Скандаліста можуть виселити з власної квартири. Нові санкції за сімейне насилля

Скандаліста можуть виселити з власної квартири. Нові санкції за сімейне насилля
  • Прийняли спеціальний Закон і вводять нову кримінальну статтю, щоб протидіяти домашньому насиллю.
  • Про ці нововведення та навіщо поліцейським дали право виселяти кривдників з сімей, розпитали в поліції.

Спеціальна стаття для сімейних кривдників з’явиться в Кримінальному кодексі України з нового року. Вона буде стосуватися не тільки чоловіків, жінок, батьків і дітей. До суб’єктів відповідальності додали, сестер/братів, тіток/дядьків, решту можливих членів сімей, а також колишніх чоловіка/дружину.

Крім того, незабаром поліція почне виносити заборонні приписи винуватцям сімейних скандалів. Таким приписом правоохоронці зобов’яжуть ініціатора домашнього конфлікту залишити місце проживання незалежно від того, в чиїй власності квартира чи дім.

Про нововведення в сфері протидії сімейним тиранам розповів 20minut.ua заступник начальника відділу дільничних офіцерів обласної поліції Віталій Шведа.

Відео дня

— Зараз ми складаємо адміністративні матеріали за скоєння сімейного насилля, а потім передаємо їх до суду для прийняття рішення про покарання, — говорить поліцейський. — Якщо в потерпілого чи потерпілої є тілесні ушкодження, подряпини, синці тощо, тоді вирішується питання про порушення кримінального провадження за відповідною статтею (докладніше дивіться нижче в інфографіці, — авт.). А згідно з новим законом про протидію і запобігання домашньому насильству, з 1 січня 2019-го року вводиться окрема стаття Кримінального кодексу України про домашнє насильство. За цією статтею будуть притягувати до кримінальної відповідальності систематичних правопорушників.

До 5-ти років обмеження волі або до 2-х років реального ув’язнення може отримати людина, що завдає психологічних або фізичних страждань члену своєї сім’ї, ставить його в емоційну залежність чи призводить до розладу здоров’я, втрати працездатності, погіршення якості життя. Суд може в рамках санкції цієї статті обрати й інший вид покарання за домашнє насилля. Наприклад, присудити до 240 годин громадських робіт або дати до півроку арешту.

У будь-якому варіанті — відповідальність стане знано суворіша, ніж та, що є зараз, адміністративна. Нагадаємо, що сьогодні сімейних тиранів карають штрафами або громадськими роботами. Максимальне покарання — 15 діб в ізоляторі тимчасового тримання. 

— Також новий Закон розширив перелік суб’єктів відповідальності за домашнє насилля, — говорить Віталій Шведа. — Раніше ми мали тільки батьків, дітей, опікунів і піклувальників. Тепер додали «колишній чоловік», «колишня жінка» та цілий ряд інших можливих членів сім’ї: вітчим, мачуха, брат, сестра, дядько, тітка й інші родичі.

Домашнім насильством також визнали конфлікти пар, які офіційно у шлюбі не перебувають (цивільні стосунки) або вже розірвали шлюб.

— Раніше, коли приходив колишній чоловік до жінки і почитав розказувати, хто тут господар, то кваліфікували це, як дрібне хуліганство. У такій ситуації не було складової «насильство в сім’ї». Зараз вже чітко визначили, що це теж домашнє насильство, — говорить Віталій Шведа.

Він також каже, що будь-який злочин, скоєний проти члена родини, під час судового розгляду матиме обтяжуючу обставину. Якщо вітчима, наприклад, судитимуть за зґвалтування падчерки, то це — сексуальне домашнє насильство. Його дії кваліфікують статтею «згвалтування» й факт сімейних стосунків кривдника із жертвою врахують як обтяження злочину під час обрання міри покарання.

Ще одне нововведення, яке почнуть застосовувати, як сказав Віталій Шведа, з наступного року — термінові заборонні приписи.  

— Уже є наказ МВС, який дає нам право примусити сімейного кривдника залишити місце проживання жертви на термін до 10 діб, — говорить поліцейський. — Незалежно від того, кому належить це житло.  

— Заявив чоловік, що жінка його подряпала, то жінку виселять? — питаємо у співрозмовника.

— По кожному факту домашнього насильство має бути проведена оцінка ризиків, — пояснює він. — Що стало причиною нанесення травм? Може, чоловік жінку підбурив до цього й насправді він ініціатор конфлікту? Щоб все це можна було з’ясувати на місці, зараз розробляється лист ризиків, за яким поліцейські проведе опитування по конкретних пунктах. Якщо більшість відповідей на поставлені питання буде «так» — значить це домашнє насильство потребує винесення термінового заборонного припису.

— Бувають такі ситуації: якщо разом подружжя буде залишатися в одному домі, то буде біда, — продовжує Віталій Шведа. — У нас в області є державний кризовий центр, де може перебувати жертва домашнього насильства (його місцезнаходження не розголошується, — авт.). Там проживають жінки з дітьми. Не чув, щоб у цей центр поселяли чоловіків, хоча є така можливість.

