Хочу продати-купити пай. Що потрібно знати вінничанам?

Хочу продати-купити пай. Що потрібно знати вінничанам?
Ілюстрація: 24tv.ua
  • З 1 липня запрацював ринок землі. Люди можуть вільно продавати свої паї. А як це зробити? Які потрібні документи? Що треба знати при купівлі-продажу аграрної землі? Та чи взагалі варто продавати свою землю?
  • Відповіді дає експертка з питань АПК, керівниця комітету з аграрних питань української Асоціації бізнесу та торгівлі Яна Казьміна

Ринок землі діє. Міністр агрополітики Роман Лещенко повідомив, що станом на 6 липня, вже укладені 1382 угоди купівлі-продажу сільгосп землі. Однак певні обмеження на землю все ще залишились.

— До 2024 року право на придбання землі буде тільки у фізичних осіб, — каже експертка з питань АПК Яна Казьміна. — З 2024 року землю зможуть купувати і юридичні особи (обмеження до 10 тис. га в одні руки). Чи будуть землю продавати іноземцям — мають вирішити на загальнонаціональному референдумі. Але, незалежно від результатів, іноземці не зможуть купувати землю в 50-кілометровій зоні від державного кордону України.

Пакет документів та податки

Щоб купити чи продати землю потрібно мати пакет документів: 

Відео дня
  • паспорти та ідентифікаційні номери власника ділянки й покупця; 
  • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;
  • документи на право власності на ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку або ж витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або державний акт); 
  • витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки.

Ціна визначається під час перемовин між покупцем і продавцем землі. Існує тільки мінімальний поріг, нижче якого вартість гектара не може бути. Для Вінниччини це: рілля — 27 тисяч 184 грн за га; земля під багаторічні насадження — 47 тисяч 53 грн за га, сіножаті — 3 140 грн за га, пасовища — 1 558 грн за га.

Закон забороняє розрахунок «кешем»: тільки через банківські рахунки. І треба сплатити податки. Експертка Яна Казьміна каже, що це державне мито — 1% від оцінки; військовий збір — 1,5% від оцінки.

— Але давайте не забувати, що з 1 липня земля стала майном, за яке Податковим кодексом України передбачена сплата податків. Наприклад, якщо ви володієте землею менше 3 років або в цьому році ви вже укладали договір купівлі-продажу нерухомого майна потрібно буде сплатити 5% від оцінки, — каже Казьміна.

Від оподаткування звільняється спадкування за законом для першої лінії споріднення — діти спадкоємця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Перевірка перед угодою

На що варто звертати увагу при оформленні угоди про купівлю-продаж? Експертка з питань АПК Яна Казьміна радить зробити перевірку землі в нотаріуса: чи не є ділянка предметом судового спору, чи не накладено на неї арешт або є заборона на відчуження.

— У разі наявності таких заборон спочатку необхідно припинити чи скасувати накладені арешти та заборони, а вже потім підписувати угоду купівлі-продажу, — радить Казьміна. — Важливо перевірити наявність кадастрового номеру на земельну ділянку. І у більшості пайовиків документи на землю є тільки на паперових носіях, які легко підробити. Тому документ треба перевірити у нотаріуса чи в державного або приватного реєстратора.

Землю можуть конфіскувати

Які ще можуть бути «підводні камені»? Пайовики, що здали в оренду свою ділянку, дещо обмежені у пошуку покупця: переважне право на викуп землі має орендар.

— Орендар має два місяці, щоб вирішити чи буде купувати пай. Якщо ж ні, то землю можна продати іншій людині. Однак новий власник зможе повноцінно розпоряджатись землею без обтяжень, коли закінчиться договір оренди, — розказує Яна Казьміна.

Якщо землю продали з порушенням переважного права, то в суді угоду можуть розірвати, а право власності на землю та обов’язки покупця ділянки передати позивачу. І ще викуплену землю можуть конфіскувати: наприклад, якщо її придбала людина, що має понад 100 гектарів. Вилучену ділянку продають на земельних торгах, кошти віддадуть колишньому власнику.

Пай продати чи не треба?

І найголовніше питання — чи варто продавати свою землю зараз або краще зачекати? 

— Нині середній розмір паю складає 2-3,5 гектара. При можливій ринковій вартості у $2000, на продажу ділянки вдасться заробити близко $7000. Переконана, що пайовикам не варто поспішати продавати землю. Краще зачекати 2024 року, поки на ринок не прийдуть юрособи і ціна не зросте, — розповідає експертка з питань АПК, керівниця комітету з аграрних питань української Асоціації бізнесу та торгівлі Яна Казьміна.

— Наскільки земля може зрости у ціні протягом наступних років? — питає журналіст 20minut.ua

— Переконана, що ціна не зростатиме вище 1-2 тис дол за га до 2024 року, поки на ринок не прийдуть юрособи. Потім ціна може підвищитися в декілька разів, — відповіла Казьміна.

Додаткова інформація 

Чи можна продати частину паю, як поділити землю між спадкоємцями та чи діятиме оренда після продажу паю? Відповіді на популярні питання земельної реформи можна отримати тут. Також безкоштовну правову допомогу, юридичні консультації землевласникам надає Мін’юст.

Раніше, нагадаємо, ми знайшли ТОП-5 найдорожчих земель біля Вінниці.

Опитування

Чи будете продавати свій пай?

 

Читайте також:

Запрацював ринок землі. Найважливіші питання про зміни у сфері землеустрою

Нова нормативна грошова оцінка землі. Вплив на податки відчуємо у 2023 році

Нові ставки податків для Вінниці й приміських сіл почнуть діяти з 2022 року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анатолий Гордий

    профукали 100 лет назад  сейчас гордый народ украины продаст страну

    Ols Kat reply Анатолий Гордий

    Любить Украину лучше всего из Канады
  • Ols Kat

    Продавайте побыстрее, иначе все равно рейдеры отберут

keyboard_arrow_up