Малєца, якого звинувачують у вбивстві своєї сім’ї, конвойний потяг повезе на Одесу

Малєца, якого звинувачують у вбивстві своєї сім’ї, конвойний потяг повезе на Одесу
  • Експерти на Ющенка, куди досі возили з СІЗО Анатолія Малєца, не дали висновку про його психічне здоров’я.
  • Тож вінничанина, підозрюваного в убивстві своєї сім’ї, повезуть на стаціонарну експертизу.
  • Спеціальним конвойним потягом його найближчим часом доставлять до Одеси, де покладуть у Центр психічного здоров’я.  

Досі Анатолія Малєца, арештованого за підозрою у вбивстві власної матері, колишньої дружини і двох своїх дітей, возили з конвоєм на спілкування з експертами лікарні ім. Ющенка. І вінницькі медики вже завершили роботу з арештантом.

Опис амбулаторної психіатричної експертизи днями надійшов слідству. Але у ньому, як дізналася редакція, немає висновків. Вінницькі медики не дали оцінку стану Малєца — не написали, чи психічно здоровий. І слідство тепер змушене направити підозрюваного у особливо тяжкому злочині на стаціонарну експертизу.

Сьогодні, 4 квітня, у Вінницькому міському суді розглянули клопотання слідчої про призначення стаціонарної комплексної психолого-психіатричної експертизи. Така проводиться в Одесі, тож другим клопотанням було — направити арештанта вінницької тюрми до тамтешнього Центру психічного здоров’я.

Слідчий суддя Михайленко задовольнив обидва клопотання, підтримані прокурором і стороною захисту. Як це було й чи говорив цього разу не суді Анатолій Малєц, спостерігала журналіст 20minut.ua. 

Відео дня

— Дійсно, після проведення амбулаторної психолого-психіатричної експертизи виникала необхідність призначити стаціонарну експертизу, проведення якої треба доручити Одеському обласному медичному Центру психічного здоров’я. Тому я підтримую це клопотання і прошу його задовольнити, — сказав суду прокурор Валерій Шиманський, процесуальний керівник в кримінальному провадженні про вбивство в Академічному. 

— Як захисник, діючи в інтересах свого клієнта, змушений погодитися з клопотанням про призначення стаціонарної комплексної експертизи, — також підтримав клопотання слідчої адвокат Володимир Білан. — Всім учасникам процесу і самому Малєцу все ж таки треба з’ясувати питання, чи мав він можливість розуміти значення своїх дій в момент цієї події, що мала місце 31 грудня 2018-го року…

Зі слів адвоката на суді стало відомо, що Анатолій Малєц, який раніше відмовлявся від показів, все таки дав свідчення. Протягом трьох годин його допитували в присутності захисту. Допит фіксували, як говорив Білан, технічними засобами. 

— Мій підзахисний повідомив ті обставини, які йому були відомі і зрозумілі, — сказав Володимир Білан. — Він на сьогоднішній день є в залі суду, і я думаю, що він розуміє, де він знаходиться і що з ним відбувається, оскільки він в цій залі вже не вперше.

Сам Анатолій Малєц сказав, що повністю підтримує свого адвоката. Він, на відміну від засідання про арешт, вів себе спокійно. На стан здоров’я не жалівся, за серце не тримався і не просив викликати швидку. Тільки, поки суддя приймав рішення в нарадчій кімнаті, арештант накульгуючи на праву ногу ходив по кабінці і періодично розтирав собі стегно. 

В клопотанні слідчої про призначення експертизи був чималий перелік питань до експертів. Чи страждає Малєц на психічні розлади, чи міг усвідомлювати свої дії і керувати ними, чи проявляються у нього тимчасові розлади психіки, чи перебував у стані афекту чи іншому психоемоційному стані, чи потребує примусових заходів лікування…

У судді Михайленка виникли питання до слідчої про два останні пункти завдань експертам. Вона просила встановити також, чи підозрюваний може давати покази і брати участь в процесуальних діях.

— Чого вирішили поставити ці питання, що він хіба покази не надає? — питав суддя.

