ТОП-10 з того, що варто побачити і зробити туристам у Вінниці

ТОП-10 з того, що варто побачити і зробити туристам у Вінниці
  • Якщо не знаєте, що показати друзям, які приїжджають до вас в гості, або ви самі турист, який збирається відвідати Вінницю, перегляньте нашу добірку. 
  • Кожен з пунктів може перетворитися на окрему тематичну і захоплюючу екскурсію. Для цього достатньо вибрати з добірки цікаві локації і накласти їх на свій маршрут.

Більшість локацій, що ми для вас їх відібрали — безкоштовні. Ми розповідаємо, що шукати у Вінниці, а вам залишається лише знайти це на мапі міста. Крім того, ми ціленаправлено не включили в добірку фонтан Roshen. Адже більшість туристів їдуть до нашого міста спеціально, щоб подивитися на світло-музичне шоу. Однак, на нашу думку, Вінниця має чимало більш цікавих місць. 

Скульптури

Чи багато міст в Україні може похизуватися таким розмаїттям скульптур та пам'ятників, які має Вінниця? Навряд. А ось вінничани щодня проходять повз і часто навіть не звертають на них увагу. 

Відео дня

У нашому місті їх справді багато, і присвячені вони як реальним історичним постатям та військовим діячам, так і музикантам, письменникам, тваринам і навіть вигаданим персонажам. Серед них учасники гурту The Beatles, Симон Петлюра, янгол у респіраторі, Че Гевара, ноги Діогена, горила та багато всього іншого. 

Трамваї

«Вінницька Швейцарія» і «Найкращий громадський транспорт в Україні», — це далеко не всі компліментарні відгуки туристів про наше місто. І отримали ми їх саме завдяки нашим трамваям. Подивіться будь-яке відео будь-якого блогера, який побував у Вінниці, і в ньому обов’язково йтиметься про наші трамваї. 

До речі, їх стільки різновидів, що навіть деякі вінничани не бачили їх всі. Окрім найрозповсюдженіших швейцарських «Карпфенів», є й швейцарські «Міражі». Рідше на лініях зустрічаються чеські «КТ-4» та ремонтні «Т-4». Не можна оминути увагою вінницьку розробку — сучасний трамвай VinWay. Таких у місті десять і вони зустрічаються в трьох модифікаціях: короткій, стандартній та довгій — завдовжки в 31 метр. Час від часу Вінницею курсують екскурсійний «німець» довоєнної епохи, червоно-синій City Tour трамвай і навіть розфарбований в стилі «Зоряних війн» ремонтний вагон. 

Поціновувачам цього виду транспорту радимо обов’язково відвідати Вінницький музей трамваю. Там можна побачити всі різновиди вагонів, починаючи з 1913 року, — саме тоді у Вінниці з'явилася перша трамвайна гілка. 

Архітектура

Погодьтесь, що не дуже цікаво приїжджати в місто і бачити навколо одні лише радянські багатоповерхівки або сучасні скляні висотки (якщо це не Нью-Йорк, звісно). Значно приємніше, коли навколо розкішні будівлі і споруди, кожна цеглина яких просякнута історією та передає колорит міста. 

Вінниця має чимало таких цеглин: це, звісно, Вежа, приміщення колишнього готелю «Савой», дача «Майка», театр імені Садовського, приміщення обласної ради, «Амстердам» тощо. 

На жаль, до сьогодні не все збереглося в належному стані, тому, наприклад, незнаючій людині «Шоколадний будинок» може здатися типовою руїною, а Вінницькі мури — малопомітною стіною. Через це перед початком своїх мандрів архітектурними пам’ятками Вінниці, радимо трішки підготуватися, щоб знати що і де шукати.

Церкви

Головною релігійною спорудою у Вінниці беззаперечно є Спасо-Преображенський собор. Зараз в ньому проходять богослужіння православних вірян, а кілька століть тому він підпорядковувався домініканцям. 

Неподалік від нього знаходиться костел Святої Діви Марії Ангельської, що був зведений у 18 столітті. Ввечері можна побачити, як підсвічуються ці дві святині, що безумовно додає шарму їхньому вигляду. 

