Скільки платять за комуналку у Вінниці та польському Кельце? (ІНФОГРАФІКА)

Скільки платять за комуналку у Вінниці та польському Кельце? (ІНФОГРАФІКА)
  • За останні три роки у Вінниці в кілька разів здорожчала комуналка.
  • Якщо точніше, то опалення — у чотири-п’ять разів, гаряча вода — втричі, холодна вода — майже в п’ять разів. Ціна газу за три роки змінилася найбільше — зросла в дев’ять разів.
  • А от скільки по тарифам платять сусіди України та місто-побратим Вінниці — Кельце?

За останні роки вся «комуналка» — світло, опалення, газ, вода — дуже сильно здорожчала. Платіжки за листопад та грудень для багатьох вінничан виявилися непідйомними. Вже на початку опалювального сезону власникам двокімнатних квартир у Вінниці довелося заплатити в середньому дві тисячі гривень.  Тільки борг за опалення був понад 23 мільйонів гривень (станом на січень 2017 року — авт.)

«20хвилин» вирішили порівняти вартість комуналки у Вінниці з польським Кельце.

Вінничанин Ярослав Мушинський навчається журналістиці в університеті Яна Кохановського, що знаходиться у місті-побратимі. Хлопець розповів, що в Польщі не користуються газом, так як у Вінниці:

Відео дня

— Тут вважають, що газ дуже дорогий. Тому центрального газопостачання майже немає — або купують скраплений газ в балонах, або мають автономне опалення. Будинки опалюють дровами, що видно по старим містам, таким як Котовіце, Краків — там дахи будівель аж чорні від сажі та диму.

Його друзі винаймають двокімнатну квартиру в Кельце та сплачують приблизно 370 злотих з людини за місяць:

— Там живуть чотири людини, і в цю суму входить майже все. Опалення в цьому будинку автономне, а газ на плиту — з балона. Єдине, що вони платять по лічильникам — це світло, яке обходиться в 40-50 злотих в місяць з людини. Тобто, виходить, що за все вони сплачують 1700 злотих в місяць (понад 11 тисяч гривень — авт.) разом з квартплатою, — розповідає Ярослав.

Хлопець розповів і трохи про рівень заробітку в Кельце:

— У Польщі значно вищий рівень заробітку, ніж в Україні. А ціни на продукти — майже вінницькі. Працюю в МакДональдсі, неповний день. І за годину отримую 10 злотих. У кінці місяця набігає сума 800 — 1200 злотих (від 5 до 8 тисяч гривень — авт.) — розповідає Ярослав Мушинський.


 

Роз’яснення:

1) У Польщі існує кілька тарифних груп, а кожне місто — має власні тарифи на комунальні послуги. В таблиці наведені середні значення цін на комуналку

2) Тариф за холодну воду — це сума водовідведення та водопостачання

3) Гаряча вода та опалення у Вінниці — тариф Вінницяміськтеплоенерго

4) Тариф за світло — від 100 до 600 кВт/г

Джерело інфографіки: відкриті дані

Сайт «Сегодня.ua» порівняли вартість комунальних тарифів в України з сусідами. І виявилося, що українці платять найбільше за опалення, ніж поляки, росіяни та білоруси. Тоді як електроенергія в нашій країні є одна з найдешевших серед сусідів.

Previous Next

Нагадаємо, що з березня в Україні подорожчає світло підніметься з 1,29 до 1,68 за кіловат/годин. І вже з цього місяця подорожчає вода, світло, квитки на залізниці.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Evgen Novitskiy

    Что за бред? Автор ты может упомени минимальные зарплаты хоть для приличия. А то панику развел. Главные редакторы куда вы смотрете ???
  • Гах Саша

    В Польщі 52 грн куб газу, а ціна за опалення вдвічі менша? Автор явно щось курить. Безумовно, я хотів би порівняти тарифи, але тут явно є помилки

    Zelensky Igor reply Гах Саша

    Вроде как автор не ощибся с тарифами - http://perevod.pl/zhizn-v-polshe-stoimost-prozhivaniya-v-svoej-kvartire/

    Anonymous reply Zelensky Igor

    Вартість Варшава січень 2017.  3,60 злт ( з абонплатою). Людина, навчається, живе працює та платить за послуги.  Інформація цікава, коли вона не з сайту, а з власних проплат. Цікаво фото  квитанціяї  щось змінить?

    Zelensky Igor reply Гах Саша

    https://youtu.be/nqIDds3kUB8?t=3m30s

    Рассказ про тарифы в Польше

    Zelensky Igor reply Гах Саша

    Цена отопления у них не в два раза а 10(!) меньше. Это если мерять в проценте от средней зарплаты. Там зарплата в 5 раз выше, а тариф в два раза меньше. И отопление, это то, что нельзя уменьшить в многоэтажке, оно не зависит от конкретного жильца. На остальном можно экономить а на этом нет!
  • Задунайский Торонтуй

    Одна моя знакомая за месяц по 300-400 долларов за газ платить. За электричество и по 700 бывает.

    Кряхтит, но не плачет.
  • Александр Балаганов

    Совершенно непонятно с чем сравнивают с Польшей,где уровень жизни в разы выше с Украиной и своих углеводных значительно ниже,вот Вам и цена должна быть выше.Данная статья подготовлена проплаченными козачками от воровской власти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up