Зі старої хрущовки люди зробили «цукерку»

Зі старої хрущовки люди зробили «цукерку»
За три з половиною роки мешканці відремонтували в домі все, що було можливо. У мерії називають їх дім одним із найкращих у Вінниці. На фото: голова ОСББ Олег Побірський
  • Дім на Учительській, 10 раніше виглядав як типова багатоповерхівка: обшарпані стіни та розбиті під’їзди.
  • Проте у 2014 році мешканці наважилися забрати свій дім в ЖЕКу. Тепер їх будинок повністю утеплений, з пластиковими вікнами і картинами в під’їздах.
  • Цього вони домоглися самі, використовуючи міські і державні програми підтримки

Жителі будинку справно сплачували ЖЕКу квартплату — по 3 гривні за квадратний метр. Але не знали, на що витрачають їх кошти. Усе змінилося три з половиною роки тому, коли тут вирішили зробити об’єднання співвласників багатоповерхівки та керувати домом самостійно.

— Назвали власне ОСББ — «ЮМІР», що значить «Юність, мрія і реальність». Чесно кажучи, тоді ми не знали, як будемо самі господарювати, без ЖЕКу, — каже голова об’єднання співвласників Олег Побірський. — Після створення об’єднання, мерія зробила нам капремонт мереж: труби холодної, гарячої води і опалення. У всьому будинку за кошти міського бюджету. Далі по міській програмі співфінансування замінили старі електромережі, електричні щитки. Плюс, зробили освітлення у підвалах та поставили загальнобудинкові лічильники.

Коротка версія матеріалу:

Відео дня

 

У перший рік існування об’єднання співвласників у домі на Учительській, 10, замінили покрівлю. А потім жителі замислилися про власну безпеку.

— У нас неодноразово були крадіжки в будинку. До мене прийшли люди з пропозицією облаштувати відеонагляд. Поставили вісім відеокамер, які цілодобово знімають, що відбувається в під'їздах та поряд з будинком. На це витратили кошти ОСББ —  27 тисяч гривень. І якщо стаються крадіжки, то у нас є докази, які ми надаємо поліції, — розказує голова ОСББ Олег Побірський.

Шукали гроші на ремонти

Хоча мешканці десятиповерхівки керують домом власноруч, гроші на його зміни дають не тільки з власної кишені. За словами Побірського, частіше вони звертаються по додаткове фінансування у Вінницьку міську раду. Там діє міська програма співфінансування 30 на 70 відсотків. Тобто, третину від усієї суми за ремонти дають жителі дому, а решту сплачують з міського бюджету.

Так раніше виглядав дім на Учительській, 10

Так вони утеплили увесь фасад 10-поверхівки, що понад дві тисячі квадратних метрів. Для порівняння, таку ж площу займає половина футбольного поля.

— За державною програмою енергоефективності повністю утеплитися коштувало 1 мільйон 300 тисяч гривень. Мешканці побоялися, бо думали, що треба було квартири віддавати під заставу. А за міською програмою співфінансування вийшло дешевше і легше — до 400 тисяч гривень. Хоча все одно було складно: провів п'ять зборів, щоб умовити жителів на цей крок.

А це — після 3,5 років із дня заснування ОСББ

У державній програмі енергоефективності є один нюанс: спочатку ОСББ має отримати кредит, а потім отримає компенсацію від держави. Хоча мешканці й побоювалися цієї «схеми», голова ОСББ їх умовив оформити позику на 100 тисяч гривень. 

Ці кошти витратили на ремонт в одному з під’їздів, заміну вікон та балконних дверей. Із 100 тисяч гривень об’єднання «ЮМІР» отримало компенсації 42 тисячі гривень від держави. І ще 32 тисячі — з міського бюджету. Залишок розподілили на всі квартири в будинку — по 350 гривень з кожного житла.

— Кредит взяли в липні 2016 року. А у листопаді того ж року повністю виплатили. Пофарбували стіни, замінили ламінат у ліфтах, заховали в "короби" комунікації, — розказав Олег Побірський.

