Їх карали за злісну непокору, а суд виправдав. Як вінницьке подружжя воює проти «поліцаїв»

Їх карали за злісну непокору, а суд виправдав. Як вінницьке подружжя воює проти «поліцаїв»
Олена та Леонід, яких удома побили поліцейські. Приїхали нібито на виклик сусіда після побутової сварки, пов'язали — і в райвідділ
  • Олену Левчишину і Леоніда Бобрука притягували до відповідальності за опір правоохоронцям.
  • Але в судовому порядку подружжя довело, що опору не було. Навпаки — їх безпідставно побили спецпризначені.
  • Чоловік та жінка порушили кримінальне провадження проти людей, яких називають поліцаями, та справу гальмують різні обставини.
  • То експертиза про побої Олени загубилася, то телефон слідчого погано ловить зв'язок, коли йому дзвонить Леонід.

«Це не поліцейські, це поліцаї!» — так говорила Олена Левчишина про спецпризначенців, які затримали її та чоловіка в них удома ввечері 3 жовтня 2018 року. Тоді жінка отримала синці по всьому тілу. Постраждав і Леонід Бобрук, якого тягли в машину за наручники на заламаних назад руках після того, як залили очі з газового балончика.

Про історію «злісної непокори» названих вінничан «20 хвилин» розповідав раніше. Писав, як судилися Олена й Леонід з поліцейськими через складені на них адміністративні протоколи. І як в обласному главку коментували факт: називали подружжя правопорушниками, котрі обмовляють їхніх співробітників лишень, щоб захистися від звинувачень.

Конфлікт Левчишиної та Бобрука з правоохоронною системою тягнеться досі. Щоправда, свою невинуватість подружжя вже довело. Обоє були виправдані судами за інкримінованою їм статтею про непокору поліцейським.

Відео дня

Олена довела свою правоту ще в першій інстанції, Вінницький міський суд скасував протокол. А Леонід добився виправдання в апеляційному порядку. І, як ми розповідали позаторік, подружжя на тому не зупинилося — через суд порушило кримінальне провадження проти тих поліцейських, що застосували до них силу.

Через те, що впродовж року розслідування справи про перевищення службових повноважень поліцейськими не зрушилося з мертвої точки, розповідає сьогодні Леонід Бобрук. За його словами, справу вже довелося кілька разів поновлювати скаргами до суду.

Слідчий не реагував на клопотання потерпілої про допит свідків та інші слідчі дії. У відповідях писав тільки, що розслідування триває, а потім надсилав поштою постанови про закриття провадження. Таку картину бачимо в переписці між Оленою Левчишиною та Хмельницькими прокуратурою й управлінням ДБР, яку Леонід Бобрук приніс в редакцію.

— Ми все воюємо з ними, — каже Леонід Бобрук. — Поліція своїх покриває, а ми пишемо-пишемо-пишемо в різні інстанції, щоб провадження проти них знову не закрили. От наприклад, коли з Вінниці справу передавали в Хмельницький (в ДБР, за підслідністю, — авт.), то «загубилася» наша експертиза про побої. А немає побоїв, то й немає злочину, правильно? Приховали докази, але ми знайшли і подали скаргу до суду, щоб поновити слідство.

«Сантабарбарою» називає Леонід Бобрук їхню біганину між інстанціями. А його адвокат Ілля Бєрєснєв розповідає те саме на іншому прикладі:

— До комічного доходить наша боротьба з бездіяльністю слідчих. ДБР має бути неупередженою структурою до правоохоронців, чиї злочини розслідує, але в даному випадку я цього не спостерігаю. Мені Бобрук вмикав запис розмови зі слідчим, коли останній казав, що приїхав до Вінниці, але зустрітися не може та, щоб не пояснювати чому, створював шуми нібито поганий зв’язок і все таке. Але все це було добре чути.

Леонід Бобрук приніс пакет документів й шукає потрібний: «Не добачаю після затримання, на 30% зір упав від дії газу»

— Пам’ятаєте, ви писали, що проти Олени є справа про замах на вбивство, бо вона нібито тоді сусіду погрожувала сокирою й тому викликали до нас поліцію? — нагадує передісторію появи спецпризначенців у них вдома Леонід Бобрук. — Так от, немає ніякого провадження і обшуків не було. То вони все вам набрехали. Тепер в суді доведено, що ніякого опору ми не чинили. І є відповідь начальника управління, що виклику за нашою адресою не було, групу не посилали.

