За які громадські роботи платять гроші

За які громадські роботи платять гроші
На посадці дерев, їх обрізанні, прибиранні території, підсобних роботах чи догляді за людьми похилого віку платять не менше мінімальної зарплати. При цьому часто виплата допомоги по безробіттю не припиняється.

Потрібні робочі руки для виконання сезонних, і не тільки, робіт. Тим безробітним, яким центри зайнятості не можуть знайти постійну роботу – пропонується тимчасова. Іншими словами – громадські роботи.
Незважаючи на назву, в даному випадку, гроші за свою роботу людина отримає. А інколи за людиною збережуть і виплату допомоги по безробіттю.
- За великим рахунком головне, щоб виплата допомоги по безробіттю та оплата громадських робіт не йшла з одного джерела фінансування. Тобто, центр зайнятості не може оплачувати і те, і інше. Якщо тільки мова не йде про роботи, пов’язані з ліквідацією стихійних лих, - каже заступник начальника Вінницького обласного центру зайнятості Світлана Аляб’єва. – Але якщо замовником робіт є підприємство – воно й оплачує працю безробітного, укладаючи з ним трудовий строковий договір. При цьому виплата по безробіттю для людини зберігається. Крім того, за громадські роботи їх замовник має платити не менше мінімального передбаченого законодавством рівня. Тобто, за місяць працівник має отримати мінімальну зарплату.
Види оплачуваних громадських робіт визначаються місцевими адміністраціями та органами влади щороку, відповідно до програм зайнятості населення. У Вінницькій області безробітні можуть за додаткову оплату доглядати за людьми похилого віку, виконувати сільськогосподарські роботи, роботи по благоустрою територій. Також вони можуть виконувати підсобні роботи на будівництві, працювати в архівах, допомагати у військкоматах, доглядати за хворими і навіть працювати у складі виборчих комісій, під час президентських виборів.
Для проведення оплачуваних громадських робіт між центром зайнятості, який здійснює направлення безробітних, і роботодавцем має бути укладений договір про організацію та проведення оплачуваних громадських робіт. При прийомі безробітного на оплачувані громадські роботи роботодавець відповідно до законодавства про працю зобов'язаний укласти з ним у письмовій формі строковий трудовий договір.
Якщо безробітний, який отримав направлення в центрі зайнятості на оплачувані громадські роботи, згоден виконувати такі тимчасові роботи, а роботодавець відмовляє йому у прийомі, то в направленні він повинен вказати причину своєї відмови.
Якщо ж відмовляється сам безробітний – можливі різні варіанти.
- До громадських робіт в першу чергу ми залучаємо так званні “підходящі” категорії безробітних: людей без досвіду роботи, фахової освіти. Тобто, коли шанси на отримання іншої роботи людиною невисокі, – каже Світлана Аляб’єва. – Якщо людина відмовилася від участі в оплачуваних громадських роботах, тривалість яких перевищує місяць, і це є другою пропозицією підходящої роботи, до безробітного застосовуються санкції. Скорочується тривалість виплати йому допомоги по безробіттю або він може бути знятий з обліку.
Для інших категорій безробітних, тобто для тих, для кого громадські роботи не є підходящими, участь в них добровільна. В цьому випадку направлення на громадські роботи можливе лише за згодою людини.
- Навіть якщо людина не перебуває на обліку в центрі зайнятості, але хоче отримати додатковий дохід, вона може звернутися до нас, або до місцевих органів влади, і їй зобов’язані допомогти.
У 2010 році обласна служба зайнятості уклала 1777 договорів на організацію та проведення оплачуваних громадських робіт. В них брали участь 8665 мешканців області, з них 730 – жителів Вінниці.

Довідка
Згідно з п.7 ст. 7 Закону України "Про зайнятість населення" участь в оплачуваних громадських роботах є підходящою роботою для громадян, які не мають професії, або таких, які займали місця, які не потребують спеціальної підготовки та перебувають на обліку як безробітні більше дев’яти місяців. А також для громадян, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більше 12 місяців) перерви (крім громадян передпенсійного віку).
Відповідно до вимог п.20 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних громадяни, зареєстровані як такі, що шукають роботу, і безробітні, знімаються з обліку з дня відмови від другої пропозиції підходящої роботи.

 

Відео дня
>Види оплачуваних громадських робіт
догляд за людьми похилого віку
сільськогосподарські роботи
роботи по благоустрою територій, кладовищ, зон відпочинку, придорожних смуг
підсобні роботи на будівництві або ремонті об’єктів соціальної сфери
робота в архівах з документацією
допоміжні роботи з документацією у військкоматах в період призовної кампанії
догляд за хворими у закладах охорони здоров’я
допоміжні роботи в дитбудинках та будинках для людей похилого віку
робота у складі виборчих комісій, під час президентських виборів

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Ни одного отзыва... Так вы хотите рботать. Оказывается работы валом так вы ж хотите ничего не делать хорошо жить паралельно обвиняя во всех своих бедах власть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 На Вінниччині відбудеться ретро-тур найдовшою вузькоколійкою в Європі photo_camera 20:19 У Вінницькій області з початку року народилося 2151 немовля 19:21 Нічні заморозки та погіршення погодних умов прогнозують на Вінниччині play_circle_filled 19:03 Робили все без дозволів: через будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс play_circle_filled photo_camera Від читача 17:14 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:43 На Калинівщині відкрили меморіальну дошку в пам'ять про полеглого Віталія Кулака photo_camera 18:09 Затримали «бізнесмена», у якого «квиток» до Молдови коштував $9000 17:24 У Хмільницьку громаду «на щиті» повертається Олександр Бойко, який вважався безвісти зниклим 16:38 У Вінниці затримали жителя Чернігова, який пограбував аптеку та втік 15:45 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 15:16 Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 14:00 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up