Куди йти у Вінниці, якщо не працює фонтан? Перша частина екскурсійного маршруту

Куди йти у Вінниці, якщо не працює фонтан? Перша частина екскурсійного маршруту
  • Коли ми говоримо про цікаві місця у Вінниці, то в жодному разі не забуваємо про існуючі музеї, ставку Гітлера або садибу Пирогова. До речі, остання локація стала найпопулярнішою відповіддю в опитуванні у соціальній мережі Інстаграм: «Що показати туристу у Вінниці, якщо не працює фонтан?».
  • Потрібно віддати належне світломузичній вінницькій прикрасі: туристи зі всієї країни та з за кордону найчастіше приїжджають до міста, щоб подивитися саме на фонтан.
  • Тому і виникло питання про інші екскурсійні місця, які були би не просто красивими, але й цікавими для відвідувачів Вінниці.

Допомогти скласти оригінальний екскурсійний маршрут зголосилася екскурсовод туристичного центру «Подільський», який знаходиться у вежі, Оксана Роздорожнюк:

– Як фахівець я розумію, що таких екскурсій у Вінниці мало. Взимку справді багато музеїв та відкритих історичних пам'яток, куди можна прийти. Але сказати, що ми можемо випередити Львів або Одесу – то ні. Є певні обмеження, але навіть у тих обмежених моментах ми володіємо чимось прекрасним, – говорить Оксана.

Це перша частина маршруту містом, яку можна обійти у рамках одного дня та не залишаючи меж центральної частини Вінниці. Отже, Оксана запропонувала почати з міських мурів та катакомб, продовжити у готелі «Франція» та ресторані «Монблан», далі завітати до «Савою» і завершити екскурсійний день у театрі імені Садовського. Про всі локації більш детально далі.

Відео дня

Вінницькі мури та підземелля

Ці незвичайні побудови чи не найбільша загадка історії міста. Вінницькі катакомби відкрили для відвідування лише два роки тому і цікавість до цієї локації ростає.

Проте, спершу наш екскурсовод радить розпочати із мурів:

– Триметрові мури слугували не просто межею, але й були оборонною спорудою. Тут є де погуляти в будь-яку пору року. У разі поганої погоди є куди сховатися – навколо чотири музеї, дворики та кав'ярні, – говорить Оксана.

Про вінницькі підземелля екскурсовод інформує, що єдиної думки стосовно дати початку їх існування досі немає. Тому екскурсія зазвичай розпочинається із самого католицького костелу, що на Соборній.

Ми чекаємо на іншого екскурсовода, який спеціалізується саме на монастирі та катакомбах під ним – це Олег Панішкевич. Хлопець одразу веде до макету монастиря, який розташований біля входу. Тут мова йде про загальну будову. Звертаємо увагу і на архітектуру будівлі: ребристі стелі – нервюри. Стиль аскетичного бароко, який був притаманний виключно капуцинам 16 століття. Саме він підкреслював бідність церкви і людей, які до неї приходили.

Олег знову акцентує увагу на стелю, якій 270 років, та стіни. Ми саме зайшли до коридору монастиря. Тут розвішані старі фото:

– Можна побачити який вигляд мала сучасна вулиця Соборна у 1913-му році. Подивіться на контрфорси – саме вони підтримували стіни. Такі самі, але більші мають і мури, – розповідає Олег.

Далі екскурсовод розповідає про історію монастиря у СРСР:

– Чому все так жахливо, справа в тому, що в радянський час монастир був перетворений в комунальні квартири, а основна частина у 20-х роках минулого століття стала аероклубом. Після Другої світової війни комуналки залишились, а костел було перетворено в товариство наукових знань, – говорить Олег.

Олег наголошує на ролі отця Марцелія Високінського, який правив костелом під час Другої світової війни. І саме завдяки його зусиллям костел було відновлено. Але після смерті Високінського монастир став товариством наукових знань та справжній лекторієм атеїзму.

На стінах висять фото з 70-х років минулого століття, а через якихось двадцять років його повністю перетворили у костел, який бачимо сьогодні.

Проте, найбільшу цікавість у цьому місці викликають все ж таки підземелля. Коли і ким було створено підземне місто достеменно невідомо. Капуцини вже натштовхнулися на нього, коли освоювали територію. Тому підземні кімнати служили здебільшого у ролі технічних приміщень.

Тут був і холодильник, підземна пивоварня і крипта – місце, де спочивали померлі монахи. Та на сьогодні стіни замуровані і лише фото на них демонструє як виглядала кімната у ті часи.

– Списки померлих ченців розміщені на стінах. У період, коли у будівлі було розміщене товариство наукових знань, крипта була перетворена на їдальню і, безперечно, всі ці ніші були закладені цеглою, – розповідає Олег. – До 50-х років тіл тут вже не було і куди вони зникли ми не знаємо.

