Секс під розписку? Сприймати інтим як подружній обов’язок у наступному році — злочин

Секс під розписку? Сприймати інтим як подружній обов’язок у наступному році — злочин
  • У Кримінальний кодекс внесли кілька змін за Законом про домашнє насильство.
  • Європейські норми тепер і у нас забороняють вимагати сексу, якщо законний партнер чомусь не хоче.
  • Чоловіки бідкаються, що їм доведеться брати розписку перед кожним актом кохання. А що кажуть про це жінки?  
  • Редакція їх розпитала. І зібрала всі нюанси нововведення.  

Те, що досі було прийнято називати подружнім обов’язком, може стати приводом для кримінальної відповідальності. Нововведення найбільше зачепило чоловіків.

У соціальних мережах вони тепер посилено обговорюють питання ліжко-стосунків. Переживають, що за секс без зафіксованої надійно згоди партнерки вони з нового року можуть отримати строк. Нібито раніше на кохання згоди й не питали, а щойно в Кримінальному кодексі має з’явитися європейське поняття «сексуальне насильство», налякалися.

Із 11 січня в Україні набудуть чинності зміни, які кажуть: секс без згоди — усної, письмової чи невербальної — буде вважатися зґвалтуванням. Внісши поняття «сексуальне насильство» в кодекс покарань, Україна опинилася в десятці європейських країн, де діє таке законодавство. У інших державах Європи працюють старі норми: людину садять за згвалтування лише, якщо вона застосовувала погрози, силу чи зловживала вразливим станом жертви.

Невже тепер треба буде брати розписку перед кожним актом прояву кохання? питають чоловіки. Процедури отримання згоди на секс у Законі про домашнє насилля не прописали.

Відео дня

Юристи, яких редакція просила роз’яснити нову статтю Кримінального кодексу, відреагували нагадуванням про шлюбні контракти. Мовляв, прописуйте навіть нюанси, що стосуються виконання подружніх обов’язків сексуального плану в угодах.

Можна спеціальним органом комісією по сексуальній згоді (КСЗ) розробити і затвердити типові шаблони договорів, розмірковує на тему вінничанин В’ячеслав. І шаблонів має бути мінімум три: для подружніх пар, для постійних партнерів поза шлюбом, для випадкових зв’язків. А з урахуванням європейського вибору можливі ще варіанти…

Як скласти договір, адвокати підкажуть. Але поки шлюбного контракту немає, то що робити? У соціальних мережах істерично регочуть з теми і пропонують форму розписки про згоду на секс. Пишуть, що пора вже друкувати бланки шаблонів із кількох пунктів і з 11-го числа носити пачку з собою постійно, про всяк випадок.

Кілька публічних людей зняли своє відео-обурення на розписки й позаливали їх до Фейсбуку. Вони коментують нововведення з ненормативною лексикою, тому не для цитат.

А як реагують жінки на перспективу розписок про згоду на секс? Вінничанка Марина думає, що розписка не допоможе, якщо жінка захоче довести злочин чоловіка проти неї.

Ну, наскладає чоловік розписок, тай що? Хіба жінка не може потім заявити, що він з неї ті розписки брав під тиском, змушував підписувати силою чи ще щось? питає співрозмовниця.  

Кілька вінничанок, з якими журналіст говорила про нововведення, тільки потисли плечами. Не чули про зміни взагалі та сприйняли питання про розписки і угоди, як нікому не потрібні дурниці.

Пропонують давати чоловікам розписки перед сексом? Уявляю собі, сміється вінничанка Наталя. Це ж так весело буде на старості років підраховувати, скільки їх наскладалося!    


«Наше суспільство не дозріло до таких законів»

Анна Катрук, психоаналітик

Насправді ідея гарна: захистити права людини. Та чи буде адекватною її реалізація, покаже час. У чому небезпека? Перш за все у зловживаннях. Чоловіки не дарма непокояться, адже є певна когорта жінок, що маніпулюють сексом задля власної вигоди. Тепер в них з'явиться ще один вагомий інструмент. Однак питання: для чого вони обирають саме таких жінок? "Бачили очі, що купували". Спостереження: певний тип чоловіків обирає певний тип жінок, можливо тому, що подобається лоскотати собі нерви, полювання і постійна гра, ризик. З новим законом ставки за гру зростають, а отже і задоволення зростає. Ніби все ок. То питання в такому разі не до закону, а про усвідомлення своїх несвідомих мотивів. Тобто психотерапію.

