Плюси та мінуси ОСББ на прикладі одного будинку у Вінниці

Плюси та мінуси ОСББ на прикладі одного будинку у Вінниці
ОСББ "Червоноармійська 2". На фото - голова об'єднання Микола Катюха каже, що такі пандуси дуже комфортні та є біля кожного під'їзду. А в будинку на 16 поверхів таких під'їздів три.

Об’єднання співвласників будинків є одним з популярних способів управління. Але це не ідеальна схема. Про мінуси та плюси ОСББ розповів голова одного з таких об’єднань - військовий на пенсії Микола Катюха, який продовжує “воювати” з комунальними підприємствами.

- ОСББ у нас створили ще в 2010 році, - розповідає 64-річний Микола Якович. - Власне, наш будинок ніколи і не був під ЖЕКом, тому немає з чим порівнювати. Зараз, облаштовуємо подвір’я, робимо клумби, збираємося розширяти паркінг. І за шість років довелося збільшити плату на утримання будинку лише на 26 копійок!

Недобудова для пільговиків

Будинок на 200 квартир передали громадянам пільгових категорій безкоштовно ще в 2010 році. Як розповів голова правління Микола Катюха, через те що будинок купили за державні кошти, його не добудували.

Відео дня

Будинок на Стрілецькій, 1 (колишня Червоноармійська), в якому утворено ОСББ

- Коли забудовник дізнався, що це буде не елітний будинок, а дім для “пільговиків”, то почав халтурити, - каже 64-річний голова. - І як результат, нам дістався недобудований будинок без під’їзду для пожежників, з одним резервним кабелем та без дитячого майданчику. Тому ми вже на “першому році життя” будинку - зробили ремонт та зареєстрували ОСББ.

Приходиться “воювати” в судах

Але проблеми ще залишились - тут немає газопостачання, люди користуються електроплитами. І для 16-поверхового будинку є лише один резервний кабель, який веде від електромереж. Хоча їх повинно бути мінімум два.

Один з мешканців будинку викупив приміщення під продуктовий магазин.

Дахова котельня, яку обслуговувала компанія забудовника - вже кілька років у власності міської влади. І тепер “Вінницяміськтеплоенерго” виставляє величезні рахунки за гарячу воду, яку тільки підігріває. Бо як каже голова ОСББ, правління будинку закуповує воду у “Водоканалі”, і обслуговує труби.

- Я три роки по судам ходив, у мене цілий том із листами до керівників департаментів, мерії, писав ще Януковичу, Порошенко, Тимошенко, - обурюється голова ОСББ Микола Катюха. - Але ні від кого немає відповіді. І нам приходиться платити за кожний куб холодної води майже 40 гривень (хоча тариф на холодну воду - 7 гривень), і ще вносити абонплату близько 2 гривень за квадратний метр. Ніби гарячу воду нам подають з міста!

Ось такі клумби з дерев'яним парканом є біля кожного під'їзда 

Ще мешканці будинку хотіли б дитячий майданчик. Але в них дуже мала прибудинкова територія, і вони не можуть створювати власне подвір’я за її межами. Більш детально Микола Якович розповів про переваги та недоліки створення об’єднання співвласників.

Плюси ОСББ

1. Швидке реагування на аварію

В 16-поверховому будинку знаходиться майже весь необхідний персонал - є електрик, сантехник, дві прибиральниці. І головний бухгалтер, яка відповідальна за кожну “копійчину”.

- Так, колектив згуртований, а головне - тверезий! - каже голова ОСББ. - Хоча, коли лінуються, треба давати прочуханки.

2. Розмір внесків на утримання будинку залежить від мешканців

Будинок дуже великий - 16 поверхів на три під’їзди. І його не просто утримувати. Але загалом, ОСББ себе виправдовує - під’їзди чисті, ліфти справно працюють, а біля будинку вже влаштовують клумби. Як раніше розказав Микола Катюха, плату на утримання будинку він збільшив лише на 26 копійок за шість років.

3. Черговість ремонтів залежить від мешканців

- Ми майже кожного року робимо поточні ремонти. Ось плануємо перекласти плитку на сходах, думаємо розширити паркінг, бо машин стало багато, - розповів Микола Якович.

4. Кошти ОСББ використовуються винятково на будинок

- Повз нашого бухгалтера не проскочить жодна копійка, - каже голова ОСББ. - А коли треба щось закупити для будинку - відремонтувати, знайти новий кран, тощо - то вибираємо найкращого постачальника, в якого адекватна ціна і якісна продукція.

Мінуси ОСББ

1. Проблема прямих договорів

ОСББ “Червоноармійська 2” має єдиний рахунок на комунальні послуги. Так, гроші за використану воду, електрику, опалення мешканці будинку перераховують на рахунок ОСББ. А далі бухгалтер надсилає їх на рахунки відповідних комунальних підприємств як юридична особа.

2. Неплатежі

- Часто буває таке, що мешканці не платять за комунальні послуги, і борг нараховують за кілька місяців, - каже голова ОСББ Микола Катюха. - Ми завжди спочатку розмовляємо з боржниками - з’ясовуємо, що сталось в людини. Бо всі можуть потрапити в скрутну ситуацію, від цього ніхто не застрахований.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Прежде чем печатать статью, я бы журналисту посоветовал бы проверять информация, писать всю правду а не только ту что он лично посчитал нужной для публикации, да и проверил бы его образование, так как по статье не понятно или данный писака имеет вообще понятие о журналистике.
  • Дарья

    Думаю перевага більша за створення ОСББ, бо комунальні служби нічого робити не хочуть, вони взагалі не потрібні, ми платимо кошти, а толку від них нуль. Ніхто так не подбає про власний двір як самі жителі.
  • Oleksandr Stoliarov

    ОСББ - це єдиний адекватний спосіб управляти багатоквартирним будинком. Немає навіть що обговорювати.

    Але людям, які звикли перекладати свій обов"язок утримувати будинок на ЖЕКи, важко зрозуміти, що саме люди повинні слідкувати за порядком, адже це їх майно
  • Анонім

    Во всех удачных примерах дело инициативы отдельных жильцов. А если в некоторых отдельных домах нет нормальных инициативных и добропорядочных жильцов, активистов?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up