Торгували доступом до серверів. Кіберполіція прикрила «лавочку» міжнародного рівня

Торгували доступом до серверів. Кіберполіція прикрила «лавочку» міжнародного рівня
  • Підпільну інтернет платформу, яка продавала доступ до зламаних серверів у 170-ти країнах світу, організували українці.
  • Днями міжнародна операція кіберполіцейських припинила роботу xDedic.
  • Що це був за інтернет-магазин, скільки приносив прибутку і чим загрожував нам з вами?

Представники Європола, ФБР і української кіберполіції одночасно повідомили про закриття ресурсу xDedic, що працював у «чорному» інтернеті. Правоохоронці США, Бельгії, Німеччини і України працювали разом, щоб зупинити платформу для хакерів. Тепер інформують: за роки роботи xDedic сприяв величезній кількості шахрайств, загальні збитки від яких можуть досягати 68-ми мільйонів доларів.

За роз’ясненням про платформу, через яку продавали доступ до зламаних серверів і яку, як виявилося, організувати четверо українців, 20minut.ua звернулася в кіберполіцію.

Нам роз’яснили, що через ресурс xDedic продали більше 70 тисяч паролів і логінів віддаленого доступу до серверів з 170 країн світу. Це був підпільний інтернет-магазин, де користувачі могли самостійно продавати «зламані доступи», купувати їх і отримувати необхідну інформацію. Він працював в даркнеті — «темній» частині інтернету.

Відео дня

— Доступ відвідувачів у цей магазин був обмеженим, — пояснюють в кіберполіцейські. — Щоб стати його членом, користувач вносив депозит в 200 доларів, а реєстрація відбувалася тільки при поручительстві вже зареєстрованих користувачів. В залежності від кількості інформації, вартість кожного сервера становила від 0,5 до 150 доларів. Окремо, через особисту переписку, продавали сервери з програмним забезпеченням для управління податковими рахунками жертв — вартістю 6-10 тисяч доларів за одиницю.

Інформація, яку продавали на xDedic, була придатна для здійснення таких хакерських злочинних схем:

  • викрадення грошей з банківських рахунків жертв через зміни налаштувань дистанційного банківського обслуговування;
  • промислове і державне шпигунство;
  • викрадення конфіденційної інформації з баз даних (логінів, паролів, номерів кредитних карт, персональних даних фізичних осіб тощо);
  • використання зламаних серверів для масової розсилки комп'ютерних вірусів через небажані повідомлення електронної пошти;
  • блокування комерційної та конфіденційної інформації вірусами-вимагачами з метою подальшого отримання викупу за розблокування файлів.

За інформацію Нацполіції, доступ до xDedic припинили 24 січня, а складові кримінальної інфраструктури конфіскували. Тепер користувачі, які намагатимуться отримати доступ до закритого домену, будуть перенаправлятися на урядову сторінку. На цій сторінці міститься пояснення, що он-лайн магазин перейшов в режим оф-лайн.

Розслідування кримінального провадження по цій справі, крім України, проводиться також в Бельгії та США. Слідчі вже мають дані про щорічний дохід організаторів групи. Кажуть, прибуток кожного із них складав понад 1,2 мільйона доларів.  

— З метою недопущення витоку, втрати персональної інформації громадян наголошуємо на перевірці громадянами ресурсів, якими вони користуються, як з метою купівлі та продажу товарів, так і соціальних сторінок, — каже керівник вінницького відділу кіберполіції Олександр Ульяненков.

Вінничанам, які не хочуть стати жертвами «хакерів», він дає ось такі поради:

  • ні в якому разі не зазначати свої персональні дані на сумнівних сайтах,
  • користуватись декількома рівнями аунтифікації,
  • не користуватись одним паролем для кількох акаунтів,
  • використовувати складні комбінації паролів.


Читайте також:

Не передзвонюйте на невідомі номери і заведіть «фінансову» SIM-ку. Нова афера

Щоб їх спіймати, не вистачає одного дзвінка. ТОП-10 з кримінального розшуку

Як користуватися інтернет-банкінгом, щоб шахраї не дістались до ваших грошей

8 афер року: були дурні «розводи», нові схеми і спіймані на шахрайствах ділки

Злочини хакерів у Вінниці. За якими схемами крадуть гроші через інтернет

Новий вірус розійшовся по інтернет-магазинах. Як купувати он-лайн безпечно?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up