Візьмемо тепер жіночу сторону питання. Вона безневинна, а він дикий звір. Він накидається на неї, а вона не знає, як його зупинити. Це сюжет якогось фільму з елементами БДСМ. Якщо це відбувається в реальному житті, то обох це влаштовує. Знову ж таки гра. І наші українські жінки в більшості випадків ще не знають, що саме хочуть від чоловіка. Не вміють говорити "ні" чітко, а часто застосовують це слово, як кокетство. Соромляться говорити "так", змушуючи чоловіка брати на себе відповідальність, а потім чекай, чи не зґвалтував він. "Не виноватая я, он сам пришёл". Ця історія знову ж таки потребу вивчити власні межі. Теж про психотерапію.

Якщо ж йдеться про зґвалтування чоловіка, то має бути його бажання хоча б на початковому етапі, або ж якісь способи його втримувати. Це знову ж таки, якісь геть ненормальні стосунки.

Якщо ми говоримо про зґвалтування в шлюбі, то питань дуже багато. Як ви не помітили, що людина в інших аспектах життя порушує ваші межі, не поважає вас, або сама людина не в адекватному стані? Що заважає спробувати нормалізувати такі стосунки до настання критичних ситуацій? Що заважає розірвати стосунки, які загрожують здоров'ю, безпеці і в цілому життю?

Мені здається, наше суспільство недостатньо зріле для таких законодавчих актів. Не прописаний чіткий механізм виконання. Кожна справа буде розглядатися дуже суб'єктивно і залежатиме від представників закону і їхніх власних людських поглядів на ситуацію. Думаю, ми почуємо ще багато прикрих прикладів. Як на мене, важливіше було б відновити інститут сім'ї. Наприклад, ввести в школі урок комунікації, де б діти і підлітки вчилися нормально спілкуватися, поважати себе та інших, розв'язувати командні завдання, враховуючи думку інших. Тоді б принаймні половини тих жахливих ситуацій, про які ми чуємо, не трапилося.



Зміни нового року
про домашнє насилля і зґвалтування

У останній редакції Кримінального кодексу України, яка набуде чинності 11 січня 2019 року, з’явилася нова стаття про домашніх кривдників. Також законотворці прописали обтяжуючі обставини для сімейних насильників і до злочину «зґвалтування» підійшли по-європейському. Що це значить?
 

Стосунки обтяжуюча обставина

Будь-який злочин, що вчиняється стосовно подружжя (чи іншої особи, з якою винний перебуває чи перебував у сімейних чи близьких до них стосунках), матиме обтяжуючу обставину. Покарання за нього буде більшим, аніж якби жертвою була випадкова людина.

Приклад. За зґвалтування дають від 3-х до 5-ти років позбавлення волі. А якщо жертва ґвалтівника дружина або партнерка (нинішня чи колишня, не має значення), то покарання буде від 5-ти до 10-ти років тюрми.

Також скоєння будь-якого насильницького злочину на очах дитини є обтяжуючою обставиною, яка автоматично призведе до збільшення покарання для кривдника.

Зґвалтування тепер інше

Правозахисники вважають «революційною» зміну підходу до самого поняття зґвалтування. У старій редакції Кримінального кодексу так називали статевий акт, вчинений з застосуванням фізичної сили або погроз. Тепер європейський підхід: зґвалтуванням є проникнення в тіло партнера без його добровільної згоди.

Що це міняє? Часто жертви насилля, замість відбиватися, просто ціпеніють в руках ґвалтівника. Нова редакція Кримінального кодексу не залишає сумнівів: не було добровільної згоди на секс значить, маємо справу зі зґвалтуванням. Як цю згоду брати і фіксувати? Не прописано.

