Перехитрили суд. На волю вийшли звинувачені в нападі на тренера з бодібілдингу

Перехитрили суд. На волю вийшли звинувачені в нападі на тренера з бодібілдингу
Звільнені хлопці з адвокаткою з Києва та поранений під час нападу тренер. Фото з соціальних мереж
  • Трійцю хлопців арештували після нападу з ножем та пістолетом на тренера Серафіма Кітновського.
  • В понеділок, 14 жовтня, термін арешту сплив під час перерви в судовому засіданні на обід.
  • Підозрюваних, як годиться, випустили з ізолятора. І з обіду в суд вони не повернулись. 
  • Що буде далі зі справою, яку хотіли перекваліфікувати в замах на вбивство, але захист зірвав всі строки?

Про звільнення з-під варти трьох кривдників Серафіма Кітновського розповіла 20minut.ua його сестра Світлана Вергелес. Вона теж потерпіла в цьому кримінальному провадженні. Злочин, нагадаємо, був скоєний влітку в Бару. В магазині сестри намагався сховатися поранений тренер з бодібілдингу від своїх колишніх учнів. У нього влучили кілька разів. Стріляли майже впритул. Погрожували вбити.   

— Їх випустили зі під варти, тому що суд не встиг продовжити арешт. І ті хлопці бігом полягали в лікарню. Насправді вони там не лікуються, — каже Світлана Вергелес.

Як так сталося, що звинувачених в збройному нападі, скоєному групою осіб, який потерпілі хотіли перекваліфікувати в замах на убивство, опинилися на свободі? Як дізналася редакція 20minut.ua, засідання, на якому мали продовжити арешт, затягнулося.

Відео дня

Кілька днів судді відкладали розгляд, в тому числі через неявку адвокатів захисту чи відмову підозрюваних від призначених захисників. Потім наймана захисниця засипала клопотаннями. Далі котрийсь з її клієнтів попросив про медичну допомогу. Викликали швидку. Йшов час... Одне тягнулося за іншим — і суд просто не встиг вчасно прийняти рішення. 

Такі дивні з​​​​​​асідання відбувалися в Барському суді. Туди підозрюваних хлопців конвоювали з вінницького слідчого ізолятора. Під час засідання 14-го жовтня (призначили у вихідний, щоб не пропустити строки), суд зробив перерву спеціально, аби арештантів доставили на обід в Барський ізолятор тимчасового тримання. Годують там утриманців чітко, з 13-ї до 14-ї. Інакше — порушення прав.

Строк арешту по справі нападу на Серафіма Кітновського збіг якраз в цей обідній проміжок, о 13.40 — і трійцю підозрюваних звільнили, бо такі вимоги Закону. Двоє із них на засідання вже не повернулися. Офіційна версія — госпіталізовані.

Не офіційну ж версію знаходимо на сторінці київської захисниці фігурантів барського злочину Лариси Криворучко. Вона у той же день виклала у Фейсбуці фотографії зі своїми клієнтами, що не виглядають хворими. До фото написала, що свою задачу виконала:

Скриншот з коментарів під постом адвокатки захисту, де вона пояснила позицію захисту

Як розповідали потерпілі про злочин, 20minut.ua писав у статті «Учні напали на тренера з бодібілдингу: проти одного троє з пістолетом і ножем». Їхня версія така: нападники погрожували вбивством тренеру, а покликали його на зустріч, щоб сказали: він більше не буде працювати з бодібілдерами, бо вони будуть.

— Вони були неадекватні, — говорив після нападу Серафим Кітновський. — Провокували мене, але я не піддавався. Хотів піти. Вони: «нікуди ти не підеш». І я ж не буду стояти й дивитися, як мене б’ють. Всіх трьох положив. Після цього вони почали стріляти…

В магазині сестри, куди втік і сховався тренер, події продовжилися. Незважаючи на купу свідків, як каже Світлана Вергелес, стрілок рвався в середину, стріляв, махав то ножем, то пістолетом. Їй теж погрожував вбивством, тому відчинила двері. 

— Костя махав мені перед очима пістолетом, вимагав відчинити двері, волав: «все, я тебе вбиваю», — розказувала Світлана Вергелес про головного нападника, інші двоє стояли поруч.

Поліція приїхала на виклик в розпал бійки. Набої в нападників закінчилися, тому вони не довели свою справу до кінця. Ось так розповіли про роз’вязку конфлікту журналісту потерпілі. Називали нападників вічними правопорушникамки, на яких управи немає. 

