Як створити ОСББ для «чайників». Посібники та відео з інструкцією

Як створити ОСББ для «чайників». Посібники та відео з інструкцією
Голова ОСББ "Червоноармійська,2" Микола Катюха розповів, що об'єднання має свої плюси та мінуси. Переваги — швидке реагування на аварії та поточність ремонтів. Мінуси — у ОСББ майже немає важелів впливу на боржників
  • Збільшили квартплату. Якщо не бажаєте з цим миритися, керуйте будинком самостійно
  • Як це зробити? У мережі з’явилася брошюра від Міжнародного республіканського інституту з поясненнями законів та механізмів для ОСББ зрозумілою мовою.
  • А ще є відео на ютубі для керування об’єднанням співвласників. І у Вінниці діють центри розвитку ОСББ

З 1 травня плата за послуги з утримання багатоповерхівок піднімається на половину. У середньому плата з мешканців трикімнатної квартири площею 60 квадратів збільшиться на 70 гривень: зі 147 до 217 гривень на місяць.

Головна причина — ЖЕКам не вистачає коштів на поточні ремонти та обслуговування багатоповерхівок. У мерії запевняють, що на 79 тисяч домоволодіннь у Вінниці це здорожчання не вплине. Оскільки мешканці цих квартир отримують субсидії, що покриють більший тариф.

Якщо вважаєте, що ЖЕК не справляється зі своєю роботою, тоді починайте керувати спільним майном власноруч.

Відео дня

Про переваги такої системи керування будинком “20хвилин” писали неодноразово:

”Не треба боятися створювати ОСББ. Нас це врятувало”, - голова об’єднання

Плюси та мінуси ОСББ на прикладі одного будинку у Вінниці

Підсумки житлової реформи. Кожна п’ята багатоповерхівка - це ОСББ

У мережі є брошура із зрозумілими інструкціями «ОСББ: від створення до розвитку», яку зробили в Міжнародному республікансьому інституті (IRI). Книга займає 90 сторінок, де є поради як для створення об’єднання співвласників, так й для його ефективного розвитку.

«Тут можна довідатися про базові питання власності і законодавства по ОСББ, механізми його функціонування, детальні варіанти термомодернізації будівлі, можливості підтримки об’єднання, а також створення асоціації ОСББ», — пояснюють в описі до книги.

Ще є відео. На ютубі є канал Ekvis Studio, де викладають випуски програми «Твій дім». У цій програмі фахівці, журналісти та активісти розповідають про те, як утеплити будинок, як зменшити вартість опалення, як поставити сонячні батареї та багато іншого.

У програмі присвятили цілий сезон про комунальні битви між ЖЕКом та об’єднанням співвласників за багатоповерхівку. Зокрема, розповіли з якими труднощами та проблемами зіткнулися мешканці, що побажали «піти від ЖЕКу»

Фахівці з питань ОСББ є у Вінниці. У міськраді організували відділ з фахівцями по розвитку об’єднань співвласників. Тут люди можуть отримати консультації по створенню та розвитку ОСББ. А сам відділ має одне з завдань «забезпечити взаємодію між ОСББ та органами місцевої влади». Відділ знаходиться у приміщенні міськради, по Соборній,59. Контакти: (0432) 59-51-81, [email protected]

Ще є Центр розвитку співвласників багатоквартирних будинків. Його створили Асоціація «ОСББ Вінниччини» та ГО «Асоціація старших по будинках м.Вінниці». Тут також надають консультації з питань створення та розвитку ОСББ, фахову юридичну допомогу. Центр знаходиться в приміщенні вінницького Універмагу, на третьому поверсі (праве крило). Контакти: 098-659-39-39, 068-864-80-82, 063-693-99-47.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • З.А.Глядач

    "брошюра від Міжнародного республіканського інституту з поясненнями"

    То міжнародного чи республіканського?

    Валерий Чудновский reply З.А.Глядач

    Не я вигадую назви

    З.А.Глядач reply Валерий Чудновский

    Маразм...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up