У січні Вінницю чекає містика Гоголя і вистава-свято від одного із найстаріших театрів України

У січні Вінницю чекає містика Гоголя і вистава-свято від одного із найстаріших театрів України
  • Славетний Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка 19 січня вразить Вінницю своєю найхітовішою виставою «Ніч перед Різдвом».
  • До рангу справжніх блокбастерів ця вистава-шедевр потрапила, завоювавши величезну кількість перемог на міжнародних і всеукраїнських фестивалях, зокрема — виборола Гран-прі у Кракові.
  • На сцені буде понад 30 артистів, яскравий вертеп, сучасна етно-музика, колядки і вражаючі танцювальні постановки з трюками!

— Незалежно від сюрпризів погоди, на Водохреще у Вінниці точно буде сніг і надзвичайна атмосфера новорічно-різдвяних свят! — гарантують організатори гастролей — компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ». — Вистава «Ніч перед Різдвом», яку 19 січня о 20.00 на сцені вінницького Будинку офіцерів, представить знаменитий Чернігівський театр, для багатьох стане відкриттям. Це наймаcштабніша постановка усіма улюбленої повісті Гоголя з блискучим відтворенням українських традицій і водночас — з креативними сучасними акцентами. Феєрія, краса і магія, від якої не відвести погляду!

«У Польщі казали, що таких театрів не мають»

У Вінниці виставу «Ніч перед Різдвом» вже показували два роки тому — шевченківці приїжджали у 2019 році, тому, як очевидці, підтверджуємо: це дійсно постановка, у яку неможливо не закохатися. Шквал овацій від захоплених вінничан у фіналі не вщухав дуже довго — артистів вітали, стоячи.

Відео дня

До таких гарячих прийомів трупа Чернігівського театру вже звикла, адже куди б не приїжджали з цією виставою по два-три-чотири і навіть п’ять разів — завжди аншлаги.

За 6 років з дня прем’єри вистави театр декілька разів з гастролями об’їжджав всю Україну і завоював чимало нагород на відомих фестивалях. На рахунку «Ночі перед Різдвом» Гран-прі V-го Міжнародного фестивалю «Схід — Захід» у польському Кракові, перемоги на XXI Міжнародному театральному фестивалі «Біла вежа» у Бресті як «кращий акторський ансамбль», І Всеукраїнському театральному фестивалі «СвітОгляд»(м. Сєвєродонецьк) «за краще пластичне рішення», Міжнародному фестивалі «Золоті оплески Буковини-2016» у Чернівцях за «кращий режисерський задум та втілення», «краще музичне вирішення вистави» і «краще пластичне вирішення» й багато інших.

— За ці роки ми стільки разів грали цю виставу, що я вже втратив рахунок. Не вистачить пальців на руках, щоб перерахувати міста, де гастролювали. Вистава вийшла настільки хітовою, що ми заздалегідь знаємо: грудень розписаний. Для нас виступи у інших містах — це завжди ковток сніжного повітря, який має надати глядачеві бажання жити і вірити, що такий народ, як український, переможе все! — зізнається у своїх інтерв’ю режисер-постановник, заслужений артист України й художній керівник Чернігівського театру ім. Т. Шевченка Андрій Бакіров. — Що ж до участі у фестивалях — це іміджева подія, яка підтримує враження від нашого колективу на рівні Україні і за кордоном. Наш театр не пасе задніх серед всіх творчих колективів України. Ми завжди рухаємося вперед. Після відкриття фестивалю у Кракові було дуже приємно чути враження молодих польських митців, які через перекладачів казали, що у Польщі такого театру немає. Тобто такого, який може не тільки грати, а й співати, танцювати, який яскравий, дуже емоційний, щирий, відвертий — який дарує людям радість. Це було приємно чути, тому що саме таке завдання було перед цією виставою — дарувати радість і свято.

Мінімалізм декорацій,  максимум музики і танців

Секрет успіху «Ночі перед Різдвом» — у новаційній, креативній подачі й довершеності кожної деталі.

Вистава побудована на ефектах магії, казковості й видовищності: один помах руки — і ніби справжні, сяють зорі, кружляє лапатий сніг й під оплески глядачів вареники летять до рота козака-характерника Пацюка.

За задумом режисера, у виставі немає громіздких декорацій, натомість — дуже ретельно обрано сценічні костюми, а кількість масових сцен з разючими танцями, хороводами, іграми й колядками, просто приголомшує! Завдяки постійній динаміці, колориту і виру витонченого театрального дійства, глядач максимально відчуває дух Різдва і переноситься на століття у минуле.

У виставі блискуче переплітаються давні легенди й картини життя українського села, реальне й уявне, фантастичне й комічне, фольклор, магія та веселі пригоди.

— На сцені 100 відсотків створюється чарівна атмосфера! — каже виконавець головної ролі коваля Вакули, актор Євген Бондар. — Ми коли вперше дивилися прогін вистави, самі були вражені, наскільки це дійсно гарна й чарівна картина!

Всьому заслуга, переконаний його старший колега — виконавець ролі Чуба, народний артист України Валентин Судак — у красі й сакральному значенні українських традицій:

— Тут навіть нічого не треба вигадувати — все це видумав наш народ. Наші традиції, обряди, все те, що закладено у наших коренях.

