Суд виніс вирок «беркутівцю», який на Майдані застрелив Максима Шимка

Суд виніс вирок «беркутівцю», який на Майдані застрелив Максима Шимка
Центральне фото: Денис Булавін
  • Святошинський райсуд Києва 18 жовтня оголосив вирок п'ятьом «беркутівцям» у справі про розстріл протестувальників під час Революції Гідності 20 лютого 2014 року.
  • Серед них — Сергій Зінченко. Куля «беркутівця» смертельно поранила нашого земляка, вінничанина Максима Шимка.

Вирок оголошували заступнику командира полку «беркутівців» Олегу Янішевському та чотирьом «беркутівцям» київської спецроти: Павлу Аброськіну, Сергію Зінченку, Сергію Тамтурі та Олександру Маринченку. Їх звинувачують у вбивствах та інших злочинах, що призвели до загибелі 48 громадян 20 лютого 2014 року в Києві на вулиці Інститутській, передає кореспондент hromadske із зали суду.

У смерті Максима Шимка, нагадаємо, винним визнали саме Сергія Зінченка.

Беркутівця, якого підозрюють у вбивстві Максима Шимка, оголосили в міжнародний розшук

Відео дня

Суд встановив, що вінничанин Шимко загинув навпроти готелю «Україна» по вул. Інститутській з правого боку. Куля потрапила Шимку у шию. З його тіла було вилучено фрагменти цієї кулі, оскільки ще до того вона пройшла через якусь тверду перешкоду і частково зруйнувалася. Однак, незважаючи на це, експерти ідентифікували кулю: вона була випущена з вогнепальної зброї калібром 7,62 мм.

Автомат, з якої була випущена куля, належав — Зінченку. Експертиза встановила, що Шимко отримав поранення з правого боку, тобто звідти, де перебувала так звана «чорна рота» спецпідрозділу МВС «Беркут».

18 жовтня 2023 року Сергію Зінченку суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Їх позбавили спеціального звання «сержант міліції».

Про Майданівця Максима Шимка

Максим Миколайович Шимко (21 жовтня 1979, Вінниця, УРСР — 20 лютого 2014, Київ, Україна) — учасник Євромайдану. Герой України.

Максим був учасником Вінницького клубу історичної реконструкції «Білий вовк». Член УНА-УНСО. Останній запис, який він залишив на свої сторінці у соціальній мережі, датується 18 лютого 2014 року: «За Україну! Хто може, їдьте в Київ!».

На його честь перейменовано колишню вулицю Карла Маркса у Вінниці, неподалік від місця, де він проживав. За це проголосували жителі міста на зборах.

Згодом батьки загиблого за власний кошт встановили пам'ятну дошку на його честь.

19 листопада 2015 на школі в Байраківці була встановлена меморіальна дошка Максиму Шимку, а в селі на його честь названо й колишню вулицю Леніна.

Рішенням сесії Немирівської районної ради Байраківська СЗОШ І-ІІІ ступенів носить ім'я свого випускника.

Більше у матеріалах:

 

Читайте також:

Сім років тому на Майдані почали розстріл учасників мирних протестів

Беркутівця, якого підозрюють у вбивстві Максима Шимка, оголосили в міжнародний розшук

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрій Гильчук

    На жаль так і немає по нинішній день  довіри в суспільства до недореформованої правоохоронної системи української держави ...

    AK reply Андрій Гильчук

    Якщо представники ФСБ та громадяни рф стояли при Януковичі у верхівках влади, в міністрах (вірю, що і разаз їх повно), то яка тут довіра до звичайних підлеглих.

keyboard_arrow_up