Вінниця приваблива для інвесторів. А яка користь з цього вінничанам?

Вінниця приваблива для інвесторів. А яка користь з цього вінничанам?
  • Рейтингові агентства підтвердили високі муніципальні рейтинги Вінниці.
  • Місто має показник «invA+» - «висока інвестиційна привабливість», та найвищий кредитний рейтинг — «uaINV5».
  • Як це впливає на добробут вінничан? І чому влада бере кредити, а не розбудовує місто за бюджетні кошти?

Вінниця підтвердила високі рейтинги інвест привабливості. IBI-Rating визначило для нашого міста показник «invA+» - «висока інвестиційна привабливість», Кредит-рейтинг — «uaINV5», тобто найвищий рівень. Про це повідомляють на фейсбук-сторінці міського голови Сергія Моргунова.

А яка користь від цих рейтингів для вінничан? З таким питанням звернулися до заступника мера Андрія Очеретного, який у місті курує економічний напрямок.

— Ці рейтинги є аргументами при перемовинах з інвесторами, допомагають залучити нові інвестиції, а це у свою чергу — створення нових, високооплачуваних робочих місць, що напряму впливає на добробут вінничан, — каже Очеретний.

Відео дня

Так, на Немирівському шосе будують завод з виробництва лиж HEAD, компанія UBC Group готує проектно-кошторисну документацію для спорудження другої черги заводу Green Cool. 

Невдовзі, на території Індустріального парку, може з’явитись ще один завод, де робитимуть будівельні матеріали. Вінницька мерія планує підписати договір про суборенду землі з португальською компанією TCS.

А для чого місту високий кредитний рейтинг? Хіба Вінниця не може розвиватись без кредитів?

—  Містам з високим кредитним рейтингом легше залучати кошти під нижчі відсотки, — каже Очеретний. — Наприклад, вінницький аеропорт. Якщо злітно-посадкову смугу будемо робити за кошти Держбюджету, то реконструкцію аеровокзалу — частково за кошти громади, частково за кредитні. Завдяки високому рейтингу вдалося залучити позику в «Укрексімбанк» під 11,3% річних у гривні. Інші міста, в яких нижчі кредитні рейтинги, беруть кредити під 12,5-16%.

Чиновник додає, що робити реконструкцію будівлі аеропорту суто за гроші громади — це буде довго.

— Бюджет розвитку на цей рік вже розпланований: ремонт доріг на Сабарові та Старому місті, добудова лікарні на Київській, завершення першої черги дитсадка на Зерова тощо, — пояснює заступник міського голови. — Якщо ж ми будемо робити реконструкцію аеровокзалу за кошти громади, то вона розтягнеться на довготривалий період. Таким чином, після реконструкції злітно-посадкової смуги, аеровокзал не зможе приймати ту кількість пасажирів, яку запланували в проекті — до 500 пасажирів за годину.

Утеплення шкіл в місті, нагадаємо, робили за кредитні 249 мільйонів гривень.

 

Читайте також:

Спочатку — земля, потім будівництво. План підготовки до будівництва мосту на Тяжилів

«Чекаємо на гроші від держави». У аеропорті Вінниці готуються до старту реконструкції

Пенсії, перевірки та ковід-сертифікати. Що зміниться у липні для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Sasha Sinelnikv

    Во заливают в горЕсполкоме, прям Нью Васюки.
  • Читач73

    Моргунову и ко деньги, а винничанам высокие цены на жилье. Вот и вся выгода.

    Ols Kat reply Читач73

    Не только это. Еще ж бумажки! Вон какие бумажки красивые, там даже немножко не по нашему написано. Наверное, что-то хорошее про Винницу написали
  • Ols Kat

    Дорогие журналисты, не пишите, пожалуйста, размытые фразы про высокооплачиваемые рабочие места. Пишите просто - в среднем 800 евро

keyboard_arrow_up