З цього приводу є два головних допущення: через пошкоджену вентиляцію капуцини самі перенесли тіла, бо вони почали вивільняти отруту. Інша теорія говорить про те, що більшовики вивезли всі труни. Це підтверджував один із вінницьких старожилів.

Далі є інше технічне приміщення – холодильник. Тут зберігалися продукти. У цій кімнаті відчутно прохолодніше і дещо свіжіше, ніж у попередній.

Оксана та Олег вчергове наголошують на тому, що повна історія підземель невідома.

– Місто було прикордонним, тому потерпало від постійних набігів. Були спалені замок Коріатовичів, замок Острозького. Знамениті мури – це вже третя спроба відновити місто, – розповідає Олег. – Фактично ця третя спроба була підсилена підземним містом, яке сягало Калічацього болото, яке було розташоване на місці сучасного Універмагу.

Оксана говорить, що є ще друга гілка підземель, які ведуть до річки. Саме ними, за легендою, Іван Богун перейшов Південний Буг. Але цю легенду екскурсоводи одноголосно спростовують:

– Іван Богун дійсно користувався підземеллями, але під річкою він не проходив, бо там граніт.

Підземелля можна знайти і під готелем «Франція», і під міською радою...

Вінницькі підземелля мають чимало легенд та вагомих історичних сюжетів, тому беріть друзів та замовляйте екскурсії за допомогою офіційної сторінки у мережі Фейсбук, за телефоном туристичного центру – +380975754535 (Оксана) та безпосередньо у самому монастирі.

До речі, у підземеллях час від часу проводять виставки.

Адреса: вул. Соборна, 12

Готель «Франція» та ресторан «Монблан»

Під час ремонту будівлі підземелля також дали про себе знати. Прогулюючися містом, можна знайти до ресторану на каву і одночасно спуститися на рівень нижче. Видно, як гармонійно підземелля «вписалися» до інтер'єру сучасного закладу. Власне, створено невеликий музейний зал, у якому виставлені на загальний огляд експонати, частина з яких була знайдена при будівництві готелю та ресторану.

Тут була знайдена гармата часів Богдана Хмельницького, що все ж таки доводить те, що козаки користувалися підземними ходами. Кілька монет та зброю. Все це залишилося у ресторані. Власники гарно оформили, додали трохи антуражу і кожен відвідувач може доторкнутися до історії, навіть не підозрюючи про це.

Адреса: вул. Соборна, 34

Готель «Савой»

Довгоочікуване відкриття будівлі у центрі міста нарешті відбулося. З цього приводу журналісти RIA/20 хвилин зробили кілька матеріалів: про історію готелю, про його мешканцівсучасну історію та суддів.

На шостому поверсі будинку розташована конференційна зала та музей юстиції. Тут відкривається прекрасний вид на місто і для бажаючих ця локація теж відкрита. Щоправда про відвідування «Савою» потрібно  домовлятися завчасно і без допомоги туристичних центрів не обійтися.

Крім того, в суді запроваджена практика відкритих засідань: майбутні юристи (школярі та студенти) невеликими групами мають право відвідувати судові засідання, якщо ті не є закритими.

Історики міста мають великі плани на будівлю: це історичні виставки, старі фото та оглядові екскурсії у фойє.

Але ще раз наголошуємо на тому, що потрапити до будівлі можна лише за попередньою домовленістю.

Адреса: вул. Соборна, 69

Академічний музично-драматичний театр імені Садовського

– У нас є дуже цікаві історичні будівлі, які не відносяться до музеїв у класичному сенсі цього слова. Але вони відкриті, тому чому би не прийти до нашого театру і не подивитися на нього з середини? – говорить екскурсовод Оксана Роздорожнюк.


Про велику екскурсію лаштунками вінницького театру 


Керівник літературно-драматургічної частини Світлана Фицайло проводить її здебільшого для школярів, які приходять на вистави. Але іноді і дорослим щастить потрапити до закритих кімнат театру та доторкнутися до історії.

Та кожен, хто приходить до театру має змогу дізнатися про минуле з невеликого музею, який розташований у «крилах» будівлі на другому поверсі. Тут і старі костюми, грим, величезна кількість автентичних фото, шаржів та вирізок із газет. Таким чином театр вже має більш сучасний рівень та підхід.

Власне, така екскурсія не завадить навіть корінним вінничанам.

Якщо у вас виникло бажання відвідати весь маршрут або якусь його частину, телефонуйте до туристичного центру «Подільський» – +380975754535 (Оксана).

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Сергей Винницкий

    В лес
  • Людмила Петлинская

    в ресторан Велюр, ул.Пирогова 31
  • Валентин Порохняк

    якось все жахливо це все виглядає, думаю турист буде дуже "задоволений" , є на багато цікавіші місця в Вінниці "
  • Николай Юра

    Очень познавательно!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up