Борг вінничан за комуналку зріс до 27 мільйонів — тепловики

Борг вінничан за комуналку зріс до 27 мільйонів — тепловики
На фото — голова ОСББ "ЮМІР" Олег Побірський звіряє показники лічильника тепла. Архів "20хвилин"
  • Загалом — 27,6 мільйонів гривень за опалення та гарячу воду не заплатили на кінець лютого вінничани
  • До того ж, вінничани не платять за опалення під'їздів та інших місць загального користування в багатоповерхівці
  • Що чекає боржників та як сплатити не підйомні платіжки?

 

У прес-службі комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» зазначають, що за минулий місяць сплатити тільки ¾ споживачів послуг цієї компанії. Тоді як інші стали боржниками:

— На сьогодні 75,5 % споживачів послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» розрахувалися, решта ж поповнили списки боржників. Станом на 27 лютого, сума заборгованості по населенню становить 27 мільйонів 645 тисяч гривень, — зазначає речник підприємства Юлія Петришена.

Минулого місяця борг був 23 мільйони 56 тисяч. Отже, збільшився на 4,5 мільйони гривень.

Відео дня

Що за МЗК

Частково, борг поповнився й від того, що вінничани не сплачують за опалення так званих «МЗК» або місць загального користування в багатоповерхівках:

— До них відносяться сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, кладові, сміттєкамери, горища, підвали, шахти та інші технічні приміщення. Відповідно до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, за  утримання МЗК повинні відповідати всі мешканці. До того ж, вінничани, які мають автономне опалення, не звільняються від сплати за спожиту енергію в загальнобудинкових приміщеннях, — каже речник «Вінницяміськтеплоенерго» Юлія Петришена.

Платити за опалення під’їздів не треба, якщо радіатори відсутні чи холодні. Однак, як зазначають тепловики, ще потрібно сплачувати «частку за розподільчі трубопроводи, які знаходяться в підвалі або на горищі».

Як подолати не підйомні платіжки?

Перший варіант —  оформити розстрочку на опалення: 50% сплачувати зараз, а все інше — до початку наступного опалювального сезону. Проте, її можуть отримати ті вінничани, хто не мають субсидій. За інформацією тепловиків, цією послугою скористалося 89 вінничан.

Другий варіант — обладнати багатоповерхівку лічильником тепла. І хоча це не економить на опаленні та гарячій воді, але чіткий облік тепла дає усвідомлення за що ви платите. Як розповідав голова ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський у їх будинку з обліком тепла заощаджують за рахунок утеплення та регулювання опалення.

 У минулому році багатоповерхівку по вулиці Учительська,10 повністю утеплили. 70% від вартості робіт та матеріалів — за рахунок міського бюджету

— Дім дуже повільно «холоне», а коли дуже жарко — вимикаємо опалення. Таким чином, зменшуються споживання. І як результат — зменшується сума в платіжках, — розповідав журналісту Олег Побірський.

Третій варіант реструктуризація боргу. Схема така — боржник щомісяця сплачує поточний рахунок та частку від боргу. Аби звірити стан розрахунків  споживачі можуть зателефонувати до теплового підприємства за номерами: 55-16-51,46-03-45.

Що буде, якщо не платити за комуналку?

Якщо боржник продовжує не платити, то комунальники подають на цю людину в суд. Як розповіла речник тепловиків Юлія Петришена, юристи підприємства подають близько 100 позивних заяв на стягнення боргу через суд щомісяця.

Як пояснила журналісту старший юрист компанії «iLex Co. Ltd.» Алла Міщенко, до суду краще справу не доводити:

— Наприклад, споживач за рік заборгував за комунальні послуги більше 6,6 тисячі гривень. Однак, через суд стягнули вже дев’ять тисяч, з яких інфляційні витрати (майже дві тисячі гривень), судовий збір за подачу заяви про видачу судового наказу (689 гривень), за позовну заяву (1378 грн), 3% річних (300 гривень) і борг за комунальні послуги. Раджу громадянам своєчасно сплачувати житлово-комунальні послуги, щоб у подальшому не виникало подібних ситуацій. У випадку ж неможливості своєчасного розрахунку можна укласти договір реструктуризації заборгованості.

Нагадаємо, що з 1 березня зросла вартість електрики. За 200 кіловат/годин тепер треба заплатити понад 300 гривень, тоді як три роки тому стільки ж світла можна було купити за 64 гривні.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Катя Никакая

    самые независимые из незавимых.отмените все праздники.оставьте только один ВАШУ НЕЗАВИСИМОСТЬ оденьте вышиванки  и переименуйте все города и сразу заживете в европе
  • Purgen Purgen

    Вот такие нерабы получаются... В долгах как в шелках. Читайте "Капитал" пока еще есть в Гондурасе интернет и электричество.
  • Чайка Димончик

    А нащо мені платити за опалення того, чим я не користуюсь???

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Groshi/vinnichani-ne-platyat-za-opalennya-gorisch-ta-pidvaliv-scho-za-tse-bud-10589287.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up