Серафім Кітновський після нападу: Якби не моя фізична підготовка, мене би не було серед живих

Як переглядали арешт підозрюваним в апеляційному суді, ми розказували читачам у статті «Хлопців, що хотіли вбити тренера з бодібілдингу, не випустять з СІЗО. Звідки в них зброя?». Тоді працював інший захисник, державний. Він надавав на двох учасників нападу позитивні характеристики і просив звільнення з СІЗО під домашній арешт. Суд відмовив.

Тепер захисниця немісцева. І методи захисту має інші. В прокуратурі їх назвали не зовсім коректними. Представник потерпілих врешті констатував: через роботу захисту суд не дотримався розумних строків розгляду клопотань, й тепер не зрозуміло що буде з кримінальним провадженням про серйозний злочин.

— Клопотання розглядалося в суді понад вказаний термін. Не три доби, а шість, — говорить адвокат Олександр Слабий. — Захист затягнув судовий розгляд, а суд не реагував на клопотання, зауваження потерпілих і представника та не продовжив своєчасно строки слідства. Вони вийшли, й тепер протягом 5-ти діб прокуратура має прийняти рішення, або закривати справу, або передавати матеріали на судовий розгляд.

 

— А залишилося безліч не розглянутих клопотань, в тому числі, про перекваліфікацію, — продовжує адвокат. — Їх дії кваліфікуються слідством, як хуліганство, скоєне за попередньою змовою групою осіб із застосуванням зброї, та тілесні ушкодження середньої тяжкості. У нападників вилучили пістолет і ніж. У потерпілого прострелена щока, рука, лопатка. Ми вперто переконані і наполягаємо на тому, що це було ніяк не хуліганство й тілесні ушкодження, а замах на вбивство. Учасники нападу неодноразово сказали: можеш від нас ховатися, ми тебе все одно вб’єм.

Адвокат потерпілих також сказав, що Світлана і Серафім мають намір оскаржувати дії груп слідчих і прокурорів, які працювали в цьому провадженні. Бачать і їх вину в зірваних строках.

— Якби вони вчасно все робили, то б такого не сталося, — говорить Олександр Слабий.— Буду сприяти в написанні скарг, бо правоохоронна система не відстояла право потерпілих на справедливість. Ініціюватимемо притягнення винних до відповідальності.

То що ж буде далі з провадженням, в якому не продовжили вчасно строків досудового слідства і арешту? Закриють його чи встигнуть завершити, щоб передати до суду? Про це запитуємо в прокуратурі області. І прес-секретар Ірина Вихованець говорить, що цю резонансну справу неодмінно доведуть до суду.

— Матеріали кримінального провадження будуть направлені на судовий розгляд з обвинувальним актом, — сказала Ірина Вихованець.


Читайте також:

Боднарчука, що стріляв на заправці, не взяли під варту. Після суду в нього кидали яйцями

Виправдувальний вирок зятю Бровка мають переглянути. Верховний суд знайшов порушення

Поліція не розкриває й половини злочинів. Але вінницьке управління в ТОП-5 кращих

Хто і як відбирає нерухомість у самотніх вінничан. Брати Костікови на собі пережили всю схему

«Немає маніяка в Крижополі». Генерал заспокоює людей, яких лякають невпіймані вбивці
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Вася

    Всё просто дали денег судье.другого объяснения нету.
  • Владимир Северов

    Ого... Дела... тоесть я могу тоже собрать двух друзей, мы нападем с ножом и пистолетом на любого прохожего, отдубасим его, и это переквалифицируют в защиту и мы будем жертвами. А если меня трое типов избьют, я еле убегу от них, весь в крови, а меня сделают нападавшим и дадут срок? Мне, страшно. Как можно жить в стране, где такое допускается?
  • Антон

    Три (!!!) здорових бика побили одного, розстріляли його, а потім лягли в лікарню!!! Ну і яким треба бути де6ілом, щоб в це повірити???

    Дональд_К reply Антон

    надо быть адвокатом.
  • Мельник

    "Братки" спочатку вбити людину хотять, а як не вдалося, то сразу больних і немічних з себе корчать. Сцикуни ви, не хватає духу щоб відповісти за свої слова і дії? На зоні вам швидко на місце під шконкою укажуть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up