У вівторок, 3 вересня, о 10:00 на телеканалі «Інтер» відбудеться прем’єра ток-шоу про якість життя «Корисна програма».
Як вибрати якісні продукти і зберегти своє здоров’я? Що входить до складу білого хліба і де краще зберігати вершкове масло? Як визначити натуральність меду і чому не можна їсти йогурт на голодний шлунок? На ці та багато інших питань дадуть відповідь в студії нової «Корисної програми».
Напередодні прем’єри ведучий Олександр Лук’яненко поділився корисними порадами, як простими способами поліпшити якість свого життя.
1. Найдорожче — не означає краще. «Існує думка, що чим дорожчий продукт, тим він якісніший. Не завжди. Все залежить від того, що називати «якісним продуктом». Якщо мова про виключно натуральні інгредієнти, органічну продукцію — то так, такі продукти обійдуться дорожче. Але якщо ми говоримо про повсякденні продукти, які купуємо в магазинах і супермаркетах, то якісні можна знайти в будь-якій ціновій категорії: економ, стандарт і преміум. Про це ми будемо розповідати в «Корисній програмі».
2. Будьте пильними. «Харчових продуктів з необмеженим терміном придатності не буває. Термін зберігання позначається декількома способами. «Придатний до…» означає, що в певну дату і час продукт втрачає придатність. Якщо термін придатності не зазначено, потрібно шукати на упаковці дату виробництва продукту і розраховувати, коли закінчується термін його зберігання. Щоб уникнути обману купуйте продукцію, дата і термін придатності якої вибиті заводським методом, а не намальовані від руки».
3. Навіщо потрібен ГОСТ? «Головний міф про продукти — все, що зроблено за ГОСТом, буде неодмінно натуральним і якісним. Але держстандарти завжди були мінімально допустимим стандартом якості. Тобто продукт краще ГОСТу зробити було можна, а ось гірше — було порушенням, яке, втім, можна було непогано приховувати за різними технічними умовами. Тому пам’ятайте про те, що «ГОСТ» на упаковці — це просто відмітка про те, що цим продуктом ви не отруїтеся. Не більше».
4. Не вірте своїм очам. «Найчастіше особливі позначки на етикетці, наприклад, «Екологічно» або «Натурально» не є інформацією про склад продукту, а пишуться заради реклами. Для того щоб продукція була органічною, 70 % її інгредієнтів повинні бути органічного походження. Або містити 95 % органічних інгредієнтів, щоб використовувати позначення «Продукт органічного походження».
5. Захищайте свої права споживача. «Працюючи 15 років репортером, я часто змушений був їсти на ходу, купувати продукти в незнайомих місцях. Траплялися й харчові отруєння. Тепер я набагато уважніше ставлюся до свого здоров’я і до своїх прав споживача. Якщо вас обдурили, продали неякісний товар або спробували обважити, не проходьте мимо. Телефонуйте на гарячу лінію магазину, йдіть до адміністрації ринку, звертайтеся в Державну службу з питань захисту прав споживачів, пишіть на сайт проекту korysno.inter.ua або телефонуйте нам на гарячу лінію: 067–879–55–91. Так ви не тільки відновите справедливість щодо себе, а й, можливо, збережете чиєсь здоров’я або життя».
Ще більше корисних порад і рекомендацій, як розібратися в якості продуктів, заощадити гроші і зберегти здоров’я, — в ток-шоу «Корисна програма». Дивіться на «Інтері» з вівторка по п’ятницю о 10:00.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер