За місяць на Вінниччині уклали 246 угод з продажу землі. По чому пай?

За місяць на Вінниччині уклали 246 угод з продажу землі. По чому пай?
Однією з умов купівлі земельної ділянки є перевірка нотаріусом джерела походження коштів покупця
  • Від початку старту ринку землі найбільше угод здійснили на Київщині — 555. На Вінниччині вже уклали 246 земельних операцій.
  • Земля — це депозит, який постійно зростатиме в ціні. За скільки можна купити пай сьогодні та що потрібно знати, щоб не потрапити у халепу?

Станом на 3 серпня в Україні вже здійснили 3 тисячі 498 земельних операцій в рамках чинного ринку землі. 

За добу уклали 164 угоди. Найбільше операцій здійснили на Полтавщині (22), Київщині (20) та Сумщині (19). На Вінничичні минулої доби уклали вісім угод та продали 12,21 га землі.

На мапі щоденно оновлюють загальну кількість операцій загалом по Україні і площу, щодо якої вони проведені

У новому спільному проєкті за підтримки нової земельної агенції Volodar «Ринок землі в Україні. Мапа земельних угод і цін на землю з 1 липня 2021 року» повідомляють, що від початку старту ринку землі найбільше угод здійснили на Київщині — 555. Найменше наразі на Луганщині — лише 21 земельна операція.

Відео дня

Площа земель, щодо яких здійснили операції, становить 6 368,8 га.

За площами землі продовжують лідирувати:

  • Полтавська обл. — 892,8 га;
  • Харківська обл. — 704,9 га;
  • Кіровоградська обл. — 595,3 га;
  • Київська обл. — 504,8 га.
  • Вінницька область —  214 угод по продажу землі, загальною площею 316.7 га

Нагадаємо, що в Україні середня ціна за 1 га землі становить 40 тисяч гривень.

Динаміка кількості земельних операцій по Україні з 1 липня

— Місяць, як ми відновили право українців розпоряджатися своєю землею. Місяць в країні функціонує прозорий ефективний ринок землі. Які результати? —   пише на своєму фб Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, ціна нашого чорнозему зростає!

— Вже зараз середня вартість гектару в країні складає близько 40 тис. гривень. Це лише старт! —  зазначає Лещенко.

Урядовець наголошує, що право розпоряджатися землею це також і відповідальність!

— Земля — це ваш депозит, який постійно зростатиме, а з ним — й економіка нашої країни! — додає міністр.

Ціна паю

Щоб купити чи продати землю потрібно мати пакет документів. Ціна визначається під час перемовин між покупцем і продавцем землі.

До 2030 року діятиме мінімальний поріг, нижче якого ціна опускатися не може. Держгеокадастр визначив її для кожної з областей України.

На Вінниччині мінімальна ціна за 1 гектар рілля складає 27 тисяч 184 гривні. Вдвічі дорожче — 47 тисяч 53 гривні — коштує гектар сільгосп землі під багаторічні насадження. Сіножаті — 3 140 грн за га, пасовища — 1 558 грн за га

Закон забороняє розрахунок «кешем»: тільки через банківські рахунки. І треба сплатити податки. Це державне мито — 1% від оцінки; військовий збір — 1,5% від оцінки.

Від оподаткування звільняється спадкування за законом для першої лінії споріднення — діти спадкоємця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Угоди угодами, але ж ще цікаво, скільки нині вартує земля в Україні. Нагадаємо, що за різними оцінками експертів та високопосадовців після зняття мораторію земельні ділянки мають коштувати близько $1,5-2 тис. за 1 га української землі.

Аналітики Latifundist Media разом із експертами земельної агенції Volodar проводять щотижня власне дослідження даних Земельного моніторингу Держгеокадастру про ціну відчужених земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які знаходяться у власності, та інформують, як змінюється середня ціна 1 га землі як загалом по Україні, так і по окремих регіонах.


У розрахунок беруть лише дані про земельні угоди щодо ділянок понад 1 га та ті, в яких ціна за гектар буде не меншою за 12 тис. грн і не перевищуватиме 80 тис. грн.

Варто додати, що згідно мапи середня ціна за липень на Вінниччині склала 19 993 гривень за один гектар. На сайті DOM.RIA.com є близько 200 оголошень, де за гектар вінницької землі просять від 3 тисяч до 114 тисяч доларів. Зібрали найдорожчі пропозиції на ділянки біля Вінниці.

Що потрібно знати

Однією з умов купівлі земельної ділянки є перевірка нотаріусом джерела походження коштів покупця, повідомляє Мін'юст. Тобто, у разі набуття земельної ділянки сільськогосподарського призначення у власність за відплатним договором (купівля-продаж, рента, міна тощо) нотаріус зобов’язаний перевірити джерела походження коштів або інших активів набувача.

Джерелами походження коштів для набуття у власність земельної ділянки можуть бути:

  • заробітна плата (грошове забезпечення);
  • гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовими правочинами;
  • дохід від підприємницької або незалежної професійної діяльності;
  • дохід від відчуження майна;
  • дивіденди;
  • проценти;
  • роялті;
  • страхові виплати;
  • виграші (призи) в азартні ігри, виграші (призи) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора;
  • призи (виграші) у грошовій формі, одержані за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях;
  • благодійна допомога;
  • пенсія;
  • спадщина;
  • подарунки;
  • кошти, отримані в позику (кредит);
  • набуття права на знахідку або скарб;
  • інші джерела, не заборонені законом.

Документами, що підтверджують джерела походження коштів, є:

  • декларація про майновий стан і доходи;
  • декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру/декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або органу місцевого самоврядування;
  • річна (квартальна, інша) фінансова та/або податкова звітність юридичної особи — набувача та фізичної особи-підприємця (за наявності), що отримана нотаріусом безпосередньо від набувача (баланс, витяги, що містять дані про прибутки та збитки господарської діяльності клієнта, податкова декларація з додатками);
  • фінансова звітність юридичної особи — набувача, що оприлюднена відповідно до вимог законодавства;
    інші документи, що підтверджують джерела походження коштів.

Нотаріус для встановлення джерел походження коштів може використовувати офіційні документи, публічну інформацію, зокрема відомості Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що формується та ведеться Національним агентством з питань запобігання корупції, інформацію, отриману від набувача.

Додаткова інформація

Які потрібні документи для оформлення угоди купівлі-продажу землі, чи можна продати частину паю, та чи діятиме оренда землі після її продажу? Відповіді на популярні питання земельної реформи можна отримати тут. Також безкоштовну правову допомогу, юридичні консультації землевласникам надає Мін’юст. 

Раніше, нагадаємо, ми склали перелік змін, які почнуть діяти у липні.

Опитування

Чи будете продавати свій пай?

 

Читайте також:

Хочу продати-купити пай. Що потрібно знати вінничанам?

Нова нормативна грошова оцінка землі. Вплив на податки відчуємо у 2023 році

Нові ставки податків для Вінниці й приміських сіл почнуть діяти з 2022 року

Штрафи та борги за комуналку списуватимуть з рахунків автоматично. Подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Гальчинська

    А де ж референдум?я щось не зрозуміла

keyboard_arrow_up