Про секс з 11 січня. За вимогу виконати подружній обов’язок можуть покарати, як за зґвалтування

Про секс з 11 січня. За вимогу виконати подружній обов’язок можуть покарати, як за зґвалтування
  • Європейські норми тепер і у нас забороняють вимагати сексу, якщо законний партнер чомусь не хоче.
  • Торік прийняли спеціальний Закон, а зараз вводять зміни до Кримінального кодексу для протидії домашньому насиллю.
  • Як міняється підхід до подружнього обов'язку і зґвалтування? Про головне нововведення року пояснюємо на прикладах. 

Спеціальна стаття для сімейних кривдників з’явиться в Кримінальному кодексі України з 11 січня цього року. Вона буде стосуватися не тільки чоловіків, жінок, батьків і дітей. До суб’єктів відповідальності додали, сестер/братів, тіток/дядьків, решту можливих членів сімей, а також колишніх чоловіка/дружину.

Крім того, поліція починає виносити заборонні приписи винуватцям сімейних скандалів. Таким приписом буде зобов’язувати ініціатора домашнього конфлікту залишити місце проживання незалежно від того, в чиїй власності квартира чи дім.

— Зараз ми складаємо адміністративні матеріали за скоєння сімейного насилля, а потім передаємо їх до суду для прийняття рішення про покарання, — говорить 20minut.ua заступник начальника відділу дільничних офіцерів обласної поліції Віталій Шведа. — Якщо в потерпілого чи потерпілої є тілесні ушкодження, подряпини, синці тощо, тоді вирішується питання про порушення кримінального провадження за відповідною статтею (докладніше дивіться нижче в інфографіці, — авт.). А згідно з новим законом про протидію і запобігання домашньому насильству, у січні 2019-го року вводиться окрема стаття Кримінального кодексу України про домашнє насильство. За цією статтею будуть притягувати до кримінальної відповідальності систематичних правопорушників.

До 5-ти років обмеження волі або до 2-х років реального ув’язнення може отримати людина, що завдає психологічних або фізичних страждань члену своєї сім’ї, ставить його в емоційну залежність чи призводить до розладу здоров’я, втрати працездатності, погіршення якості життя. Суд може в рамках санкції цієї статті обрати й інший вид покарання за домашнє насилля. Наприклад, присудити до 240 годин громадських робіт або дати до півроку арешту.

У будь-якому варіанті — відповідальність стане знано суворіша, ніж та, що є зараз, адміністративна. Нагадаємо, що сьогодні сімейних тиранів карають штрафами або громадськими роботами. Максимальне покарання — 15 діб в ізоляторі тимчасового тримання. 

Розберемо на прикладах усі нововведення Закону про домашнє насильство. Роз'яснення брали в поліції, у правозахисник та в адвокатів. А як коментує психоаналітик реакцію чоловіків та жінок на зміни, що стосуються сексуального насильства, знайдете в публікації "Секс під розписку? Сприймати інтим як подружній обов’язок у наступному році — злочин".   
 

Зміни нового року
про домашнє насилля і зґвалтування

У останній редакції Кримінального кодексу України, яка набуде чинності 11 січня 2019 року, з’явилася нова стаття про домашніх кривдників. Також законотворці прописали обтяжуючі обставини для сімейних насильників і до злочину «зґвалтування» підійшли по-європейському. Що це значить?



Усі внесені в Кримінальний кодекс України зміни можете побачити в порівняльній таблиці:




 

Відео дня

Читайте також:

ТОП-12 злочинів, у яких вам пощастило не стати жертвою. Яким був кримінал 2018-го?

8 афер року: були дурні «розводи», нові схеми і спіймані на шахрайствах ділки

Щоб подати людину в розшук, не чекайте три доби. Покрокова інструкція з пошуків пропажі

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Хі-хі

    Ой, посодють мене, відчуваю...🤭
  • Вася

    А за соседку?
  • Олег

    Проблема в том что мужыка посадят за изнасилование а бабу за изнасилование штрафанут на 98.гри 89коп вот вам и Европа и равноправие
  • Задунайский Торонтуй

    А если муж не хочет, то что? Или он обязан? Гнилые "эуропеские" "ценности".

    Жора reply Задунайский Торонтуй

    Если жена старая страшная старуха, то обычно включают порно видео для затравки, а потом  в темноте когда не очень то жену видно, представляют что идет секс ....ну например с молодой журналисткой  из 20 мин)

    Задунайский Торонтуй reply Жора

    Это ты кого имеешь в виду.

    )

    Жора reply Задунайский Торонтуй

    Гончарук Натали

    Задунайский Торонтуй reply Жора

    Мало информации.

    )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up