Нова окрема стаття  

З’явилася нова стаття у розділі «Злочини проти життя та здоров'я особи»:

«Домашнє насильство (стаття 126-1), тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких стосунках, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, карається так:

  • громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин,
  • або арештом на строк до 6 місяців,
  • або обмеженням волі на строк до 5 років,
  • або позбавленням волі на строк до 2 років.


Виженуть з дому на 10 днів

Поліцейські, які прибули на виклик про сімейне насилля, повинні оцінити ризики повторного насильства. Якщо такі є застосувати терміновий заборонний припис.

Що це значить. Кривдника можуть зобов’язати негайно залишити місце, де відбувся акт насильства, і заборонити наближатися до нього на певну відстань. Також можуть заборонити листуватися чи телефонувати жертві.

Максимальний строк дії припису 10 днів. Рішення суду припис можуть подовжити аж до року.


Пом’якшення вини убивці

Раніше серед пом’якшувальних обставин при розгляді справ про вбивства можна було знайти «вчинення злочину під впливом сильного душевного хвилювання». Жінка зрадила і чоловік убив її чи коханця в стані афекту, тому дали менший строк. Тепер європейська практика забороняє пом’якшувати вирок за вбивства через ревнощі чи аморальну поведінку жертви.

Але якщо злочин скоєний «під впливом сильного душевного хвилювання, викликаного жорстоким поводженням або таким, що принижує честь і гідність особи, а також за наявності системного характеру такого поводження, катуванням з боку потерпілого» пом’якшення буде. 

Приклад: вбила чоловіка, бо не витримала катувань. Раніше за таке дали б класичні від 10-ти до 15-ти. Тепер присудять до 5-ти років тюрми.


Із чого все пішло

Закон про насилля в сім’ї прийняли 6 грудня 2017 року (повна назва — Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашнього насильства і боротьбу з цими явищами»). Набрав чинності торік, а зміни в Кримінальному кодексі запрацюють тільки зараз. Мета нововведень: посилити відповідальність за насильство в сім’ї як соціальну проблему.



Усі внесені в Кримінальний кодекс України зміни, що стануть чинними з 11 січня 2019 року, знайдете в порівняльній таблиці. Редакція склала її в «листалку». Для збільшення картинки натисніть на будь-яку:




Читайте також:

Екіпажі під умовною назвою «Поліна» заступили на чергування. На кого полюють?

Скандаліста можуть виселити з власної квартири. Нові санкції за сімейне насилля

Розповідь скривдженої жінки: «Нікому вибити ті зуби, що мене покусали»
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Kseniya Kazachinskaya

    Шлюбний договір не може регулювати сексуальні відносини подружжя, оскільки це особисті відносини.
  • Alexandr Chervinskiy

    Закон дурнуватий звичайно. 99% нормальних людей як не підписували шлюбних контрактів, так і не буде підписувати. А користуватись (а точніше, зловживати) законом, як останнім але вагомим козирем, будуть ображені феміністки, та жінки у сім'ях, що тріщать по швам.
  • Alexandr Chervinskiy

    "А з урахуванням європейського вибору можливі ще варіанти"(С), Наталія Гончарук, ви надаєте перевагу Інтеру, RT чи Г+Г? Що за Єврофобні стереотипи made in Russia? Без європейського вибору, інші варіанти не можливі?
  • Юрій

    Треба розуміти, що домашнє насильство породжує низький рівень життя у більшості випадків.Влада з цим не бореться, а внесла зміни, якими будуть користуватися шахраї.Влада повинна була займатися соціальною політикою, превентивною і т.д.Вирішили - навіщо? Краще внести зміни і посадити декілька тисяч, так буде дешевше.Менше витрат.За те у нас - як у Європі! Смішно.У нас гвалтують  ті, які не сідають до тюрем.А ті що сидять за згвалтування - мали б сидіти ще до того і по інших злочинах.це є факт.

    Alexandr Chervinskiy reply Юрій

    Так. Тому що понавибирали у парламент гречку, а не законотворців. А вони розробити нормальний законопроект - "не в потенції". Ні про ринок землі, ні про насильство у сім'ї.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up