За булінг оштрафують батьків і вчителів. Стали діючими санкції за нове порушення

За булінг оштрафують батьків і вчителів. Стали діючими санкції за нове порушення
За систематичне цькування дитини у школі тепер карають штрафними санкціями та громадськими роботами
  • Із систематичним цькуванням у школі стикаються 67% дітей.
  • Такі дані оприлюднили в Міносвіти напередодні прийняття закону, яким запровадили нове поняття — «булінг» і ввели штрафи за таке правопорушення.
  • Кого ж будуть карати за дитячі ігри з постраждалими? Звісно, дорослих.

Законом, який минулого тижня підписав президент, а 19 січня опублікував «Голос України», запровадили адміністративну відповідальність за булінг. Раніше це поняття поширилося за кордоном. У нас же не було прописане в законах і кодексах те, що насправді існує.

До прийняття нового закону начальниця ювенальної поліції області Людмила Кузнєцова називала проблемою те, що явище є, але його задокументувати не можна.

— У тому то й проблема, що законодавчого визначення поняття булінгу немає, — говорила вона журналісту RIA/20minut.ua наприкінці минулого року, аналізуючи звернення в поліцію. — Ми знаємо, що це таке, які види булінгу є, але відповідальності саме за булінг немає. Є за хуліганство, за нецензурну лайку, за тілесні ушкодження. Передбачена кримінальна і адміністративна відповідальність за визначений перелік правопорушень чи злочинів, тому, якщо надходить звернення до поліції «над дитиною знущаються», не можливо його зареєструвати, як булінг. Юридично кваліфікують конфлікти згідно з вимогами діючого законодавства. Конкретно: було побиття дитини або хуліганські дії. Тому статистично фіксувати, що це був саме булінг, ми не можемо.

Відео дня

Про те, що 67% українських школярів стикалися з булінгом в колі однолітків, сьогодні говорять в Міністерстві освіти. Такі дані оприлюднила очільниця  відомства якраз напередодні запровадження змін. 

До того були відомі тільки дані соціологічних досліджень, проведені громадськими організаціями. І вони казали, що кожна друга дитина була жертвою булінгу, і третина з них — змовчали про свої страждання.

У пояснювальні записці до нового закону названа приблизно така ж статистика. Що майже 40% із дітей, які стикалися з випадками булінгу, ніколи не розповідають про це своїм батькам. А 44% із тих, хто спостерігав, як знущаються над їхніми однолітками, не реагували на такі факти через острах піддатися аналогічному знущанню.

От тому «булінг» й прописали і в Законі про освіту, і в кодексі про адмінпорушення. Визначення дали ось таке: «булінг (цькування) — діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого».

У кодекс про адмінпорушення додали статтю відповідальності, яка називається «Булінг (цькування) учасника освітнього процесу». Це стаття 173 з позначкою 4. В ній сказано, що булерів (або їх батьків) варто штрафувати або виправляти громадськими роботи.

Більше того, визначили покарання й для керівників закладів освіти — за приховування випадків булінгу. Тож тепер, якщо директор школи не повідомить в поліцію про факт цькування якоїсь дитини (навіть якщо дитина-жертва не жалілася), він також отримає штраф або виправні роботи. Розміри покарань дивіться нижче.

Що робити батькам, коли є булінг?

Раніше редакції запитувала в поліції про булінг, і начальниця ювенальної поліції області сказала, що її підлеглі на спеціальних уроках навчають школярів самотужки боротися з таким явищем. Це як так?

— Є один агресор, який бере із собою, так би мовити, співучасників, підбурює інших дітей. Достатньо виступити колективу навпаки, проти цього агресора, і все — далі не буде підтримки і припиниться знущання. Я це всім діткам розказую, пояснюю. Це перевірено, — пояснила Людмила Кузнєцова.

Вона також дала рекомендації батькам. Якщо батьки з’ясували, що в класі чи групі їхньої дитини, є булінг, то що робити?

— Помилкова практика, коли батьки бояться піти лишній раз до школи і якісь свої бачення висловити. Абсолютно неправильно. Навпаки, треба іти до школи. І це в першу чергу. Але наголошую: батьки не мають жодного права спілкуватися з булером, агресором, який вчинив відносно їхньої дитини якісь дії. Не можна з дитиною з’ясовувати стосунки в жодному випадку! Офіційно маємо право написати заяву на директора школи, а паралельно — заява в поліцію. Можна також написати в службу у справах дітей. У всі ті інстанції, які займаються захистом прав дітей. Всіх можна поінформувати, що такий випадок є.

