Підсумки житлової реформи. Кожна п’ята багатоповерхівка - це ОСББ

Підсумки житлової реформи. Кожна п’ята багатоповерхівка - це ОСББ
  • 40 об’єднань співвласників створили з початку 2016 року
  • На 1 липня у місті 417 ОСББ. Це п’ята частина від усього житлового фонду Вінниці
  • Чого так мало? Експерти вказують на недостатню інформаційну підтримку реформи та огріхи роботи Ресурсного центру ОСББ у Вінниці.

Більшість вінничан обрали бути під ЖЕКами, відмовившись від незалежності ОСББ.

Цілий рік був у вінничан, щоб вирішити, хто буде керувати їх багатоповерхівками. І як результат - кожна п’ята багатоповерхівка у Вінниці має об’єднання співвласників, які керують спільним майном. Але інша частина міста у “власності” ЖЕКів

Та це не означає, що шанс стати хазяїном своєї багатоповерхівки втрачений назавжди: реформа житлового господарства продовжується. Людям не забороняють створювати об’єднання співвласників, обирати ЖЕК чи приватну компанію. RIA створила наочну інфографіку, в якій показані результати реформи на 1 липня 2016 року.

Відео дня

Житловий фонд та хто ним керує

За інформацією міського Департаменту житлового господарства, у Вінниці більше 2000 багатоповерхівок. З них 1689 будинків - це старі хрущьовки, панельні будинки, вік яких 40-60 років.

- Станом на 1 липня створили 417 об’єднань співвласників, - каже в.о. начальника Департаменту ЖКГ Роман Фурман. - А за рік дії реформи житлового господарства (з 1 липня 2015 - по 1 липня 2016 - авт.) створили близько 60-65 об’єднань. Це гарна тенденція, бо до цього щороку створювали по 10-20 ОСББ.

Але з іншого боку, більшість вінничан все ж залишається разом з ЖЕКами. Попередні опитування показали, що серед 782 багатоповерхівок мешканці 649 будинків не хочуть самі керувати своїм майном. Мешканці 55 будинків ще не вирішили, і тільки в 78 багатоповерхівках твердо вирішили створити об’єднання співвласників.

Приватні керуючі компанії “мають” майже половину усього житлового фонду Вінниці.

Як розташовані об’єднання по Вінниці?

Найбільше всього ОСББ створили мешканці Замостя - 102. Трохи менше ОСББ діє у Старому місті - 82. А на останньому місці - мікрорайон Корея з його трьома об’єднаннями. Загалом, об’єднання створюють навколо однієї вулиці або з комплексу новобудов. Як наприклад на вулиці Нагірна, що на Старому місті кілька ОСББ з’єднує близько 20 будинків.

Які підсумки реформи в країні?

За даними Міністерства регіонального розвитку, найбільшу кількість ОСББ створюють у великих містах – Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі. В Україні є 180 тисяч багатоповерхових будинків, але лише п’ята частина з них створили об’єднання співвласників.

Чому у Вінниці за рік створили тільки 60 ОСББ?

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА

- Не було достатньої інформаційної підтримки від органів місцевого самоврядування. Але ще гірше від того, що люди не готові керувати своїми багатоповерхівками. Окрім цього, було багато технічних перешкод: досі не прийнято багато підзаконних актів, деякий час не було доступу до реєстрів власників квартир, що також знизило інтерес громадян до створення ОСББ.

 

Микола Катюха, голова ОСББ “Червоноармійська, 2”

- Чому створили так мало об’єднань співвласників за цей рік? Усе через Ресурсний центр підтримки ОСББ, який виявився недіючим органом. Дуже часто люди, які хотіли створювати об’єднання, після зустрічі з працівниками Ресурсного центру втрачали весь інтерес до цієї ідеї. Або зверталися до нас, бо в тому органі їм нічого не пояснили. Думаю, причина в тому, що там немає практиків. Молодчики без досвіду, ось хто там зараз. Їм потрібні справжні боси, які мають уяву, що таке ОСББ, як воно працює та які є нюанси.

Ельвіра Мрясова, голова Асоціації ОСББ Вінниччини

- Головна проблема в тому, що люди не мають бажання брати на себе відповідальність, приймати самостійні рішення. Ще існує досі проблема в недостатній проінформованості громадян. Є багато мешканців, які взагалі не знають власних прав, що таке об’єднання співвласників та в чому переваги. Серед інших проблем - звичка, що все за них “вирішать” та зі всім “розберуться”. Людям треба зрозуміти -  вони є спiввласниками загальноï сумiсноï власностi.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Це дійсно що на Поділлі тільки 15 ОСББ чи інформаціі невірна? Знаю що на Скалецького 36А в одному будинку цілих 2 ОСББ.
  • Анонім

    Ну что могу написать, комментарий от "Катюха" полный бред, Ну коль уж приняли дом с проблемами то не перекладывайте проблему с больной на здоровою.

    Опять же соглашусь с тем что сравнение никудышное, сравнивать города миллионники и наш просто глупо. По статистике если брать количество домов и осбб к количеству домов то в Виннице осбб создают более чем у остальных. Новость вышла 7.07, и говорится о 417 осбб в городе, а на 15.077 их уже 433 и это без учета тех кто присоединился после изменения границ города, так что в данном случае вы не совсем понимаете динамику.

    Странно что нет ни одного коментария в вашей статье от работников ресурсного центра, а ведь почти вся ваша информация была получена от них!
  • Женя

    Микола Катюха, можливо для вас ~40-річні працівники ресурсного центру - молодчики, але вони достатньо кваліфіковані у своїй роботі. Я була в них та отримала необхідну інформацію. Хто має час і бажання, той зможе розібратися.

    Анонім reply Женя

    Брехня. "лити водичку" і "вішати лапшу" вони вміють. А якщо ставиш питання конкретно - то..."ви понимаєте, ...." і знову читають вам виписки з законів. А як діяти в конкретній ситуації не кажуть, щоб не брати відповідальність на себе. То чим вони помагають? Читати і я вмію.

    Анонім reply Анонім

    Задайте мне вопрос, я работник ресурсного центра.

    Анонім reply Анонім

    Задайте мне вопрос, я работник ресурсного центра.

    Женя reply Анонім

    Вы так легко сказали "Брехня". Я также могу сказать что врёте ВЫ! Всегда и везде найдутся недовольные и довольные.
  • Женя

    Это что за идиотизм? Сравнивать "города-миллионники" с городом с населением чуть меньше 400 тыс. Давайте еще сравним (к примеру) количество ОСМД в России и Украине.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up