По 1500 гривень збирали данину з власників бутиків

По 1500 гривень збирали данину з власників бутиків
Журналіст RIA дізнався подробиці затримання чоловіка, який серед білого дня нахабно збирав гроші з власників бутиків у центрі Чечельника. Підприємці пояснили у міліції, що передати гроші незваному гостю їм сказали інспектори Обласної інспекції захисту прав споживачів.

- Той, хто збирав гроші, на вигляд типовий бандит, - каже одна з власниць магазину. – Поводився нахабно, матюкався. Таке враження, що нікого і нічого не боявся. Обходив магазини по черзі. Після того, як забирав конверти, виходив на вулицю, розривав їх, діставав гроші і перераховував. Це було перед вікнами магазинів, тому ми бачили все це. Гроші клав у кишеню і повертався до іншого магазину.

Тільки одного вимагач не знав, що за тим, як збирає побори, спостерігали ще й працівники міліції, перевдягнуті у цивільне. Вони й взяли його під руки, коли закінчив збирати данину. Про все це журналісту RIA розповіли під час зустрічі підприємці, в яких, за їхніми словами, вимагали гроші. Вони попросили не називати їх імена.

Гроші пробила степлером

Відео дня
dir="ltr"> В одному з конвертів були гроші, загорнуті в папір. Щоб вони не випали, власниця магазину скріпила конверт і папір в ньому степлером. При цьому випадково пробила  купюри. З цим конвертом йому довелося поморочитися найбільше.

- Він акуратно витягував дротики, щоб не розірвати купюри, - розповідає власниця магазину. – Я ж не думала, що продірявила гроші. Обличчя в нього кипіло злістю, щось бурчав собі під ніс. Дивилися ми з вікон за всім цим і не могли стримати сміх. Як кажуть, і грішно, і смішно.

За незнайомцем весь цей час спостерігали одразу з двох машин. Одна з них була припаркована  біля сусіднього магазину «Океан». Саме з цього авто марки «Ніссан»  вийшов чоловік у спортивному, який збирав гроші. Так пояснюють ті, хто платив данину. Трохи вище від «Ніссана» стояла ще одна машина. В ній були міліціонери в цивільному. Вимагачі навіть не здогадувалися, що на них заявили в міліцію, і оперативники  організували операцію із затримання того, хто прийде збирати данину.  

Затримали по тихому

Розповідають, що один оперативник стояв на тому місці, де починається ряд бутиків.

- Біля міліціонера в цивільному разів зо п’ять пройшов той, що збирав гроші, -  каже власниця магазину. – Хіба знав, що то з міліції? Стоїть собі чоловік, та й стоїть, на ньому ж не написано, що це міліціонер.

Співрозмовники розповідають, що після того, як збирач данини відкрив черговий  конверт, поклав гроші в кишеню, і знов направився у той бік, де стояв міліціонер, той дочекався, коли порівняється з ним, і взяв його під руку. Затриманий спробував сіпнутися, але тут з іншого боку з’явився ще один опер у цивільному. Так його і повели до машини. Запросили понятих, дістали гроші з кишень. В одному з конвертів були купюри із заздалегідь переписаними номерами.

Трясли кожного року

Забігаючи наперед, скажемо, що в Чечельнику вже не вперше за такою схемою збирають з підприємців данину. Було це і в минулому році, і в нинішньому. Про це нам також розповіли місцеві підприємці. За їхніми словами, такі само факти мали місце в найбільшому в районі селищі Ольгопіль. Нарешті терпець у власників магазинів урвався. Після того, як їм сказали покласти гроші в конверт, а пізніше передати тому, хто прийде за ними, підприємці заявили в міліцію.

«Наїзд» на власників магазинів здійснювали за однаковою схемою. Чечельник - містечко невелике, тут люди знають одне одного. Підприємці діляться між собою інформацією, коли і скільки з кого «здерли» грошей. Щоразу все починалося з перевірок інспекції із захисту прав споживачів. Вони визначали групу підприємців і починали працювати з ними. У жовтні «жертвами» стали власники семи невеликих бутиків у центрі міста. Торгують тут недорогим товаром. Здебільшого продають одяг, взуття, шкарпетки, сумки. Трохи є сантехніки, електротоварів.

Приблизно днів за десять до першого жовтня до цих семи власників бутиків по черзі заходили двоє молодих людей. Переписували прізвища.

- Коли запитали моє прізвище, я відповіла, що воно зазначене у «Куточку споживача», - розповідає власниця одного з магазинів. – Запитую їх: «А ви хто такі?»  Хлопець мовчав, а дівчина стала мене вичитувати, мовляв, скоро прийдемо з перевіркою, тоді дізнаєтеся, хто ми.

Чий підпис під протоколом?

Але з перевіркою прийшли інші. З протоколів, які вони склали на власників усіх семи магазинів, видно, що це були головні спеціалісти обласної інспекції захисту прав споживачів. На одних протоколах значиться прізвище Людмили Голодюк, на інших – Марії Мадей. Протоколи складено 31 жовтня. Щоправда, рівно за місяць до того, у перший день жовтня, всі сім магазинів обійшла ще одна незнайома жінка. Вона занесла повідомлення про проведення планової перевірки інспекцією захисту прав споживачів. У ньому сказано, що така перевірка буде проводитися з 28 жовтня по перше листопада. Зазначено також, що саме перевірятимуть інспектори - дотримання вимог якості продукції, її безпеки, а також правил торгівлі та надання послуг. Документ скріплено печаткою, на ньому є підпис і прізвище в.о. начальника  обласної інспекції П.А.Бевзюка.

- Всіх, до кого приходили нинішнього і минулого року, перевіряли за однаковою схемою, - каже один з підприємців. – Спочатку визначали «жертву», з якої планували здерти гроші, записували її прізвище. Потім на це прізвище виписували офіційне повідомлення про майбутню перевірку, а тоді приходили перевіряючі. З перевірками  ніхто з інспекторів не морочився. Ревізій ні в кого не робили. Зате сказали про конверти не забувати.

Співрозмовники розповіли, що один з підприємців уже два рази попадався на такий гачок. Каже, як прийдуть ще раз, буде зустрічати таких контролерів  з міліцією.

Штраф - у кишеню

Розмову з інспектором власник одного з магазинів записав прихованою камерою мобільного телефону. За словами підприємця, пані інспектор, це була Людмила Голодюк, одразу зауважила, що робити перевірку нема сенсу, бо вона й так знає, що сертифікати на товари відсутні. Співрозмовник каже, що інспектор запропонувала скласти протокол без перевірки і сплатити мінімальний штраф.

Далі камера зафіксувала, як підприємець передає інспектору 300 гривень штрафу. Отримавши гроші, не видала жодного документа, який би підтвердив, що вона взяла плату за порушення.

Власник магазину каже, що після цього його попросили вийти на вулицю. Тай йому сказали, що крім штрафу, він має покласти у конверт 1500 гривень, пізніше зайде чоловік, якому треба буде передати гроші.

Ще одна постраждала каже, що з неї вимагали дві тисячі

- Мені про гроші в конверті говорили у приміщенні магазину, - каже ще одна співрозмовниця. – Спочатку сплатила штраф, віддала триста гривень. А тоді інспектор каже, розумієте, це ще не все, покладете гроші в конверт, протягом дня до вас прийде чоловік, який скаже, що прийшов за документами, і йому віддасте конверт. Я запитала, за що гроші? Мені відповіли, що протягом двох років магазин не перевірятимуть.

Як стверджує власниця магазину, їй сказали, щоб у конверт поклала дві тисячі гривень.  Жінка пояснила, що магазин невеликий, стільки грошей  навіть за тиждень не назбирається. Товар дешевий, покупців мало. Тоді, за її словами, зробили знижку – до 1500 гривень.

