«Вони загинули на Майдані, бо хотіли кращої долі для України», — мати Героя Небесної Сотні

«Вони загинули на Майдані, бо хотіли кращої долі для України», — мати Героя Небесної Сотні
  • У Вінниці вшанували Героїв Небесної Сотні сьогодні, 18 лютого. 
  • Вінничани розвісили білих паперових янголів на «Дереві Свободи» та запалили свічки у пам’ять про загиблих Героїв під час Революції Гідності, яка відбулася 18-20 лютого 2014 року на Інститутській у столиці.
  • Показуємо, як проходила акція вшанування. 

Хвилина мовчання, сльози та сотня ангелів. Тиха акція «Ангели пам'яті» вже стала традиційною для вінничан, які вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні. Цьогоріч до неї долучилося понад півсотні вінничан, серед них були: матерів загиблих Героїв, молодь, волонтери, пенсіонери.

Акція розпочалася з Гімну України, а опісля на знак пошани перелічили імена загиблих Героїв. Їх усіх вшанували хвилиною мовчання. Серед Героїв Небесної Сотні є наші земляки — вінничани Максим Шимко, Валерій Брезденюк, Леонід Полянський, Юрій Нечипорук, Роман Оліх.

Відео дня

— Не кожен би зміг вийти на Майдан, будемо говорити чесно. А вони змогли, пішли та не зігнулися, бо хотіли кращої долі для України, — сказала Зоя Кузьменко, мати вінничанина Максима Шимка, одного з загиблих на Майдані. — Треба вшановувати всіх тих, хто загинув за нашу Україну, не дивлячись, де вони загинули в АТО, ООС чи під час Революції Гідності. 

Мати загиблого Героя крізь сльози зацитувала болісний вірш, який її синові присвятила його подруга. 

— Думаю, що син міг не дарма своє життя поклав. Українці стали інші, почали розуміти, що у них Батьківщина. Почали розуміти, що вони не належать певній імперії, — говорить Зоя Кузьменко. — Я добре пам'ятаю 20 лютого. Ми сиділи з молодшим сином перед телевізором, і дивилися прямий репортаж з Майдану. Репортер кричав: «Люди не йдіть на Інститутську, тут реально вбивають», а позаду нього проходив мій син. Я пам'ятаю це, як сьогодні. Воно не забувається.

Під час того, як вінничани вішали паперових янголят, покладали квіти чи запалювали лампадки з колонок залунала «Пливе кача…», що стала неофіційним реквіємом Небесної Сотні. Деякі з присутніх не могли стримати сліз. 

— Сьогодні дуже буремні дні, ми знаємо про протистояння, які загострюються щодня. Вже яку ніч мільйони українців бояться заснути, а ще більше бояться прокинутися з тими страшними новинами, які можуть нас чекати, — говорить одна з організаторок акції у Вінниці Юлія Щербань. — Дуже прошу: гуртуйтеся! Бо разом ми велика сила. Не забувайте підтримувати нашу армію. Не забувайте про те, що зараз дуже багато за нас стоять, і тримають наше мирне небо. 

За словами координаторки акції у Вінниці, ідея створення такої акції пішла від мисткині Анжеліки Рудницької. Вона разом із мистецькою агенцією починали цей захід у 2014 році. 

Читайте також:

На сайті ДСНС виклали карту укриттів та правила знаходження людей в захисних спорудах

Що має бути в «тривожній валізі»? Розповідають вінницькі фахівці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Ruslan Fawkes

    Порох на майдані прийшов до влади і навіть не подякував
  • Андрій Леляк

    Нехай вони нас вибачають. Миэээ

    Кокос reply Андрій Леляк

    Це вони все і нам таке лайно залишили

    Восточно-Европейский рэп reply Кокос

    Лайно у твоїй ватній голові, свинособака
  • Марина Стахова

    Получили "кращу долю"?
  • Наташа Дейнега.

    Теперь мы под Америкой и все хуже и хуже

    Alexey Shytov reply Наташа Дейнега.

    Вали в ресею

    Николай Островский reply Alexey Shytov

    Восточно-Европейский рэп reply Наташа Дейнега.

    Собирай чемодан и вали в рашку, если что-то не нравится. А Украина будет и дальше укреплять союз с Европой и США

    Кокос reply Восточно-Европейский рэп

    І що тобі з того укрєплєнного союзу,

    Восточно-Европейский рэп reply Кокос

    Будемо прибирати вулиці України від комуняцького сміття, типу тебе. Можеш вирубити гугл перекладач, песик, у Вінниці не має проросійських даунів

    Кокос reply Восточно-Европейский рэп

    Восточно-Европейский рэп reply Кокос

    Завались

keyboard_arrow_up