Тісне підземелля. Показали 400-річний хід під центром Вінниці

Тісне підземелля. Показали 400-річний хід під центром Вінниці
Найвища точка на вході у тунель — 1,7 метра. Далі потрібно йти згинаючись, стеля опускається до 1,4 метра
  • Нещодавно у центрі Вінниці відкрили старовинний підземний тунель. Історики кажуть, що йому близько 400 років
  • Знайшли й інший вхід, який веде з кухні у Спасо-Преображенському Соборі.
  • Церковники показали, як він виглядає. А інженер Політеху розказав, що цей хід використовувався не тільки для евакуації людей, але і як… каналізація

Пару днів тому на подвір’ї Художнього музею провалився асфальт, який відкрив вхід до старовинного підземелля. У провалля ледве не звалилася машина музейників. Наразі, його закрили плівкою, аби не потрапляла волога.

Історик Олександр Федоришен тоді припустив, що це може бути підземний тунель, який використовували ченці Домініканського ордену.

Відео дня

— Він територіально збігається з ділянкою першого монастиря домініканців, заснованого у 20-х роках 17 століття. У принципі, підземний хід сухий, непогано зберігся. Ймовірно, його використовували для господарчих цілей, — сказав Федоришен.

Обласні чиновники не давали чіткої відповіді чи будуть рятувати нове підземелля. Так само як і представники релігійної громади. Але, останні, врешті-решт розказали усе, що йому відомо про підземний хід.

Виявили хід випадково

Секретар вінницької єпархії УПЦ Владислав Демченко сказав, що розкопки ходу почалися через проблеми з гідроізоляцією стін храму. До речі, ці катакомби починаються від кухні у Спасо-Преображенському соборі.

— У кінці 2017 року ми почали проводити гідроізоляцію стін Собору через проблеми з намоканням однієї зі стін будівлі. Волога піднімалася від землі та майже до другого поверху, — казав Демченко. — У цьому місці робітники розібрали частину підлоги — думали, що проблема в мережі труб. Однак проблем з комунікацією не було, але при заглибленні побачили, що там теж земля волога. У результаті знайшли початок підземного ходу, який був частково замулений та засипаний.

Робітникам вдалося відкачати надлишок вологи, але проблема з руйнацією усієї пам’ятки архітектури не зникла.

— Шляхи її вирішення шукаємо разом з керівництвом області та міста. І, мене радує, що очільники області та міста висловили готовність надати допомогу, — казав Демченко.

Підземелля є каналізацією

Доцент вінницького політеху, інженер Володимир Попов розповів про стан підземелля. За його словами, вхід має довжину не 18 метрів, а близько 40 та веде до Південного Бугу.

— Мене запросили, аби з’ясувати чому намокають стіни. З огляду на минулий досвід, було припущення, що під підлогою є підземний поверх. Він й був виявлений у вигляді камери-колектора. А під цією камерою, випадково, віднайшли вхід у тунель. Його протяжність близько 40 метрів, йде від Храму до Південного Бугу в південному напрямку. Він й перетинає територію поблизу подвір'я Художнього музею та закінчується обвалом ґрунту. Тобто, до самої річки цим ходом вже не дійдеш.

Крім того, доцент ВНТУ розповів, що цей тунель мав подвійне пристосування — його використували як і для евакуації людей, так і для зливу нечистот у Буг.

Журналісту вдалося стати одним з перших «туристів», які потрапили до цього підземелля. На вигляд воно масивне, складене з міцної цегли. Але, навряд чи, пам’ятка стане туристичною принадою: тунель дуже тісний, йти треба згинаючись, а під ногами багато багнюки.

Запитуємо науковця, чи відомо йому про інші вінницькі катакомби, про які ходять легенди?

— На території під комплексом Собору виявлені можливі ознаки ще одного підземного ходу, який веде також в бік Художнього музею. Але де закінчується — поки що незрозуміло. Про інші ходи під Соборною — мені невідомо, — коротко відповів Володимир Попов.

Тим не менш, ця знахідка є гарним стимулом продовжувати дослідження вінницьких катакомб й надалі, про що висловилися як релігійники, так і історики. А щодо відновлення нововідкритого ходу: його продовжать досліджувати та згодом вирішать, що з ним робити далі. Але, як поділився отець Владислав, їхнє головне завдання — уберегти від руйнації Спасо-Преображенський Собор.

Нагадаємо, що минулого року почали відновлювати пам’ятку 17-го сторіччя, оборонні споруди «Мури».

Читайте також:

До 2020 року відновлять історичні будинки у центрі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up