«Я мало не став йому зятем». Як бізнесмен у бізнесмена видурив $20000 і тікає від тюрми

«Я мало не став йому зятем». Як бізнесмен у бізнесмена видурив $20000 і тікає від тюрми
Ярослав Чубатюк (40): «Мені немає чого приховувати — є вирок. Хочу, щоб вінничани знали, що це ще людина»
  • Бізнесмена, що не раз балотувався на виборах, розшукує поліція.
  • За шахрайство засудили Бориса Гнатика на 3 із половиною роки ув’язнення, але не можуть затримати, щоб виконати вирок.
  • Як так сталося, що позики між бізнесменами, які могли породичатися, стали кримінальним провадженням?
  • Про це розповів журналісту 20minut.ua постраждалий від злочину.

Підприємця Бориса Гнатика, який не раз балотувався на виборах, розшукують за шахрайство. Про це 20minut.ua написав на початку жовтня. Тоді на поліцейському сайті з’явилася інформація про розшук з фото і датою народження. Редакція перевірила дані за відкритими джерелами і з’ясувала — мова про знаного у Вінниці бізнесмена.

Після цієї публікації з журналісткою зв’язався вінничанин Ярослав Чубатюк. Чоловік назвався теж людиною бізнесу та сказав: знає, чому розшукують Гнатика, бо постраждав від його дій.

— Ми з цією людиною знайомі більше 10-ти років. Я колись мало не став йому зятем. Хотів одружитися з його дочкою, але не склалось, — говорить Ярослав Чубатюк. — Розмієте, які були стосунки? Досить близькі. І Гнатик не раз позичав у мене гроші. А за те, що обманним шляхом взяв у мене 20 тисяч доларів, він отримав вирок і сьогодні від виконання цього рішення ухиляється. Через це його оголосили у розшук. Ні, він не виїхав за кордон. Їздить по Вінниці. Мені знайомі періодично дзвонять і кажуть, де його бачили. Але поки я доїжджаю до місця — його вже там немає.

Відео дня

Про гроші, машину та обман

Відкрили кримінальне провадження про шахрайство, в рамках якого навесні цього року засудили Бориса Гнатика, в 2014-му. Ярослав Чубатюк їхав по місту на машині «Тойота Авалон», яку Гнатик за 5 років до цього залишив йому в якості застави за позику. Автомобіль зупинила поліція, як такий, що знаходиться в угоні. Заявив про викрадення, як з’ясувалося, сам Борис Гнатик.

— Він в такий спосіб зумів досягти своєї цілі: повернув машину так, щоб не повертати гроші, — говорить Ярослав Чубатюк. — Коли нас зупинила поліція, він кричав, що машину я в нього вкрав. Викликав директора «Правексбанку», де ця машина була в кредиті, і машину помістили на майданчик банку. Не знаю, скільки часу вона там була, в нього йшли суди з банком, але врешті за рішенням суду він виплатив банку якийсь залишок і машину повернув. Машина в нього зараз. На неї не один арешт накладений. Але машиною він користується, і гроші, які у мене позичав, не повернув. Мету свою виконав.
 

Ярослав Чубатюк: «Гнатик повернув машину так, щоб не віддавати гроші. Мету свою виконав»

Редакція знайшла вироки, що стосується справи Чубатюка і Гнатика, у Реєстрі судових рішень. Обвинувачували останнього в завідомо неправдивому повідомленні про злочин (про угон автомобіля, який насправді він сам передав) та у шахрайстві, скоєному в великих розмірах (привласнення обманним шляхом 20 тисяч доларів).

В матеріалах читаємо наступне. В 2009-му році Гнатик позичив у Чубатюка 15 тисяч доларів і залишив йому «Тойоту» замість застави. Це авто тоді коштувало близько 50 тисяч доларів. Потім позичальник сказав, що машина проблемна і йому на вирішення цих проблем треба ще 5 тисяч. Отримав другу суму. Машина була кредитна, тож власник мав би за неї повністю розрахуватися, аби передавати будь-кому. Слідство ж встановило, що кредит Гнатик перестав погашати. Після цього була його заява про угон.

Вирок з позбавленням волі

За рішенням Вінницького міського суду, Гнатика засудили тільки за завідомо неправдиве повідомлення про викрадення «Тойоти» й тут же звільнили засудженого від відповідальності — за закінченням строків давності. А за статтею 190 в першій інстанції бізнесмена виправдали, розцінивши отримання 20 тисяч доларів під розписки, як цивільно-правові стосунки, які варто вирішувати в цивільному судовому спорі.

Але коли цей вирок переглянули в апеляційній інстанції, то прийняли рішення про задоволення скарг потерпілого і прокуратури. Сторона звинувачення довела: був обман з умислом заволодіти коштами потерпілого. І Борису Гнатику присудили за шахрайство 3 з половиною роки позбавлення волі. Прокуратура просила, до слова, 5 років ув’язнення.

