Вінницькому довічнику мають виплатити 40 тисяч євро

Вінницькому довічнику мають виплатити 40 тисяч євро
Таку плату за тортури в міліції винна держава засудженому до довічного ув’язнення за вбивство семи людей. Олександр Каверзін відбуває покарання у Вінниці. Звідти листувався з судом, щоб довести: осліпнув, бо в міліції вибивали зізнання, а в тюрмі погано лікували. Суд визнав не все.

Як компенсацію моральних збитків, Україна має виплатити 39-річному довічно ув’язненому 40 тисяч євро. Європейський суд з прав людини визнав, що до цієї людини застосовували тортури.


Олександр Каверзін відбуває покарання за вбивство семи людей, в тому числі трьох працівників міліції. У Хмельницькій області, звідки він родом, досі працівники міліції досі згадують його, як учасника банди, що тримала в страху весь Кам’янець-Подільський.

«Багатий» довічник сидить у Вінниці
Зараз Олександр Каверзін сидить у тюрмі суворого режиму - в установі виконання покарань №1, що на Островського. Арештований був у січні 2001 року. Зі слів засудженого, у період досудового слідства до нього застосовували силу, щоб зізнався у вбивствах. Врешті дев’ять років тому Олександра Каверзіна визнали винним і присудили довічне ув’язнення.

Відео дня
>
Засуджений звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою на жорстоке ставлення з боку міліції і порушення статті ратифікованої Україною Конвенції. Заявив, що після того він осліп. Скаржитися почав у 2003 році.


І 15 травня цього року суд у Страсбурзі прийняв пілотне рішення, яким присудив Україні виплатити скаржнику компенсацію і розібратися із застосуванням положення конвенції, що стосується проблеми громадянина Каверзіна.


Скаржник також заявляв, що його погано лікували в установі відбування покарань. Мовляв, через це він втратив зір. Але суд не визнав факт відсутності належного лікування. Тобто довічник зміг довести лише, що його катували правоохоронці.


В рішенні Євросуд сказав, що українська влада відповідальна за належне розслідування таких випадків, тому має вжити термінових заходів.

Міліція досі згадує невловимого бандита
Про Олександра Каверзіна зрадував торік колишній начальник управління міліції у Хмельницькій області Володимир Гаврилюк, як про ватажка невловимої банди. «Бандитський Кам’янець-Подільський» – так назвали інтерв’ю про це.


- Їх було декілька, - розповідав Володимир Гаврилюк про тамтешні бандитські угрупування. - Зокрема, група Хмарука на прізвисько Одеса. Вони тримали місто в постійній напрузі... Хмарук разом з своїми «колегами», вимагаючи гроші у конкурентної банди, розстріляв її членів, та одному вдалося вижити. Куля пройшла мимо, і потерпілий врятувався – виліз через відкриті двері автомобіля, який Хмарук та його подільники скинули з 74-метрової висоти з берега Смотрича. Згодом всіх членів угруповання нам вдалося затримати в Хмельницькому. Щоправда, Хмарук при затриманні чинив опір, та розуміючи, що від покарання йому не сховатися, застрелився. А ось одного з учасників угруповання затримати так і не вдалося. Це був Олександр Каверзін.


– Спочатку Каверзін у банді Хмарука відігравав доволі другорядну роль, та після затримання його подільників став єдиною людиною, котра знала, де зберігається арсенал. Ось тоді він й організував власне угруповання з колишніх одногрупників з індустріального технікуму, - розповів колишній начальник міліції. - Вони тримали у жаху Хмельниччину. Згодом Каверзін залишив свій кривавий слід й у інших регіонах України. Від правоохоронців він ховався майже п’ять років. Але його таки затримали.

Осліп, але зумів дописатися до Страсбургу
- Цей убивця чотири роки переховувався від міліції по всій Україні, а потім, коли став у камері інвалідом, вивчив напам’ять свою багатотомну справу, цитуючи на суді будь-який аркуш з будь-якого тому, - згадує героя кримінальних хронік журналіст Андрій Кокотюха, що був на слуханнях справи Олександра Каверзіна.


Що зараз кажуть про довідника на прізвище Каверзін в установі, де він утримується? Як дізналися через прес-службу управління пенітенціарної служби у Вінницькій області, такий довічно ув’язнений дійсно відбуває покарання у Вінницькій тюрмі. Сказати більше про нього мають право лише з його дозволу. Тобто повинні перепитати в нього самого, перш ніж розповідати, як себе веде засуджений Каверзін, чи часто листується і з ким.

Так що чекайте продовження історії...
 

Зразок заяви до Європейського суду з прав людини та пояснення щодо її заповнення можна прочитати тут:

helsinki.org.ua/index.php

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Я бы ему не только глаза по выковыривал а еще бы и ноги и руки по отрывал... Не важно кого он убил. Сам факт что 7 человек у которых тоже были семьи! Одним словом Мразь!!!!
  • Anonymous

    это ему его жена-адвокат пробила, для себя любимой! хоть так да заработала на своем клиенте! возможно,что-то и урке перепадет на его улучшение условий содержания( на взятки тюремщикам), а все равно большую часть суммы адвокатша на себя потратит! теперь ещ все убийцы выстрояться к ней в очередь с исками в Евросуд. Сделали ей имя!надо бы ментов , которые покалечили этого типа, заставить эту сумму государству вернуть! считай,они нанесли бюджету ущерб!
  • Anonymous

    Оглушить, а потом в голову штырь забить. Для отмазки от Европы хоронить с чеком на предъявителя на 40000 евро.
  • Anonymous

    Мусора-ще гірша банда, а ніж той вбивця...за те, що вбив 3ьох мусорів я б йому пам'ятника на парижі поставив...а за невинних людей на уранові шахти відправив.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up