«Вони хочуть, щоб я осліп», - каже засуджений про тюремну лікарню

«Вони хочуть, щоб я осліп», - каже засуджений про тюремну лікарню
Засуджений Геннадій Рейляну (35) сліпий на одне око. Він уже отримав третю групу інвалідності, але каже, що й на друге око стрімко втрачає зір
Зек хоче додому. Через суд вимагає дострокового звільнення стрижавський 35-річний в’язень-інвалід. Геннадій Рейляну вже не бачить на одне око і каже, що в тюремній лікарні йому пригрозили: звільнять, коли стане зовсім сліпий

- Я сліпну, але ще можу врятувати рештки зору, якщо зроблю операцію. А начальник лікарні, через те, що я з ним прирікався, так і сказав мені: «Я тебе відпущу тільки тоді, коли ти осліпнеш повністю»…  

Це так розповідав журналісту по телефону Геннадій Рейляну і попросив прийти до нього на суд, де засідання ведуться в режимі скайп-конференції. Тобто зі Стрижавки позивача не доставляють. Його там садять перед монітором ноутбука. А на іншому боці зв’язку – зала Вінницького районного суду, де веде процес суддя, виступають адвокат, прокурор, свідки.

У вінницькій залі всі збираються вчасно і швидко налаштовують зв'язок. У Стрижавці теж зі зв’язком без проблем, але щоразу доводилося чекати, поки приведуть засудженого або доки в лікарні знайдуть людину, що буде представляти установу виконання покарань. І скільки була на засіданнях журналіст, направляли іншого працівника і тільки після нагадування судді: „присутність представника установи обов’язкова”.

- Його діагноз є причиною для встановлення групи інвалідності, а не для звільнення, - говорив один з таких представників, але переліку захворювань, через які звільняють, не зміг процитувати. - Якби його хвороба була в переліку, то б прийняли інше рішення. Я так думаю.

- То що, будемо чекати, поки осліпне повністю? – реагував адвокат засудженого Василь Гуменюк, коли в залі звучало, що тотальної сліпоти в Рейляну немає.

Засуджений і його цивільна дружина, яка інколи приїздить на слухання з маленькою дитинкою на руках, впевнені: колонія принципово не хоче відпускати Геннадія і всіляко затягує судовий процес.


- Тільки позов у суд вийшов звідти. Ніякі скарги мого чоловіка не виходять ні на мою адресу, ні будь-куди, - говорить цивільна дружина в’язня Стрижавської колонії Людмила Іщенко (29), яка з меншою дочкою Настею їздить на слухання з Кіровограда. Жінка народила від засудженого двох дітей

Геннадій сидів спочатку в Кіровограді, а коли під час столярних робіт його вдарила по голові колода, потрапив в міжобласну лікарню при Стрижавській колонії. Геннадій Рейляну отримав “сімку” за розбій і вже відсидів чотири роки. І хоча його цивільна дружина каже, що запроторила за грати її коханого жінка, яка досі не дає йому розлучення, чи справедливо його посадили – то друге питання. Перше – чи встигне вийти з-за грат чоловік, доки ще можна зупинити прогресування сліпоти, хоча б на одному оці.

- Вони кажуть, що атрофія зорового нерва і субатрофія – це різні речі. А це одне й те саме захворювання, яке не лікується, тільки прогресує. Лише мікрохірургія може зупинити процес, - каже цивільна дружина засудженого Людмила Іщенко. – В інституті Філатова зараз ще беруться оперувати мого чоловіка. Але якщо суди затягнуться, вже не візьмуть.

Щоб звільнитися достроково і піти на операцію, Геннадій і написав позов до суду. Просить звільнення від покарання за хворобою. І суд зараз досліджує, чи стосується зека-молодованина ось цей пункт з переліку, встановленого МОЗом та Мін’юстом: «Повна сліпота, а також стан, коли на грунті стійких патологічних змін гострота зору ока, що краще бачить, не перевищує 0,03 і вона не може бути коригована або коли поле зору обох очей концентрично звужене до 10 градусів».

Простіше кажучи, якщо засуджений не сліпий повністю і зряче око може бачити предмет на відстані більше півтора метри, свобода йому не світить. Людина ж зі стовідсотковим зором, для порівняння, рахує пальці на руці на відстані 50 метрів. Тим не менше, в колонії вирішили, що зір вражений не настільки, щоб говорити про звільнення. От тому, мабуть, і сказали засудженому, що відпустять тільки, коли осліпне.  