Не впевнені, що повернуть гроші

Після затримання збирача данини, до бутиків у центрі Чечельника приїхала міліція.

- Міліціонери мали при собі список такий само, з яким ходив той, що збирав гроші, - каже один із співрозмовників. – За тим списком нас усіх запросили до міліції для надання пояснення. Ми все розповіли в міліції, як було від початку й до кінця, назвали прізвища інспекторів, написали, що вони говорили про штрафи, про конверти, скільки з нас зібрали грошей.

Підприємцям вдалося дещо дізнатися про те, як поводив себе у міліції затриманий. Кажуть, поки не приїхав адвокат, він не обмовився жодним словом. Згодом його відпустили. Наступного дня він знову приїжджав з адвокатом у міліцію. Але хто він і звідки, їм так і не повідомили, Співрозмовники стверджують, що раніше такого чоловіка у своєму райцентрі не доводилося бачити. Як і тих, хто приносив  повідомлення про перевірку. Містечко невелике, тут люди якщо не знають одне одного по імені, то в обличчя можуть впізнати своїх.

З часу затримання вимагача минуло понад 20 днів. Людей найбільше цікавить питання, чи повернуть їм гроші. Дехто не сподівається на це. Чекають на інформацію з міліції. Однак поки що ніхто нічого не каже. Вони чекають…

RIA повідомить читачів, чим закінчиться справа про те, як інспекція захисту прав споживачів перевіряла підприємців у Чечельнику. Якщо ще хтось проходив таку само перевірку, можете повідомити про це редакцію.

В інспекції не коментують

Поспілкуватися з керівником інспекції захисту прав споживачів  Валерієм Сиченком не вдалося. А без нього ніхто коментарів не надає. Пані Голодюк, до якої звернувся журналіст, сказала, що без дозволу начальника інспекції вона не уповноважена нічого коментувати. Таку само відповідь дали начальник відділу на ім’я Олег Васильович і фахівець Юрій Костянтинович, з якими спілкувався журналіст газети.  Пан Олег попросив журналіста залишити номер телефону, обіцяв передати його начальнику. Однак ніхто не телефонував.

Загалом журналіст навідувався до інспекції чотири рази у понеділок і один раз у вівторок. До речі, як зазначено в графіку прийому громадян, вівторок  у начальника - прийомний день ( з 10-ї до 13-ї години). В редакції RIA нема прийомних днів, ми готові у будь-який час вислухати думку представників інспекції з приводу наведених у статті фактів.

Тим часом у понеділок в редакцію зателефонували із Жмеринки. Один з підприємців повідомив, що  до них також їдуть з перевіркою захисники споживачів. Співрозмовник назвав дні перевірки - 25-29 листопада. Повідомлення про це отримали понад  двадцять власників магазинів, розташованих здебільшого у центрі міста.


Коментар

Анна Олійник, керівник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції:

- За наведеним фактом, слідчим відділом Чечельницького райвідділу міліції порушено кримінальне провадження за статтею 190 КК України (шахрайство). Триває перевірка  фактів, наведених у поясненнях підприємців. Про результати перевірки буде повідомлено після її завершення.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    Сами виноваты. Не надо быть лохами и верить в чудеса. Надо организовываться иметь юриста и вместо сериалов а-ля Санта Барбара изучать законодавство.
  • Anonymous

    А ты что на дереве живешь не понимаешь что на таможнях ворота раскрыты навстеж для контробанды. Сертификаты же вымагают у конечного продавца -- мелкого предпренимателя б
  • Anonymous

    У меня есть ответ с прокуратуры области . Открыто криминальное провадження.
  • Anonymous

    Для того что бы не надо было отходить надо знать свои права и телефоны гарячих линий тоже. Не будет лишним и табуретку дубовую держать род рукой.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up