Поза тим, у нашому місті можна побачити ще чимало гарних релігійних будівель з цікавою історією: церква Покрови Пресвятої Богородиці, Миколаївська церква (подейкують, що вона була збудована без жодного цвяху), Дім Євангелія, синагога Ліфшица, костел єзуїтів тощо.

Центральний парк

Саме у Центральному парку можна знайти стільки способів проведення часу, скільки не знайдеш у будь-якому іншому місці Вінниці. У парку є алея видатних земляків (Коцюбинський, Леонтович, Некрасов...), лебедине озеро (у ньому мешкає пара цих птахів Руслан і Людмила), зоодворик (з мавпами, кенгуру, слоновою черепахою…), планетарій (один з шести в Україні), «Міні-Вінниця» (моделі кращих пам’яток міста зображені в мініатюрі), стадіон для гри в хокей на траві, Літній театр, парк атракціонів, квест-кімнати, декоративні рослини...

Південний Буг

Вінничани люблять головну річку свого міста — Південний Буг, а тому на її берегах, і на ній самій, можна знайти чимало цікавого. Ми зараз не про прибережні ресторани, а про, наприклад, теплоходи, які щодня катають туристів від Центрального мосту до Сабарівської ГЕС. Про справжню гондолу, зі справжнім гондольєром. Про спокійний SUP-серфінг та екстремальний вейкбординг. І про величезну кількість катамаранів та човнів, які можна у будь-яку мить орендувати.

Київський міст

У Вінниці три великих мости. Однак використовувати їх як туристичні магніти почали лише нещодавно, якщо точніше, то два роки тому, і лише один міст — Київський. 

У 2018 на його перилах встановили бронзові фігурки тварин і птахів. Спочатку це була пара голубів, родина гусаків, грайливі коти і сполохані горобці. Пізніше до них приєднався півень, курка та маленькі курчата. Останніми бронзову колекцію на мосту поповнили два єноти. В майбутньому колекція буде розростатися. 

Мурали

Муралами називають великі витвори мистецтва, що їх малюють на стінах будівель. У Вінниці таких вже кілька десятків. Усі вони на різноманітні тематики, різних розмірів, а географія їхнього розташування охоплює чи не усе місто. 

Більша частина, звісно, сконцентрована в центрі, але цікаві об'єкти можна зустріти на Вишеньці, Замості і вулиці Коріатовичів.

Тематичні кафе та ресторани

Таких у Вінниці не так багато. Але ті, що вже існують для деяких стали улюбленими закладами міста. За приклад можна взяти кав'ярню-музей «Панъ Заваркінъ та Синъ». Своїм інтер’єром та колекцією старовиннх годинників, це місце занурює гостей у минулі століття. 

Або «Вінницька реберня», інтер’єр якої виконаний в стилі стімпанку. Чи то пак «Кінь в протигазі», атмосфера якого відтворює буремні часи існування Української Народної Республіки. 

Музеї

Мабуть, якби Вінницю не вважали містом фонтанів і трамваїв, вона була б містом музеїв. Лише центральна вулиця вміщує в себе з десяток таких закладів: АвтоМотоВелоФотоТелеРадіо, української марки, науки, музей міні-моделей транспорту (єдиний в Україні), краєзнавчий (тут оселився скелет мамонта), художній... 

В інших частинах міста також чимало музеїв. Наприклад, музей ретрокіно, музей шоколаду, музей повітряних сил ЗСУ, національний музей-садиба Пирогова і навіть музей сміття.

Читайте також:

Десять місць Вінницької області, куди можна поїхати відпочити прямо зараз. І вартість проїзду додаємо

Я вінничанин, який має велосипед. Куди прямо зараз можу на ньому поїхати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Наташа Калинина

    Особенно воодушевляет ржавчина под скульптурами на мосту
  • Ірина

    пздц..ну и подборка
  • Ivan Tykhoniuk

    Нічого не побачив все зашифроване?
  • Ols Kat

    а що, в iнших мiстах транспорт ще гiрший?

    Alexander Zeleniy reply Ols Kat

    Ви були в Одесі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up