З акцентом на розпаді Запорізької Січі

Споконвічно готуючи виставу, як свято, режисер-постановник не забував головну мету — створити сучасне прочитання всім відомого класичного твору. Розумів, що всі чудово знають сюжет, тому будуть дивитися не стільки на те, що відбувається, а — як саме відбувається. Тому й обрав сучасний хід і по музичному оформленню, і по рухам, танцям і співу, надавши свіжого трактування знаменитій історії.

— Сподівання на те, що Гоголь — сучасний автор, виправдалися. Лінія, яку я хотів зробити особливо яскравою, випуклою і змістовною — лінія закриття Запорізької Січі, котра, як мені здається, звучить досить вагомо в контексті сучасних подій та наших нинішніх стосунків з Росією. Все це має дуже глибинне історичне коріння, — звертає увагу режисер Андрій Бакіров. — Не дивлячись на те, що сам твір веселий, повний природнього українського гумору, який збирав й колекціонував Гоголь, все ж таки він прекрасно змалював історичний сюжет відносно трагічного закриття Запорізької Січі.

Тонко обігравши сцену в Петербурзі, Андрій Бакіров вкотре продемонстрував своє блискуче вміння надавати свіжого трактування класичним сценам. Вистави у його постановці неодноразово відзначені на всеукраїнських та міжнародних фестивалях. Лауреат національної театральної премії імені Леся Курбаса, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня — на рахунку постановника чимало найвідоміших нагород.

— Театр — це особлива енергія. Це особливе диво! Дати ковток свіжого повітря, гарного настрою, щоб хотілося жити і прийти в театр ще не один раз, — говорить Андрій Бакіров. — Якщо береш до постановки певного автора, насамперед маєш розуміти: що він хотів сказати? Микола Гоголь — це мій автор. Гоголь, Шекспір — це автори, які космічно сприймають людське існування, які мають гостре відчуття часу, наділені могутньою філософією, а тому вічні. Над їхніми творами можна працювати безкінечно. Навіть якщо вистава вже поставлена, її можна вдосконалювати, постійно додаючи щось нове. Це безкрай!

З історії Чернігівського театру

Через 5 років Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка буде відзначати 100-річчя з дня заснування. Це один із найстаріших і найцікавіших театрів України, де разом із сучасними новаціями продовжують славетні традиції всіх майстрів, що там працювали у різні часи.

Театр носить ім’я Кобзаря від дня заснування у 1926 році у місті Зінов’євськ (нині — Кропивницький). Спочатку це був пересувний Робсільтеатр імені Т. Шевченка, який у 1933 році наркомосвіти УРСР відрядив у повному складі для обслуговування населення новоутвореної Чернігівської області. На початку 1934 року трупа отримала статус Чернігівського обласного державного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. А у 2001-му за високі творчі досягнення театру було надано статус академічного. Сьогодні Чернігівський театр багато гастролює, постійно поповнює репертуар цікавими виставами, з якими виборює нові перемоги на численних фестивалях і конкурсах.

— Мені дуже хочеться, щоб глядачі й актори були у стані співпраці. Тиша під час вистави, яка ніби дзвенить, чи глядацький емоційний вибух — це миті, заради яких хочеться творити, — говорить художній керівник театру Андрій Бакіров. — Театр не може залишати глядача байдужим. І на сцені — не місце людям «із холодним носом», яким нічого сказати публіці. На сцені мають бути особистості. Не просто виконавці — особистості!

Приходьте на зустріч зі справжніми майстрами-особистостями чудового Чернігівського театру. 19 січня о 20.00 у Будинку офіцерів їхня особлива «Ніч перед Різдвом» вас неодмінно вразить, наповнивши найсильнішими емоціями, радістю і прекрасним передноворічним настоєм.

Квитки на виставу можна придбати онлайн на сайті bilet.vn.ua, а також у всіх касах міста.

 

Читайте також:

Новорічні локації для казкових фотосесій. Що пропонують вінницькі студії і за яку ціну?

«Хід Королеви» й відвертості «Яжемать». За що перша книга Олі Полякової потрапила у ТОП продажів?

У міста буде «Музей Вінниці». Де і коли заклад почне працювати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Galina Panasiuk

    Вау! Тобто вірусу типу вже не буде, що знову планують ці зборища?)))  Цікавий вірус!)))) Як тільки літом на курорт чи взимку  кутю жерти, то він одразу кудись зникає))))
  • Світлана Цвик

    Цікаво а для того щоб попасти на прем'єру потрібно мати при собі сертифікат вакцинації

    Валентина Кирильчук reply Світлана Цвик

    За новою постановою Кабміну, зараз глядачі, старші 18 років, йдучи на будь-який концерт чи виставу, на вході повинні пред’явити один із документів: сертифікат про вакцинацію, ПЛР або тест на антиген, зроблені за 72 години до події, чи довідку про перенесену хворобу.
    Це правило тепер діє у всіх карантинних зонах: що червоній, що жовтій.

    На даній виставі за необхідності глядачі зможуть зробити експрес-тест на вході.

keyboard_arrow_up