Скільки у Вінниці боргів? Дізналися про кредити, які влада бере на ремонти у місті

Скільки у Вінниці боргів? Дізналися про кредити, які влада бере на ремонти у місті
Фото ілюстративне, depositphotos.com
  • Міська влада активно залучає кредити. Завдяки цьому утеплили 11 дитсадків, три школи; поміняли освітлення на п’яти вулицях та зайнялися реконструкцією аеровокзалу в Гавришівці.
  • У планах на цей рік — позичити в банку ще 200 млн грн на утеплення закладів комунальних об'єктів.
  • Наскільки великий кредитний борг Вінниці? Ми порахували, що в цьому році кожен вінничанин має скинутися по 248 грн на обслуговування банківських позик.

Значні міські ремонти роблять як за бюджетні кошти, так і за кредити. Відтак, цього року хочуть утеплити вісім комунальних закладів — це школи, дитсадки та пологовий будинок. Для цього планують взяти в банку 200 мільйонів гривень.

Дізналися, який загальний кредитний борг громади та під які відсотки місто отримує позики. І ще знайшли відповідь на питання, — «чому влада бере кредити, а не розбудовує місто за бюджетні кошти?».

Які об’єкти утеплять за кредит

У вінницькій мерії розповіли, що на ремонти комунальних закладів планують взяти позику в «Укрексімбанку». Про розподіл коштів на об’єкти розказали вже нам, у відповіді на інформаційний запит.

Відео дня

«Кредит витратять на такі об’єкти:

  • Палац дітей та юнацтва, Хм.шосе, 22 — 20 млн грн
  • Дитсадок №13 «Ластівка», Магістратська, 58 — 17 млн грн
  • Дитсадок №25, Коріатовичів, 147 — 24 млн грн
  • Дитсадок №59 «Вишенька», Воїнів Інтернаціоналістів, 16 — 17 млн грн
  • Школа №12, Шимка, 3 — 17 млн грн
  • Дитсадок №29, Некрасова, 7 — 18 млн грн
  • Дитсадок №34, Стрілецька, 99 — 9,836 млн грн
  • Дитсадок №74, Первозванного, 68 — 38 млн грн
  • Школа №31, Ступки,13 — 24 млн грн
  • Пологовий будинок №1, Хм.шосе,98 — 15,163 млн грн», — йшлося у відповіді чиновників на наш інформаційний запит.
Будівлі садочку №13 майже 100 років / Фото: new.vmr.gov.ua/

До слова, ці заклади обрали для термомодернізації, адже вони найбільше споживають енергоносіїв, пояснювали у міськраді. Тут можете прочитати: які школи та дитсадки відремонтують у 2022 році.

А от скільки коштуватиме цей 200-мільйонний кредит платникам податків — відсотки, комісії тощо — ще невідомо. Мовляв, поки договір з банком не укладений.

Як щодо минулих позик, які міськрада брала на «рахунок» громади?

Скільки за рік витрачаємо на кредити

Ми порахували, що кожен вінничанин і кожна вінничанка у 2022 році мають заплатити 248 грн 58 копійок info за обслуговування кредитів громади. Звісно, гроші братимуть не прямо з гаманців людей, а з тих податків, які вони сплачують до бюджету громади.

На виплату «тіла» боргів з бюджету беруть 81 млн 815 тис. грн. З них:

  • 72 млн 889 тис. грн підуть на погашення кредиту від «Укргазбанку». Мерія, нагадаємо, брала у кредит 249 млн грн, щоб утеплити 11 дитсадків та 3 школи;
  • 3,9 млн грн підуть на рахунок НЕФКО. За кредитні 14,9 млн грн поставили нові ліхтарі на вулиці Соборній, Пирогова, Келецькій, Хмельницькому та Барському шосе.
  • 5 млн грн віддадуть «Державно експортно-імпортному банку України». Ця установа дала місту кредит на 300 млн грн для реконструкції будівлі аеровокзалу вінницького летовища.

Щодо сплати відсотків по вказаних позикам, то у цьогоріч це плюс 14,6 млн грн витрат з бюджету громади. А на яку суму вінницька влада набрала кредитів загалом?

Який він, кредитний борг Вінниці

На січень 2022 року Вінниця має кредитів на 240 млн грн загалом. Кошти брали в борг протягом 2019-2021 років, частину суми вже повернули до банків: залишилося проплатити кредитів ще 104 млн грн.

Міська влада любить позичати кошти на строк 5-5,5 років. Таке ми побачили у відповіді на наш інформаційний запит.  

Річні відсотки — від 3 до 5%, плюс облікова ставка Нацбанку. Остання є змінною. Наприклад зараз облікова ставка НБУ складає 10%, а протягом вересня-грудня 2021 року трималася на рівні 8,5%. Тобто, рішення Нацбанку спричиняє або здешевлення, або здорожчання кредитів для Вінниці.

Для чого брати гроші в банків? Хіба не можна зробити за кошти громади, щоб потім не переплачувати за позики?

Навіщо місту брати в борг

З позиками від банків можна зробити більше і швидше, ніж витрачати суто кошти бюджету.

— Наприклад, вінницький аеропорт. Якщо злітно-посадкову смугу будемо робити за кошти Держбюджету, то реконструкцію аеровокзалу — частково за кошти громади, частково за кредитні, — говорив у липні 2021-го заступник міського голови Андрій Очеретний. — Завдяки високому рейтингу, який має Вінниця, вдалося залучити позику в «Укрексімбанк» під 11,3% річних у гривні. Інші міста, в яких нижчі кредитні рейтинги, беруть кредити під 12,5-16%.

— Якщо ж ми будемо робити реконструкцію аеровокзалу тільки за кошти громади, то вона розтягнеться на багато років. Адже ресурси міста обмежені і їх потрібно витрачати раціонально, з увагою до кожної галузі: освіта, медицина, дороги та транспорт, соцзахист, культура, спорт тощо, — додав Очеретний.

Раніше, нагадаємо, Вінниця купує 10 електробусів у складчину з державою та урядом Іспанії.

Опитування

Чи потрібно вінницькій владі брати кредити на ремонти у місті?

 

Читайте також:

Португальці у Вінниці побудують завод. Скільки буде робочих місць та які зарплати?

Як правильно давати в борг і повернути гроші, — розповідає адвокат

Приваблива для інвесторів. Скільки коштує придбати житло у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Виталий Дужак

    Кажуть грошей немає на нові мости, але кожен рік беруть кредити вартістю в новий міст. Якщо всеодно не хм віддавати, а дерибанити бюджет вже мало, треба щей в майбутній залізти. Злодії у всій красі
  • Василь Ткачик

    Почалось )))))) мало за світло за газ то скоро будем розплачуватись за будови нашої влади )
  • Павел Прис

    Вау! Нарешті)

keyboard_arrow_up