«Бомбер» — 2016: «замінував» суд, назвавшись начальником поліції Вінниці

«Бомбер» — 2016:  «замінував» суд, назвавшись начальником поліції Вінниці
Так судили бізнесмена Олексія Кириленка. Він «замінував» суд, через що зірвалося кілька десятків розглядів справ
  • «Бомбезний» підсумок року є й у поліції.
  • 12 разів у 2016-му «заміновували» Вінницю.
  • Чотирьох «бомберів» вирахували.
  • Останнього затримали 22 грудня - у Києві

 

- Другого липня студент замінував клуб «H2O», - розповідає  керівник відділу комунікації ГУ Нацполіції у Вінницькій області Анна Олійник. – Наступного дня, 3 липня, житель Турбова запізнювався на потяг «Жмеринка-Київ» - «замінував» його, аби встигнути. Тисячу пасажирів тоді евакуювали… А 27 серпня чоловік не міг виїхати з паркінгу «Мегамоллу» - руху його авто заважав мікроавтобус, то він вирішив провчити «заміновуючи».  До речі, цим водієм виявився директор фірми…

Під «псевдонімом» начальника поліції Вінниці – Присяжнюка 9 грудня на спецлінію «102»  була повідомлена інформація про замінування Вінницького міського суду. Саме того дня у  суді мали слухати справу 34-річного вінничанина. Олексія Кириленка обвинувачують у шахрайстві – в особливо великих розмірах (ч. 4 ст.190 КК України – від 5 до 12 років позбавлення волі). Два роки уже справа у суді. Він устиг побувати під домашнім арештом і потрапити у розшук 

60 діб під арештом чи 500 тисяч застави

Відео дня

Удруге у розшук. Уже за іншою справою -  ч.1 ст. 259 Кримінального кодексу України - завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками (від 2 до 6 років позбавлення волі).

22 грудня Кириленка затримали у столиці. За версією слідчого, підозрюваний ранком 9 грудня на ринку «Урожай» купив мобільний телефон «Самсунг» і сім-картку – є відео з камер спостережень. А півгодини по тому - о 9.45 пролунав дзвінок на «102»… Доказом того, що телефонували саме з мобільного Кириленка, є електронна адреса підозрюваного…

Залишити затриманого під вартою на 60 діб просив прокурор. Міру запобіжного заходу 23 грудня мав визначити слідчий суддя – голова Вінницького міського суду Андрій Михайленко.  За 20 хвилин судового засідання Олексій Кириленко вини своєї не визнав. Спочатку робив вигляд, що навіть не розуміє, у чому його підозрюють. Проте підтвердив, що того дня «приходив у суд, але суд був замінований». І що приніс клопотання та лікарняний, як доказ його неявки на попередні засідання.    

Зі слів Кириленка,  працює він директором фірми, активи якої у Криму. Відповідно – зарплату не отримує. Живе з батьками, неодружений, дітей не має. За освітою - юрист. А ще – відомий громадський діяч, якому погрожували… Свого часу його фото у вінницьких ЗМІ з’являлось у публікаціях про меценатство, про «електронні щоденники» для шкіл міста.

Суддя:  За який рахунок живете?

Підозрюваний: Ще є Комітет з протидії корупції та захисту прав громадян.

Суддя: О, це дуже правильно. І ви у цьому комітеті?

Підозрюваний: Я голова комітету. Це громадська організація, яку створили з двома колегами.

Суддя: Коли створили громадську організацію: до чи після провадження щодо шахрайства?

Підозрюваний: Організація створена у 2010 році. Семен Ханук - такий є (радник мера Вінниці – RIA) - з ним хотіли створювати.  Але пішли погрози. Сказали, що якщо створю, то буде кримінальне провадження. І коли я забрав документи з Києва, була порушена кримінальна справа. А коли у нас мала була презентація у прес-клубі, мене заарештували. Потім я вийшов – створили свою організацію, бо раніше вінницька організація була від київської. Це було в 2011 році.

