«Солона справа». Судитимуть трьох посадовців мерії за розтрату п'яти мільйонів

«Солона справа». Судитимуть трьох посадовців мерії за розтрату п'яти мільйонів
  • Торік мерія закупила для посипання вінницьких доріг під час ожеледиці сіль за завищеною ціною. Збитки державі сягали понад 5,5 мільйонів гривень. 
  • Правоохоронці встановили причетних до оборудки та провели розслідування. Зібрані матеріали 14 грудня направили до суду.

Слідчі поліції направили на розгляд суду справу посадовців, які привласнили з бюджету понад 5,5 мільйона гривень. Про це у фейсбук пише Поліція Вінницької області.

— Слідством встановлено, що службові особи Департаменту комунального господарства та благоустрою вступили у змову з представником одного з місцевих товариств та, створивши антиконкурентні умови для інших учасників торгів, уклали з зазначеною фірмою договір на придбання технічної солі за значно завищеною ціною, чим завдали збитків державі в особливо великих розмірах, — каже начальник Нацполіції у Вінницькій області Іван Іщенко. — Під час проведення санкціонованих обшуків у підозрюваних вилучені грошові кошти в сумі близько 30 тисяч доларів. Фігурантам справи оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

У понеділок, 14 грудня, справу направили до суду.

Кого підозрюють у справі?

По справі закупки солі, нагадаємо, проходять четверо людей. Ім'я одного із них було відоме одразу — директор департаменту комунального господарства Володимир Ніценко.

— В квітні мені було висунуто підозру у зловживанні службовим становищем щодо проведення через «Прозорро» закупівлі технічної солі для забезпечення потреб міста в зимовий період, — написав 15 грудня у фейсбук Ніценко. — Говорив тоді, повторюсь і зараз — це несправедливе і безпідставне звинувачення. І я буду боротись, щоб довести свою правоту і розвіяти всі звинувачення на мою адресу.

Імена трьох інших з них, стали відомі після оскаржень прокуратурою легких запобіжних заходів.

У справі солі міняють запобіжні заходи. Ніценку призначили нічний домашній арешт

Що відомо про інших підозрюваних? Крім Володимира Ніценка, під слідством опинилися такі люди:

  • Вікторія Ващенко, менеджер з адміністративної діяльності ТОВ «Мегукрбуд» — товариства, яке брало участь в закупівлі солі (особисте зобов’язання, на суворіший запобіжний захід не змінили);
  • Світлана Чумак, головна спеціалістка відділу утримання об’єктів благоустрою Департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради (особисте зобов’язання, на суворіший запобіжний захід не змінили);
  • Вячеслав Хілінський, начальник відділу отримання об’єктів благоустрою того ж Департаменту, який очолює Ніценко (домашній арешт, рішення про запобіжний захід сьогодні не переглядалося).

Експертна думка

Редакція попросила експертку Юлію Григу проглянути закупівлі солі департаментом, очолюваним Володимиром Ніценком. В чому тут може бути підступ?

Юлія Грига,  голова правління ГО «Філософія Серця» та обласна координаторка DOZORRO: 

— Серед закупівель Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради за 2019 рік в системі Прозорро я знайшла дві закупівлі дорожньої солі. Одна з них не відбулась через відсутність подальшої потреби. І це виглядає логічно з огляду на відсутність снігу. 

Залишається закупівля, яку оголосили в липні 2019 року. За її результатами договір було укладено 9 вересня з переможцем аукціону — ТОВ «МЕГАУКРБУД». Щодо цієї процедури 28 листопада було розпочато моніторинг (перевірку) Управлінням Північного Офісу Держаудитслужби (колишнє КРУ). За результатами перевірки порушень виявлено не було.

Але якщо мова про антиконкурентні дії, як зазначено в повідомленні Служби безпеки України, то це і не в компетенції ДАСУ. Такими порушеннями займається Антимонопольний комітет.

В повідомленні також зазначено, що товарознавчою експертизою задокументовано «факт завищення ціни товару на майже 4,8 мільйона гривень, чим державі завдано збитки в особливо великих розмірах». Це досить поширене явище в закупівлях, яке досі дуже складно було доводити навіть через суд.

Я не бачу в цій закупівлі процедурних порушень, але ознаки узгоджених дій в оформленні документів учасників, на мій погляд, є — однакові скорочення в назвах документів, самі назви документів. І якщо дійсно будуть підтверджені факти узгоджених дій, тоді стає зрозумілим «факт завищення ціни товару». Крім того, ми ж не знаємо, які ще докази є у слідства. Я думаю, що досліджується і причинно-наслідковий зв'язок. Тобто, крім відкритої сторони закупівлі в Прозорро, — факт поставки товару. 

«Солона справа». Під час обшуків у кабінетах міськради спецслужба мільйони не знайшла

Детально про «солону справу» читайте у наших матеріалах:

Трьом працівникам міськради оголосили підозру. СБУ розслідує махінації з сіллю

Живіть чесно: міськрада прокоментувала підозри СБУ щодо їх працівників

«Солона справа». Під час обшуків у кабінетах міськради спецслужба мільйони не знайшла

У справі солі міняють запобіжні заходи. Ніценку призначили нічний домашній арешт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Надя Остапчук

    Ви,уявіть,скільки вони крадуть на іншому,як??що коштує дорожче
  • Тетяна Бондар

    Я вот единтсвенного не понимаю: он думал, что его прикроет друг Гройсман и всё будет идеально. Но не так всё просто, как ему хотелось.
  • Олександра Шевченко

    Ниценко у себя на страничке уже просит поддержки второй день!

    Так что кто хочет посмотреть на сообщников - смотрите у него коменты)
  • Олег Гетьманець

    Смішно те, що винуватець ще намагається дурним постом виправдатися, а про докази які є на нього, він походу не подумав:)))) І як такі можуть бути при владі......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up