ми вже так змерзли, що зігрітись одразу було важко. Але сіли і почали співати. Це незабутній спомин: ми їхали кіньми, колядуючи, під прекрасним зоряним небом. По рипучому снігу приїхали у теплу хату, де завжди горів вогонь у пічці і де завжди бабця Броня з дідом Олексою любили обіймати і співати свою улюблену, дуже веселу коляду «Пасли пастирі вівці на горі».

Акапельно і під фантастичний акомпанемент чудових львівських музикантів Оксана Муха презентувала вінничанам незліченну кількість колядок і щедрівок, які у нашій області, на жаль, не почуєш. Але все у наших руках — нагадує співачка!

— Я мрію, щоб кожен українець знав бодай з 50 коляд і щедрівок. Я не кажу 200-300, але 50 було би гарно. Тому прошу вас вчити з вашими дітками ті пісні, які ваші дід і баба любили — пісні вашого роду. Нехай це будуть одна-дві, але нехай вони залишаються у ваших дітях, ваших онуках. Нехай у такий спосіб історія вашого роду не матиме завершення!

«Маємо брати приклад з поляків, які зберігають свою ідентичність»

Окрім прекрасних обрядових зимових композицій, на концерті у Вінниці Оксана Муха заспівала свої авторські пісні, а також улюблені народні, «Я твоє крило» Володимира Івасюка, легендарну «Гуцулку Ксеню» й народну польську пісню «Dwa serduszka cztery oczy».

— Мене надзвичайно вразила і ця пісня, і сама ідея польського фільму «Холодна війна», де «Dwa serduszka» звучать саундтреком. Як красиво у ньому подано, як поляки пишаються своєю народною творчістю, як гарно зберігають свою ідентичність. Мрію, щоб українська пісня у наших серцях була настільки ж дорогою та необхідною.

Ще одним іншомовним сюрпризом вінницького концерту стало блискуче виконання Оксаною Мухою французького хіта Едіт Піаф «Non, je ne regrette rien».

— Її називали «пташок» — Піаф. Така невеличка і така сильна жінка! Пісня, яку вона заспівала під час революції у Франції, була на кожному куточку. Так вона їй гарно дала життя! — відзначила Оксана Муха. — Я ні за чим не шкодую: ні за хорошим, ні за поганим. Я викидаю все, я спалюю всі свої спогади і починаю з нуля. Сьогоднішній свій день я починаю з тобою.

Дякуючи вінничанам за найтепліший прийом і овації, що не вщухали протягом всього вечора, Оксана Муха запросила усіх разом заспівати найвідомішу колядку «Добрий вечір тобі» та побажала усім зберігати тепло і добро у серці, ніколи не відмовляти собі в задоволенні співати й завжди вірити у дива, адже у житті немає нічого неможливого.

Рецепт куті від Оксани Мухи

Сьогодні, на Маланки, та на Водохреща, 19 січня, за звичаєм на столі у українців буде кутя. Зварити її можете за родинним рецептом, яким поділилася Оксана Муха.

— Це рецепт куті, яку колись готували мої бабусі та дідусі. У Львові ми завжди їли холодну і трохи суху кутю, а в селі, у Глуховичах — теплу і мокру. Я в дитинстві чистила та нарізала горіхи. А всі готові інгредієнти завжди перемішував дідусь, оскільки він був найстаршим. Він також тер мак. Зараз цим займається мій тато, але часи змінилися, тому для маку використовує електричний апарат, — розповідає Оксана Муха. — Коли кутя вже була готова, дід Олекса завжди йшов до худоби, пригощав її кутею. Потім йшов на поле, кидав її пташкам і казав: «Як зараз не прилетите, то потім вже не прилітайте. Ходіть зараз на кутю!» Тоді брав топірець і вдаряв по всіх деревах: грушках, сливках, яблунях, і казав: «Як наступного року не вродите добре, то я вас зрубаю».

Інгредієнти для куті від Оксани Мухи: зерна пшениці або ячменю, мак, мед, вода, родзинки, лісові горіхи, сушені вишні.

Спосіб приготування: проварити кутю і запарити мак, додати багато родзинок і лісових горіхів, подрібнених ножем. Для більшої солодкості куті можна додати тертий шоколад або сушені вишні. І останній інгредієнт — мед. Його потрібно розмішати з водою (близько півсклянки) і додати до куті.

Фото Дмитра Данкевича

 

Читайте також:

Так звучить «Щедрик»: зібрали 25 варіантів виконання знаменитої мелодії Леонтовича

У січні Вінницю чекає містика Гоголя і вистава—свято від одного із найстаріших театрів України

Інтерв’ю з ароматом кави. «Піккардійська Терція» про бізнес у карантин і найнезвичніші концерти за 29 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up