Суддя: Чим займається ваша організація?

Підозрюваний: Багато питань. Наприклад, незаконне виділення землі, захист прав громадян, порушення  прав у судовій сфері, але це більше по Києву. Консультації…

Суддя: В смислі – «в судовій сфері»?

Підозрюваний: Ну, якщо у когось немає можливості найняти адвоката, а державному не довіряє, то звертається до нас за консультацією. Є ще юристи в організації.

Суддя: Далеко підемо… Присідайте…

Цигани не винні

Так і «присів» Кириленко на 60 діб… Або ж застава – 500 тис. грн. Так, він просив у суді, аби проводили слідчі дії належним чином.   

-  Ви кажете, що був дзвінок, а я вже був біля суду зі своїм адвокатом. Але є проміжок від того моменту, коли купували телефон, і коли я доїхав до суду. Якщо хтось дзвонив на «102» і є запис, то можна порівняти із моїм – провести експертизу.Теоретично, не для протоколу, можна припустити, що хтось міг взяти мій телефон. Хтось міг відібрати мій телефон.

У залі не стрималися від іронії:

- Цигани…

- І цигани. Чому ні? Я лише хочу, щоб слідство до кінця зрозуміло, у чому мене звинувачують і чому мене. Хай проведуть експертизу.

Експертизи провели. Звуки кашлю у записі теж проаналізували... Тепер Кириленка чекають судові засідання по двох справах – шахрайство та псевдозамінування. Обидві статті Кримінального кодексу передбачають реальний термін. Власне, за «замінування» у вінницькому суді засуджували не раз.

До речі, міський суд «мінували» не вперше.

- За моєї пам’яті, це третій випадок, - розповідає голова Вінницького міського суду Андрій Михайленко. – І втретє псевдозамінування паралізує роботу усього суду. 9 грудня з цієї причини не відбулося 40(!) слухань. Скільки це коштує матеріально – не можу сказати, бо не рахували. Але кожна справа – це чиясь доля, чиясь робота… І, зрештою, чиясь відповідальність.

Батьки не знали, за що судять

- А ви не знаєте, коли будуть слухати справу Кириленка? – сором’язливо запитувала у помічників судді приємна немолода жінка. Була перерва - суддя пішов у нарадчу кімнату.

Мама і батько на засідання спізнилися. Лише після того, як їхнього сина конвой вивів із скляної клітки, вони дізналися, за що ж його судять…

-  500 тисяч?! У нас же нема таких грошей…

І розпач мами… Вона не знає, що робити і кого питати, проводжаючи поглядом сина у кайданках. У порожньому коридорі суду конвой забирає його від неї. Для батька все це шок. Вони стояли і мовчали – мама і батько… І син мовчав. Зовні так схожий на них обох…    

Засудили «шість» бомберів

З 2012 року, відколи у Вінниці створений міський суд, засудили шість «бомберів». Жінка, яка двічі «заміновувала» суд, коли слухали її справу щодо шахрайства, у 2014 році за «завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху» отримала у вироку чотири роки позбавлення волі.        

У 2014 році за «замінування» потягу Одеса-Вінниця дали «бомберу» два роки плюс матеріальна шкода - 625 грн. Правда, вирок пом’якшив іспитовий термін – один рік.

«Бомбершу», яка три роки тому «замінувала» автомобіль ВАЗ біля шкіл №34 і №35, засудили на два роки ув’язнення, але іспитовий термін – півтора роки.

Психічно хворий «бомбер» у 2012 році налякав дзвінком присутніх у кінотеатрі «Мир». Суд відправив його на примусове лікування. А ще одного неповнолітнього «бомбера» - у колонію.

Громадянина Росії, який у 2012 році на залізничному вокзалі «підклав» вибухівку у поїзд  Москва-Кишинів, позбавили волі на один рік.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up