Що буде, коли викличеш поліцію
на сімейну сварку?

Центр управління нарядами приймає дзвінок по лінії 102, оператор ставить мітку на карті і диспетчер на місце направляє найближчий вільний патруль. Також інформація про сімейну сварку може «впасти» на планшет дільничному офіцерові (ще не усіх забезпечили).

— Також у місті створені дві групи превентивної діяльності для роботи по домашньому насиллю. Одна група працюватиме по правому березі, друга — по лівому, — говорить Віталій Шведа. — У складі цих груп будуть патрульні, дільничні і співробітники ювенальної превенції. Уже відібрали 20 співробітників, навчають їх якраз зараз.

Йдеться про проект «Поліна», започаткований попередньою головою Нацполіції Деконаїдзе. Він працює в Київській області й зараз «Поліну» поширюють на інші регіони.

— У листопаді міжвідомчі групи превенції будуть працювати у Вінниці, — уточнив Віталій Шведа. — У сільській місцевості на сімейні виклики виїжджають групи реагування патрульної поліції. А якщо потерпіла людина заявляє, що їй спричинені травми (фізичне насильство) чи що було зґвалтування в шлюбі (сексуальне насильство), тоді на виклик виїжджає слідчо-оперативна група, документує це, як злочин і проводить слідчі дії.  

Юрій Шведа навів приклад поширеної ситуації: жінка побита, але відмовляється писати заяву про злочин на чоловіка. Причини можуть бути різні. Бо кривдник вже заспокоївся. Чи жінка не хоче, щоб його карали, бо стане тільки гірше. Або його заберуть під арешт, і їй доведеться все по господарству самій робити…

— По-перше, має бути бажання заявляти, — говорить поліцейський і радить скривдженій жінці йти до кінця. — Практика показує, що домашнє насильство — це замкнуте коло. Сваряться, б’ються, миряться і знов сваряться. У 90% відсотках факти повторюються, якщо своєчасно не вжити заходів. Тому раджу жертвам домашнього насильства думати про своє життя і здоров’я. Не так давно в нас був приклад: чоловік не раз бив і вбив свою дружину. Вивіз у лісопосадку й зарізав. Вона не зверталася, це все варилося в сім’ї і врешті дійшло до того, що маємо загублене життя. Жили пристойно, середня сім’я. Просто не хотіли виносити сміття із сім’ї.  

Як діяти жертві домашнього насилля?
Поради адвоката

Тетяна Мишковська, адвокат

— Сімейне насильство буває фізичне, сексуальне, психологічне та економічне і може стосуватися як жінки і дітей, так і чоловіка. Проте, так вже історично склалося, що зазвичай агресором є особа більш фізично розвинена, тобто чоловік. Рідше зустрічаються випадки домашнього насилля матері у відношенні до дітей. 
Що ж робити жертві насилля?

  • Не мовчати! Викликати поліцію.
  • Привернути увагу сусідів, що допоможе не лише припинити насильницькі дії, а і зафіксувати сам факт насильства для подальшого покарання кривдника.
  • Телефонувати на гарячу лінію «Ла Страда-Україна» з питань запобіганню домашньому насильству, торгівлі людьми і гендерної дискримінації — з мобільного телефону безкоштовно на номер 116-123.
  • Звертатися у соцслужби, які можуть надати тимчасовий притулок постраждалим від домашнього насильства, задіяти в реабілітаційних програмах, надати психологічну допомогу.
  • Центри безкоштовної правової допомоги також надають цілий комплекс безкоштовних послуг для постраждалих.



Читайте також: 

Розповідь скривдженої жінки: «Нікому вибити ті зуби, що мене покусали»

Убивство Віталіни Плахотнюк: арештували її колишнього чоловіка як замовника

Сімейні скандали. Є у Вінниці і чоловіки-тирани, і жінки-маніпуляторки

Одне питання. Якщо потрібна допомога юриста, то де знайти безплатного?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Вася

    Объясните, люди!

    Полиция выносит решение и выселении меня их хаты.. Ладно там с регистрацией..

    Но лишать меня жилья без решения суда - это по-европейски?
  • Брумс

    Одно могу сказать точно, этот закон существующую статистику по разводам (одну из топовых в Европе) точно не улучшит. С одной стороны единое окно для вступление в брак, с другой этот закон.
  • Брумс

    Как быть если парень и девушка живут в гражданском браке, занялись сексом, в потом на поругались кому же платить коммунальные. Она ему - плати ты или заявлю о семейном изнасиловании. На этой почве получила в глаз. Это изнасилование, экономическое насилие или спровоцированное насилие? Кого выселят?
  • Oleksandr Stoliarov

    Інфографіка в статті агонь) Цікаво, а де ярі борчині, які виступають проти сексизму? Не бачу в коментах. Інфографіка - сексизм, як він є

    Світлана Дубина reply Oleksandr Stoliarov

    не сьогодні, нині мені сумно... Та власне може чоловіки не ховатимуться за жінок? бачите сексизм стосовно чоловіків - дійте...в чому проблема?а я ? так, я маю місією  відстоюввання прав дискримінованих груп. а це нині не група про яку стаття...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up