Частина з судового рішення Вінницького апеляційного суду, де йдеться про шахрайство, як доведений факт

— Вони продали касацію, — каже Ярослав Чубатюк про свого опонента і його захисника. — Нещодавно, 15 жовтня, було засідання у Верховному суді. Гнатик не з’явився з невідомих причин, і перенесли суд на 10 грудня.

Виправдання за обома статтями просить захист, як каже потерпілий в цьому кримінальному провадженні. Він же вважає, що рішення апеляційного суду мають залишили в силі. Хіба тільки не влаштовує Чубатюка питання його цивільного позову, яке залишилося без розгляду. Про ті 20 тисяч доларів, які досудове слідство перерахувало у 155 тисяч гривень, йому доводиться тепер судитися окремо.

Рішення неможливо виконати

Але ж як так сталося, що засудженого не взяли під варту після звинувачувального вироку?  

— Могли взяти під варту одразу в залі суду, але тоді суддя під варту не взяв, — говорить Ярослав Чубатюк. — Рішення з апеляційного суду повернулося в міський суд, і вже міський передав його на виконання в поліцію. Поки вирок з суду до суду йшов 4 чи 5 днів, поки йшов на міський відділ поліції, то вже коли до Гнатика прийшли додому — його не було. Ясно, що він не сидить і не чекає правоохоронців. Катається по місту. Не застають його ні вдома, ні в жінки, ні в дочки. Його бачать люди то на оптовому базарі, то в його комплексі. Але поліцейські Гнатика не затримали досі.
 

Скрин зі стрічки новин на сайті обласного управління Нацполіції

Цього понеділка, 28 жовтня, на поліцейському сайті повторно розмістили оголошення про розшук Бориса Гнатика. Тим часом редакції відомо, що по місту потерпілий також розвішує об’яви про шахрая, який ховається від тюрми.

— Я б хотів, щоб вінничани знали, що це за людина, — говорить Ярослав Чубатюк. — Мені слідчий дав виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якій є інформація про купу заяв на Гнатика, але ніхто не зміг довести провадження до кінця. Все на рівні досудового слідства зупинялося. Максимум, перша інстанція і все. Далі ніхто не зміг добитися чогось. Мені ж немає чого приховувати — є вирок, в якому все прописано, як воно було. Хочу, щоб люди знали.

Тисячі переросли в мільйони

Журналіст 20minut.ua зв’язалася з адвокатом Бориса Гнатика Вадимом Спірідоновим. Він підтвердив, що добивається виправдання свого клієнта у Верховному суді за обома статтями й надіється на позитивне рішення.

— Якщо людина просить позичити одну суму, а потім каже, що треба ще, і їй дають, то про що це говорить? — питається адвокат й розповідає, що Чубатюк судився з Гнатиком в цивільному порядку через інший борг і відсудив його. Мовляв, так і цього разу мав би діяти, а не писати заяву про злочин.     

За словами захисника підприємця, мови про злочин тут не може бути, бо писалися розписки. Ну, не змогла людина повернути, як домовлялися, так буває. Позичання великих сум під відсотки — це завжди ризик.

Адвокат Вадим Спірідонов. Фото з акаунту Фейсбуку

Між іншим адвокат Спірідонов сказав, що цивільний позов про ті самі 20 тисяч доларів, який залишився не розглянутим в апеляції, Чубатюк подав окремо. Більше того, до гривневого еквіваленту в 155 тисяч доплюсував свої «накрутки» за роки і тепер вимагає повернути вже 7 мільйонів гривень. 

— Цей позов залишили без розгляду до рішення у Верховному суді по кримінальному провадженню, — сказав адвокат.

Також, зі слів захисника, присутність Гнатика на суді в Києві була не обов’язковою. Він пояснив: засідання відклали не через неявку його клієнта, а для вивчення всіх матеріалів. 10 грудня, виходить, завершиться розгляд і може прозвучати рішення.   

Питаємо у Вадима Спірідонова, що буде, якщо касаційна інстанція підтвердить вирок апеляції?

— Тоді мій клієнт, як законослухняний громадянин, змушений буде з’явитися для відбування покарання. Але ми маємо надію, що цього не станеться, — звучить у відповідь.



Читайте також:

Бізнесмена, що не раз балотувався на виборах, розшукують за шахрайство

Шантажувати гея. Чоловік покликав юнака на інтим, а той прийшов на зустріч не один

Поверхнева податкова перевірка коштує $15000. У Вінниці взяли фіскалів-хабарників

Перехитрили суд. На волю вийшли звинувачені в нападі на тренера з бодібілдингу

Боднарчука, що стріляв на заправці, не взяли під варту. Після суду в нього кидали яйцями

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up