Слідча пояснила, що узгодила питання до одеських експертів з керівництвом вінницького закладу, де робили амбулаторну експертизу. Тобто лікарні ім. Ющенка.    

— А якщо керівництво зацікавлене ставити ті чи інші питання? — запитав суддя. Врешті він не додав в ухвалу про призначення стаціонарної експертизи два останні питання з переліку.

Услід за клопотанням про призначення комплексної експертизи в умовах стаціонару, суд прийняв рішення про направлення утриманця вінницького СІЗО в Одеський центр психічного здоров’я. Про це було окреме зверення слідства.

Тепер, разом із судовими ухвалами Вінницького міського суду, як пояснили 20minut.ua в правоохоронних органах, до одеського Центру психічного здоров’я направлять всі матеріли справи Малєца. Після їх вивчення тамтешні експерти скажуть, коли до них везти арештованого. Далі спеціальним конвойним потягом підозрюваного доставлять до Одеси. Його стаціонарне перебування в Центі триватиме не більше місяця. В слідстві розраховують, що до кінця травня вже отримають висновок і зможуть продовжити розслідування.

Також журналіст 20minut.ua дізналася в прокуратурі, що з двох призначених слідством ДНК-експертиз, є результати однієї — по знаряддю злочину. Сліди на молотку, яким вбили жінок і дітей у квартирі Анатолія Малєца, співпали з ДНК підозрюваного. А експертиза одягу ще проводиться.      

За кілька годин до нового року, нагадаємо, у квартирі в Академічному знайшли тіла двох жінок і двох дітей. Найменшу дівчинку ще живою застали медики швидкої й поліція. 3-річна Світлана померла в реанімації. У неї так само, як у 8-річного брата Дениса, 30-річної мами Надії і 65-річної бабусі Валентини, була розбита голова.

Протягом доби поліція назвала ключову версію слідства: сім’ю забив молотком 31-річний глава сімейства після сварки з колишнmою дружиньою. Програмісту Анатолію Малєцу, який вже тривалий час мав іншу сім'ю, оголосили підозру. Його взяли під варту на час розслідування. Від показів чоловік відмовлявся, посилаючись на стрес від того, що застав рідних жорстоко убитими.

 


Читайте також:

Анатолія Малєца, підозрюваного у вбивстві власної сім’ї, возять до експертів на Ющенка

«Звідки взяло слідство все це, нам не відомо». Інтерв’ю з захисниками Анатолія Малєца

Чи писав Анатолій Малєц зізнання? Про записку арештованого за вбивство сім’ї в Академічному

Справа вбивства в Академічному. Як прокурор і адвокати пояснюють мовчання арештованого
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Андрій Вітковський

    Ну что за бардак?! Эксперта тоже под суд! Реформы провели, картинку только поменяли, а реальной работы правоохранительных органов так и нет.
    P.s. Как и с Зайцевой, так и тут. Нашлись "добрые" друзья(
  • Alyona Delezha

    Растрел или пожизниное....
  • Жора

    Тут все пишут убить, убить, убить.... Но ведь   у него сознание  не спроста поехало...  Значит на него подействовали  и скорей всего гипнозом.... То что пишут что там виновата его любовница, она не владеет гипнозом... Им владеют знахари , а также некоторые врачи больницы им. ак. Ющенко... Поэтому они его и спихивают в Одессу... В мировой практике криминалистики такого не было чтобы жил человек и  просто так убил семью. Он мог убить если бы он был психически больным и стоял на учете на псишке. Но он не стоял.  И  те кто с ним работал говорят был адекватный. Значит подействовало внушение, или психотропное средство. Их еще нарики называют "колеса", это таблетки для лечения псих больных. на его психику давили со всех сторон/, и любовница и жена, и могли дать ему сказав выпей успокоишься. о эти колеса действуют на психику.....

    Тут нужно найти человека кто довел его , кто сделал гипноз, кто дал психотропные средства.... с помощью психотропных лекарств и внушения можно сделать убийцу....
  • Кира Кирюшина

    Он убил своих детей, детка в муках умерла....и он ещё жив..сука ..как он может жить после такого...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up