У міста буде «Музей Вінниці». Де і коли заклад почне працювати?

У міста буде «Музей Вінниці». Де і коли заклад почне працювати?
Будинок на вулиці Симона Петлюри, 15А / Фото зі фб-сторінки Visit Vinnytsia
  • У історичній будівлі – садибі Боруха Львовича – відкриють  «Музей Вінниці». 
  • В закладі буде працювати команда «Центру історії Вінниці». Бо саме для музею і створювали вищевказане комунальне підприємство ще у 2017 році.
  • Очікується, що музей почне працювати з січня наступного року. Але двері для відвідувачів залишаться зачиненими. Чому?

У будинку, де раніше було розташоване обласне радіо, створять «Музей Вінниці». Рішення про створення нового закладу підтримали депутати на сесії міськради, 26 листопада.

Музей розміститься в історичній будівлі – садибі Боруха Львовича, що за адресою вулиця Петлюри, 15А (колишня Чкалова).

Буде закритим для відвідувачів

Відтак, «Центр історії Вінниці» перетворюється на «Музей Вінниці». Про це повідомила команда комунального підприємства, яку очолює історик Олександр Федоришен.

Відео дня

«Ще з моменту заснування Центру в лютому 2017 року нашим пріоритетним завданням було створення Музею Вінниці, — йдеться у повідомленні. — За роки діяльності Центру історії Вінниці було накопичено виставковий, культурно-просвітницький, інформаційний та комунікативний досвід, сформовано основу для фондів майбутнього музею, налагоджено зв’язок з аудиторією і партнерами у місті, країні та за її межами».

Команда Центру історії Вінниці плідно досліджує етап історії, коли Вінниця була Тимчасовою столицею УНР

Після завершення державної реєстрації та всіх підготовчих моментів, заклад почне працювати у січні 2022 року. Але тут є один важливий момент: до моменту завершення реставрації та створення експозиції музей буде зачинений для відвідувачів.

«Зараз стоїть завдання розробити проектну документацію щодо реставрації приміщення. Далі потрібно працювати над експозицією. Музей стане ще однією вагомою заявкою на ствердження Вінниці як центру міської культури центральної України, динамічного, «пульсуючого» міста», — додали у прес-службі Вінницької міської ради.

Візуалізація майбутнього Туристичного хабу

Разом з новим КП «Музей Вінниці», вінницька мерія планує створити «Офіс туризму Вінниці». Це комунальне підприємство надаватиме послуги в майбутньому Туристичному хабі, який зараз реконструюють на Соборній, 89. «Офіс туризму Вінниці» координуватиме заходи, виставкові проекти та атракції, включені до програм перебування туристів.

Чому садиба має ім’я «Львовича»

Раніше, нагадаємо, розповідали про історію садиби Львовича. 

Розкішна жовта будівля на вулиці Петлюри, 15А була побудована у 1913 році. Належала «сталевому королю» Боруху Львовичу. 

Таке прізвисько Львович отримав через свій завод — «Молот». Перше машинобудівне та чавуноливарне підприємство у Подільській губернії, засноване у 1880 році. 

При цьому сам власник був дуже економним — наприклад, для внутрішнього оздоблення будинку він використовував не дерев'яні елементи, а гіпсові підробки, чавунні деталі паркану відливалися на власному підприємстві, а його стовпчики були зроблені із низькосортної цегли. 

Але попри те, що через його ощадливість у вінничан навіть з’явилась приказка «скупий, як Львович», він був меценатом — утримував єврейські школи та культурні товариства, допомагав з посагом бідним нареченим. 

Велике значення садиба мала у часи Української народної республіки. З лютого 1919 року будівля стає місцем розташування Міністерства Пошт і Телеграфів УНР, очолюваного Іваном Штефаном, а з 1920 р. — Військово-похідної Канцелярії Головного Отамана Військ і Флоту УНР Симона Петлюри, пам’ятник якому нині знаходиться на території.

 

Читайте також:

Коцюбинський чи Пирогов? Вгадай відомого вінничанина за фактом

Історія Універмага. Як тут працювали і що можна було купити у 90-х?

Забуті імена вінницьких кладовищ. Архітектор Самуїл Рабін створив будівлю ОДА й не тільки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up