За кошти міського бюджету комунальники заасфальтували подвір'я біля будинку

Не повернуться до ЖЕКу

Тепер це теплий дім з відремонтованими під’їздами, де намальовані картини та стоять вазони з квітами. Є подвір’я з рівним асфальтом та міцний дах, що не протікає. Здавалося б, годі й мріяти. Але жителі будинку на цьому не зупиняться.

На майбутнє бажають ще утеплити балкони в кожній квартирі та облаштувати поряд з будинком дитячий майданчик. І знов до ЖЕКу, як запевнили мешканці будинку, повертатися не збираються.

Інна Білоконь та Наталія Гудименко (зліва-направо)

— До ЖЕКу повернутися? Ні в якому разі. От, наприклад, при ЖЕКу ми не могли допроситися, щоб прийшли комунальники та вкрутили б перегорілу лампочку. А зараз приємно зайти в дім та хочеться зберігати цю красу, — розказала жителька цього будинку Інна Білоконь.

Її подруга Наталія Гудименко бачить в ОСББ ще одну гарну рису — можна простежити на що витрачають гроші.

— Я як фінансист неодноразово зверталася в ЖЕК, щоб дізнатися, що нам за послуги надають та скільки на це витрачають грошей. Але ні одного разу не дали калькуляцію. Тепер ми знаємо, на що збираємо гроші та бачимо реальні результати, — розказала Наталія Гудименко.

Кожна четверта багатоповерхівка — ОСББ

За словами начальника міського відділу підтримки розвитку об’єднань співвласників Ігоря Іванова, у Вінниці зараз створено 468 ОСББ на 500 будинків (одне об’єднання може охоплювати декілька домів - авт.).

Улітку 2016 року їх було 417. Як розказував тоді начальник департаменту ЖКГ Роман Фурман, це гарна тенденція зростання, бо раніше створювали не більше 10-20 об’єднань співвласників на рік.

І в мерії прямо кажуть — ОСББ «ЮМІР» зробило зі старої хрущовки один з найкращих будинків у місті.

— Тут було зроблено велику кількість робіт за короткий термін. І це об'єднання ефективно використовує усі існуючі програми підтримки ОСББ, — розказує начальник міського відділу підтримки ОСББ Ігор Іванов. — Ще є зразкове об’єднання на вулиці Дубовецька, 85. Там в ідеальному стані прибудинкова територія, є роздільний збір сміття. У ОСББ «Гранд Оселя», що на Порика, 21, мешканці активно користуються місцевими програмами для ремонту будинку. А у «Злагоді-94», що на вулиці Магістратській, 94 гарні під'їзди, відремонтоване подвір'я. Зрозумійте, що це не вичерпний список зразкових ОСББ, їх у Вінниці набагато більше.

Ще чоловік коротко розказав суть програм для об’єднань:

— Коли тільки створюють ОСББ, то перший капітальний ремонт, що визначають на зборах мешканці будинку, роблять за кошти міського бюджету. Ще існує програма співфінансування «30 на 70», де мешканці сплачують меншу частину від вартості ремонтів та матеріалів. І ця програма розповсюджується не тільки на ОСББ, а й на багатоповерхівки, де не створено об'єднання.

Довідка. Якщо є питання щодо створення та підтримки ОСББ у Вінниці, їх можна задати фахівцям Ресурного центру підтримки ОСББ. 
Ця установа знаходиться на Келецька, 65 у приміщенні ЖЕКу №7, 2-й поверх. 
Контакти: (0432) 51-33-51. Усі послуги надаються безкоштовно.​


Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Руслана Кравченко

    О це так!  начальник ЖКГ міста не знає як виглядає хрущовка. Хотять скинути з своєї голови проблеми на людей. Я проживаю  в хрущовці, в будинку одні пенсіонери, з ким створювати ОСББ? Їм нічого не потрібно, навіть прибрати в під'їзді ніхто не хоче...
  • Igor Chepugov

    Ну ни как это не хрущевка. Уж сорри.
  • Алекс Перщиков

    валєра, хрущовка до 5=и поверхів, а тут- Так вони утеплили увесь фасад 10-поверхів
  • Nataliya Shaych

    молодці!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up