Із вінницької тюрми випустили бандита, який вбивав і грабував. Хто ця людина?

Із вінницької тюрми випустили бандита, який вбивав і грабував. Хто ця людина?
  • Вінницький в’язень став першим довічником в Україні, якого звільнили без помилування.
  • Він не відсидів навіть 25-ти років, але вийшов за рішенням суду.
  • Відпустили на волю засудженого за особливі тяжкі злочини у понеділок, 6 листопада.
  • Редакція дізналася, що за людину випустили і чому. 

Із соціальних мереж редакція дізналася про звільнення засудженого до довічного позбавлення волі, який утримувався у Вінницькій тюрмі. В’язень, що сидів за гратами за особливі тяжкі злочини 17 років, вийшов на свободу за станом здоров’я.

– Не можемо коментувати рішення. Маємо їх виконувати, – сказали в Вінницькій установі виконання покарань №1 та підтвердити звільнення засудженого до довічного позбавлення волі. – Він вийшов у цей понеділок.

Хто це такий?

Редакції вдалося дізнатися прізвище звільненого довічника, далі – інформацію про його злочини знайти виявилося просто, бо вони були резонансні.

Відео дня

Звати цю людину Олександр Каверзін. Вік 44 роки. Він став першим в Україні довічником, звільненим не із президентським помилуванням, а за рішенням суду.

Через те, що осліпнув, в’язня Вінницької тюрми відпустили з-за грат. Тепер юристи говорять: цей випадок може викликати хвилю схожих судових рішень про звільнення бувалих злочинців.

У судовому вироку, винесеному свого часу Олександру Каверзіну, вказаний цілий ряд статей і йдеться про серію розбоїв і грабежів, скоєних у складі бандитських угрупувань. Всього сім смертей. Серед жертв два працівника Управління боротьби з організованою злочинністю в Хмельницькій області. Ще двоє співробітників були важко поранені, але вижили.

Кримінальна біографія

Зі статей про Олександра Каверзіна, які є у вільному доступі в мережі, знаходимо ще більше інформації.

Став на шлях криміналу Камянці-Подільському у складі угрупування грабіжників і розбійників Ігоря Хмарука та брав участь у нападах з убивствами. Коли тамтешні правоохоронці розкрили злочини цієї організованої злочинної групи, більшість учасників арештували. Ватажок покінчив із собою під час затримання, а от Каверзіну вдалося втекти. Його оголосили в розшук у 1996 році та присвоїли червону картку Інтерпола.

Тим не менше утікач залишався в Україні. Сколотив свою банду, яка промишляла в сусідній із Вінницькою області – на Хмельниччині. Якраз там і були розстрілянні двоє УБОЗівців. Ще один епізод, за який судили Каверзіна, – напад на валютника в Миколаєві. Під час цього нападу важко поранили дільничного, який намагався затримати бандитів.

Якийсь час після цих злочинів Каверзін переховувався в Росії. Коли повернувся додому, то оселився у Харкові. Нібито мав дружину-адвоката. Затримали рецидивіста в 2001 році.

Звідки сліпота?

Олександр Каверзів весь час за гратами писав скарги. Стверджував, що під час затримання його побили, й через це він почав втрачати й до того слабкий зір. Повністю осліп – коли знаходився у слідчому ізоляторі.

В 2012 році сліпий в’язень виграв позов до держави Україна у Європейському суді з прав людини. Домігся відшкодування у розмірі 40 тисяч євро. От після цього виграшу, як думають адвокати, він надихнувся на суд про звільнення з-за грат за станом здоров’я.

Після рішення апеляційного суду Вінницької області на користь довічника, який спершу сидів в Дніпропетровській області, а потім був переведений до Вінницької тюрми, Каверзіна відпустити на волю.

Куди відпустили

Редакція сьогодні, 8 листопада, отримала підтвердження цієї інформації в спецвідділі Вінницької установи виконання покарань №1. По телефону журналісту сказали, що засуденого Каверзіна звільнили позавчора, і він собі поїхав. Тобто вибув із установи за межі нашої області.

Каверзін проходив спеціалізовану медкомісію, яка зробила висновок: осліпнув на обидва ока, але це не заважає йому відбувати покарання. Вінницький міський суд, куди подав позов Каверзін, не прийняв рішення про звільнення за станом здоров’я, а от апеляційний – вирішив на користь сліпого.

Раніше редакція писала про ще одного засудженого, Геннадія Рейляну, який добивався звільнення через часткову сліпоту. Як пояснювали нам експерти, хвороби зору є в переліку підстав для звільнення від відбування покарання. Тоді чоловіка відпустили додому на лікування, щоб він повністю не утратив зір.


Читайте також:

«Вони хочуть, щоб я осліп», - каже засуджений про тюремну лікарню

У Вінниці закривали очі на сліпого в'язня. Буде позов до Євросуду
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Юрий Бондарук

    Потрібні СУДИ ПРИСЯЖНИХ! Неможна, щоб одна людина + дві пристібні вирішували такі питання. Чому не провести інтернет опитування? Чому не запитати у суспільства: чи хоче воно повернення в свою громаду такого громадянина?
  • Богдан Пупкин

    а я почему то не удивляюсь)))    ну ладно ,  если бы ему было 80 лет....   и он был колясочником....     ну а 44 года  и сто пудово купленная бумага о слепоте....   та даже если он  и слепой полностью,  это же не справедливо по отношению к родственникам его жертв...   что за страна?)
  • Лидия Шеншина

    Одне  питання : ЩО ТО БУЛО????   Риторичне питання......
  • Ваняк

    Бедняжка зрение потерял...

    А родители своих детей не потеряли?

    А семьи своих мужей дождались? которых он убил?



    Как показывает практика, убийцы не исправляются, и таких надо их же способом отправлять в землю
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up