Зараз у суді призначили додаткове дослідження. І, як казала суддя, таке робиться швидко, за тиждень. Та результатів чекають вже майже місяць. Лікарську комісію просили уточнити діагноз, бо вони не дали повного формулювання захворювання Геннадія і написали такими словами, що суд не розбереться. А лікарняний офтальмолог засудженого в судовій залі сказала: тяжкість захворювання в позивача ще гірша, ніж треба для звільнення.

- Ми можемо робити висновки щодо наявності чи відсутності підстав для звільнення тільки на підставі медичних даних, - пояснила суддя.

Вона й порадила визначити, чи достатньо погано бачить зряче око засудженого для звільнення, не зі слів лікарів, а за висновками експертів. Але дослідження проведуть в тій самі Стрижавській лікарні, де знаходиться Рейляну. Його дружина не довіряє тим лікарям. Вона каже, що чоловіка возили на МСЕК, але висновок загубився, у справі є тільки якась незрозуміла довідка, написана від руки. Жінка зверталася у Вінницьку правозахисну групу з проханням допомогти.  


Засуджений Геннадій Гейляну (35) сліпий на одне око. Він уже отримав третю групу інвалідності, але каже, що й на друге око стрімко втрачає зір
 

„Засуджений перебільшує тяжкість захворювання і намагається обманути лікарів”

На запит RIA про хворобу Геннадія Рейляну та чому лікарі йому кажуть „відпустимо, коли осліпнеш”, дав відповідь заступник начальника обласного управління Державної пенітенціарної служби Сергій Лисак. Ось частина відповіді:

«...4 лютого на підставі медичного огляду засудженого, вивчення всіх матеріалів та результатів дослідження, одноголосним рішенням членів спеціальної лікарської комісії визначено, що наявне у Рейляну захворювання не входить до переліку тих, які є підставою для звільнення від подальшого відбування покарання...  
Засуджений та його близькі родичі мають установчу поведінку, направлену на досягнення своєї мети, – звільнення від подальшого відбування покарання. З цією метою Рейляну перебільшує тяжкість свого захворювання і при обстеженнях намагається ввести в оману лікарів-фахівців. Близькі, зокрема, громадянка Іщенко, яка називає себе його дружиною, звертається до різних державних установ та недержавний громадських організацій зі скаргами та безпідставними звинуваченнями, маючи на меті вчинення психологічного тиску на членів спеціальної лікарської комісії та суддів. Проведені компетентні перевірки жодних порушень не виявили.”
 

 

Відео дня

Коментар експерта:
"Не знаю, чому пенітенціарії так пручаються його звільненню"

 Світлана Побережець, правозахисниця  
- Знаю ситуацію зі слів дружини засудженого. Вона посилається дійсно на те, що він сліпне і має право по рішенню суду бути звільненим достроково. Але не знає, які саме документи подавалися до суду, тому що адвокат був за призначенням. Люди за призначенням, не можна сказати, що нефахово працюють, але адвокат, як я зрозуміла, не довів суду, що людину дійсно треба звільнити, оскільки його зір погіршується і подальше утримання в установі призведе до каліцтва, можливо, втрати зору назавжди. Тоді вже треба буде судитися відшкодовувати матеріальну, моральну шкоду. Все життя людини буде присвячене тільки проблемі компенсації від держави різних шкод, які йому завдали тим, що він не мав можливість кваліфіковано лікуватися. А в установі виконання покарань немає такої можливості.
Європейська конвенція прав людини прирівнює утримання в державній установі, де немає кваліфікованої медичної допомоги і стан здоров’ям через це погіршився, аж до каліцтва чи втрати функції певного органу, до тортур. Є багато рішень Європейського суду з прав людини щодо подібних ситуацій у всьому світі, коли держава компенсує збитки. Тут тортури мають місце, якщо відповідає дійсності все, що людина описує. Не знаю, чому пенітенціарії так пручаються його звільненню.
Якщо адвокату цікаво, він може отримати консультації наших спеціалістів у галузі медицини і права. Тільки він вправі безперешкодно навідувати установу і в будь-який час працювати з документами. Ми ж можемо включитися в будь-який момент і писати омбудсмену, в комітет ООН проти тортур. В середині країни через корумповану судову систему, яка залишилися з передніх часів, будемо ходити по колу. Треба виходити з цього кола на ООНівські структури чи Європейські і повідомляти про випадки, що є у нас. Механізмів безліч, які можна застосувати в цьому випадку.

 

Читайте також: 
У Вінниці закривали очі на сліпого в'язня. Буде позов до Євросуду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Місцевий

    Без коментаря.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up