Екіпажі під умовною назвою «Поліна» заступили на чергування. На кого полюють?

Екіпажі під умовною назвою «Поліна» заступили на чергування. На кого полюють?
  • Більше 7,7 тисяч заяв і повідомлень цього року надійшло в поліцію про сімейне насилля.
  • Щороку таких звернень стає більше на 15%, бо жертви перестають боятися заявляти на кривдників.
  • Саме зараз на сімейні сварки і бійки вперше поїхали спеціально підготовлені екіпажі «Поліна».

Два з десяти нарядів правоохоронців, які виїхали по обіді 15 листопада на чергування від «Книжки», мають умовну назву «Поліна». В жіноче ім’я скоротили фразу «поліція проти насильства». Справедливо, якщо 90% жертв домашнього насильства — це жінки?     

У складі груп «Поліни» працюють працівники превентивної діяльності (дільничні офіцери, співробітниці відділу ювенальної превенції), патрульні поліцейські та бійці поліцейських спецпідрозділів. Їх спеціально готували надавати психологічну, медичну, правову допомогу жертвам домашнього насилля. А кривдників — угомонювати силою, якщо знадобиться.

Про початок роботи «Поліни» у Вінниці розповів заступник начальника обласного управління Нацполіції Руслан Мороз. Він сказав, що поліцейські фахівці по домашньому насиллю пройшли спеціальну підготовку в Львівській академії внутрішніх справ і стажувалися в інших регіонах, де вже працює проект «поліції проти насильства».

Відео дня

— Цього року зареєстрували понад 7,7 заяв та повідомлень про сімейне насильство, — говорить Руслан Мороз. — Цифра збільшується з кожним роком, як мінімум на 15%. Це не тому, що збільшується кількість сімейних насильників, а тому що народ, жінки в більшості, починають про це говорити. Серед всіх заяв тільки 10% — від осіб чоловічої статі.

Екіпажі «Поліни» працюють сьогодні у Вінниці вперше. Вони чергуватимуть цілодобово. По одному наряду на лівому та правому берегах. Як сказав Руслан Мороз, поліцейські доставлятимуть жертв до психологів, до медичних працівників або зв’язуватимуть з юридичними організаціями, які надають допомогу.  

— В кожній машині з працівниками превенції їздить один працівник спецпідрозділу, тому що порушники нерідно поводяться агресивно, намагаються застосувати фізичну силу, або, найгірше, предмети, які суттєво загрожують життю та здоров’ю, — сказав заступник начальника главку Нацполіції.

Він говорить, що співробітники «Поліни» будуть не тільки затримувати сімейних кривдників, а й отримали право виносити їм заборонні приписи.

— Припис забороняє кривднику наближатися до своєї оселі чи помешкання, де проживає людина, яка потерпає від насильства, для початку — до 10 діб. В разі систематичних порушень, складатимуть матеріали для передачі до суду. Суд вже може приймати більш суттєве рішення про ненаближення до оселі. За судовим приписом таке обмеження може тривати до півроку, — сказав Руслан Мороз. — Крім того, з 1 січня наступного року буде вже кримінальна відповідальність за сімейне насильство. Я вважаю, держава йде в правильному руслі. З цією проблематикою дійсно треба боротися.  

Про законодавчі зміни, які стосуються сімейного насилля, 20minut.ua вже інформував вінничан. Нагадаємо, що для винесення припису домашньому кривднику поліцейські мають провести оцінку ризиків — опитати учасників конфлікту по спеціально розробленому разом з громадськими організаціями переліку питань. Але спеціальних бланків для такої оцінки Вінниця ще не отримала.

— Самих бланків на руках немає, нажаль. Найближчим часом вони надійдуть, але приписи поліцейські можуть виносити, — говорить Руслан Мороз. — Поки що з суддями обговорили і домовилися про оформлення за довільною формою, яка була до цього. І суди ці матеріали прийматимуть.

На превентивний облік в поліції цього року поставили майже 4 тисяч сімейних кривдників. За заявами скривджених склали понад 5 тисяч адмінматеріалів.

Докладніше про посилення відповідальності за домашнє насилля і нову статтю в Кримінальному кодексі України, можна прочитати в матеріалі з інфографікою «Скандаліста можуть виселити з власної квартири. Нові санкції за сімейне насилля».


Читайте також:

Розповідь скривдженої жінки: «Нікому вибити ті зуби, що мене покусали»

«Калічать в коледжі регулярно». Вінничанин розказав про булінг в м'ясо-молочному

Захисник засудженого за ДТП на Київській хлопця сказав: посадили невинуватого

Причини і наслідки дитячих втеч. Підняли штрафи за помилки у вихованні (ІНФОГРАФІКА)

Вони щодня є в розшуку. Чому дитина може захотіти піти від вас світ за очі
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ира Дорц

    ...
  • Вася

    ПОЛіцаї - НАсильство..

    Щось не так назвали
  • Задунайский Торонтуй

    *** їм до коліна
  • Vladimir Molotov

    acab
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up