— Тепер є вказівка зверху чинити опір нам, бо ми намагаємося притягнути до відповідальності поліцейських, які перевищили повноваження, — каже Леонід Бобрук.

Стаття відповідальності, за якою веде слідство ДБР, каже про покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років і заборону займати посади (частина друга статті 365 Кримінального кодексу України — перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, яке супроводжувалося насильством, погрозами, застосуванням зброї чи спецзасобів).

Фігуранти справи — три вінницьких поліцейських, стосовно яких у Вінниці проводили службове розслідування, але порушення не встановили. Принаймні, так коментували 20minut.ua раніше в поліцейському главку. Ще до того, як провадження передали в Хмельницьке ДБР. Тепер — там справа, вона фактова, підозри нікому за понад рік не оголосли.

Знімки синців Олени Левчишиної. Її чоловік каже, що експерти нарахували 29 слідів від берців і палиці

Майже три десятки синців на тілі Олени від поліцейських берців та кийка і втрата 30 відсотків зору в Леоніда після газового балончика. Про такі наслідки затримання каже подружжя сьогодні.  

А їхній адвокат нагадує: є аудіо запис, що підтверджує злочин проти його клієнтів, скоєний поліцейськими. Леонід фіксував все у відділку після затримання вдома.   

— Як на них тиснули, кричали. Все є на запису, — говорить Ілля Бєрєснєв. — Цей запис в матеріалах провадження, але слідчий не надав йому належної оцінки. Кругова порука в цій ситуації спостерігається. Ми просимо об’єктивного розслідування, пишемо чіткі клопотання, але слідчий затягує. Суд дає вказівки, що потрібно зробити, але так нічого не було зроблено. Спершу одним слідчим, потім другим… Зараз новий слідчий. Якщо і він працювати не буде, подаватимемо клопотання про проведення слідчих дій, дослідження всіх обставин справи, щоб дійсно займався розслідуванням, інакше писатимемо і на нього скарги про невиконання службових обов’язків.

— Що потрібно зробити, щоб справа зрушилася, — питаємо в адвоката.

— В першу чергу потрібно, щоб слідчі органи встановили всіх учасників. Встановили тільки трьох поліцейських, а було більше. Кілька патрулів виїжджали, серед яких могли бути як порушники, так і свідки перевищення повноважень.

Подивіться на відео, як Олена і Леонід позаторік розповідали про затримання їх поліцейськими з батальйону спецпризначення і що зафіксував їхній таємний запис:

 

Читайте також:

На «Електричних системах», де директор мав півмільйона премії, відсторонили начальство

Вбивство з особливою жорстокістю в СІЗО. Шість тюремників стали підозрюваними в смерті «педофіла»

Злочини бізнесмена Гнатика: «Все, вина доведена, що він «кинув» мене на 20 000 доларів»

КОРДівці поклали на асфальт диригента з Калинівки як злочинця. Хто такий Ігор Смоляр?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Юрій Панасюк

    Гаспада поліцаї, особисто мойоре Гавриш( уже з Липовця) та з бувшими падчиньонними погребищенськими ментами, нагадую--вИ всі своїми злочинними  діями та бездіяльністю, що трактується ККУ, доведете народ країни до закону Лінча. І відкриєте сторінку судного дня для себе,своїх близьких та законнослухняних громадян, які за збігом обставин перебуватимуть "не там і не тоді."Вас будуть шукати по погребах та лісах і роздиратимуть на шмаття.Не доводьте країну до крайності. Є серед вас чесні та відповідальні поліціянти, чому терпите наругу над законом? Коли копи стануть працювати як у Грузії? Де країні відшукати Ксерексі Кхаму?
  • Nika

    Недострана во всей "красе". Мова, томас, война наперед все!!! А закон, право, человеческое  жизнь это пережитки....
  • Василий Домашний

    не ,,таких полицейских,, а всю систему и этих исполнителей  тоже  во главе с глашатаями   т н демократических ценностей  судить надо  страшным судом
  • Александр Прилюк

    Круто,повязали,газом траванули,избили!Теперь видно так можно ,НЕПОКОРУ  лепят всем,  пипец !!!!! потом доказывай годами !!! Так реально они ворвались в дом ночью,полный безпредел!

    Ромуальдо reply Александр Прилюк

    Все як в європі. Вам про це не розказували? А потім майор в офіційному листі відбрешеться, що нічого такого не було.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up