Мало хто наважиться на офіційні звинувачення, бо ж «дитині там далі вчитися»…

— Звичайно, що кожний навчальний заклад завжди дбає за свою репутацію. Є такий негласний рейтинг між школами про кількість правопорушень на території. У кого найменше — це добре, — говорить співрозмовниця. — Через це одразу починається така робота з батьками: «от ви розумієте, та-та-та…». Це все зрозуміло, але ми маємо захищати свою дитину — кожний батько чи мати має це робити. Хто ж іще це зробить? Тому, звичайно, в першу чергу звертаємося в школу, де є психологи, педагоги-вихователі, соціальні педагоги. Там багато таких людей, які мали би цю ситуацію не допустити...

Якщо батьки підозрюють, що їхня дитина булінгом займається? Як тут діяти?

— Не зайвим і тут буде навідатися до школи, почути думку вчителя, — каже начальниця ювенальної поліції. — Зазвичай, вчителі швидко реагують на дитину, яка порушує спокій, і інформують батьків. Переважно так батьки і дізнаються, саме від навчального закладу. Що робити з такою дитиною вдома? Тут вже треба шукати причини в сім’ї, бо дитина-булер — це насправді жертва. Цькування інших — це її реакція на щось. Щоб дитина на таке пішла, мала бути на те якась причина. Або було рукоприкладство, або дитину не чують, або не підтримують, з нею не спілкуються на теми, які їй важливі. Через це вона знаходить, як себе реалізувати, як свою значимість показати в дитячому колективі. Фактично вона робить те, чого вдома не може зробити. Тут важко буде батькам самим впоратися. У такому випадку робота педагогів також має бути, ювенальна поліція може підключитися і провести роз’яснювальну роботу.




Покарання за цькування в школі

За булінг, вчинений дітьми до 16-ти років, відповідатимуть батьки або опікуни. За приховування булінгу адміністрація школи або іншого навчального закладу

За перший випадок булінгу
від 850 до 1700 гривень штрафу або громадські роботи на термін від 20 до 40 годин

За повторне цькування або булінг групою осіб
від 1700 до 3400 гривень штрафу або громадські роботи терміном від 40 до 60 годин

За приховування випадків булінгу педагогами
від 850 до 1700 гривень штрафу або виправні роботи на термін до 1 місяця з відрахуванням до 20% заробітку

Прописали, що таке булінг?

Булінг (цькування) діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Типові ознаки булінгу:

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін — кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції.


Визначили схему фіксації булінгу освітянами

Дитина може звернутись:

  • до будь-кого із працівників свого навчального закладу,
  • на гарячу лінію громадської організації «Ла Страда - Україна» з протидії насильству в сім’ї або із захисту прав дітей (116-111 з мобільних усіх операторів або 0-800-500-255 зі стаціонарного телефону),
  • до Національної поліції України (102).
     

Що повинні зробити у школі?

  1. Якщо педагог або інший працівник закладу освіти став свідком булінгу, то він має повідомити керівника закладу незалежно від того, чи поскаржилась йому жертва булінгу чи ні.
     
  2. Після отримання звернення дитини, відповідна особа або орган інформує керівника закладу освіти у письмовій формі про випадок булінгу.
     
  3. Керівник закладу розглядає таке звернення та з’ясовує усі обставин булінгу. Надалі він скликає засідання комісії з розгляду випадків булінгу та окреслює подальші дії.
     
  4. Якщо комісія визнала, що це був булінг, а не одноразовий конфлікт, то очільник закладу зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Службу у справах дітей. До складу такої комісії можуть входити педагоги, психолог, соціальний педагог, батьки постраждалого та «булера», керівник закладу та інші заінтересовані особи.
     
  5. У разі, якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий не згодний з цим, то він може одразу звернутись до органів Національної поліції України. Але за будь-якого рішення комісії керівник закладу забезпечує психологічну підтримку усім учасникам випадку.


Нагадаємо, що з 11 січня цього року стало чинним нове покарання за домашнє насильство. Від цієї дати сексуальне домашнє насильство прирівнюється до згвалтування. Більше про нововведення можете прочитати у цих публікаціях:

Читайте також:

 

Булінг є, але не документується. Що радять в ювенальній поліції батькам і дітям?

«Калічать в коледжі регулярно». Вінничанин розказав про булінг в м'ясо-молочному

Причини і наслідки дитячих втеч. Підняли штрафи за помилки у вихованні (ІНФОГРАФІКА)
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олексій

    Ініціатива хороша, але вчителям, як людям, які розуміють папірці, методику і методички потрібно ще виробляти негласні критерії, щоб бачими межу цього булінгу, поріг толерантності і поріг спрацьовування. А для цього потрібно з класом працювати...

    Вася reply Олексій

    Йой-йой!
    А до того вчителя не мали працювати із класом?
    Їм навіть гроші дають за класне керівництво.
  • Вася

    Молодці!
    Що таке булінг не зрозумів.
    Але втішає, що тепер будуть боротися із бешектниками у школах!
    Запрацює Дитяча кімната полиції, вчителя помітять, що є   хулигани. Батьки звернуть увагу на свохх дітей, будуть цікавитися спаравами.
    Чудова думка!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up