Плата за опалення під’їздів у Вінниці. Чому її нараховують навіть тоді, коли немає батарей

Плата за опалення під’їздів у Вінниці. Чому її нараховують навіть тоді, коли немає батарей
Абонплату за тепло почали писати у платіжках наприкінці минулого року. Тоді ж люди, що мають індивідуальне опалення, помітили, що плата «за теплову енергію» для них зросла у кілька разів
  • Сотні гривень «за теплову енергію» стали вказувати у платіжках вінничан, у квартирах яких є індивідуальне опалення. Фактично, вони не є споживачами «Вінницяміськтеплоенерго».
  • Звідки виникла ця плата? Як рахують? Та чому її платять всі?

Вінничани нарікають на незрозумілі нарахування «за теплову енергію». Найбільший теплопостачальник у місті, «Вінницяміськтеплоенерго», вказує цю графу в платіжки людей. Навіть, якщо у квартирі автономне опалення, а в під’їздах зрізані батареї. Про це дізналися зі скарг вінничан.

«У платіжках виставляєте рахунки за абонплату і за теплову енергію. Під'їзд, у якому розташовані квартири з 1 по 20-ту, ніколи не був під'єднаний до тепломережі. Немає ні підвалу, ні горища. Усі квартири, з моменту здачі будинку в 1972 році, обладнані індивідуальним опаленням. За що я повинен платити?», — пише тепловикам Андрій Носальський.

«У моїй квартирі з 2006 року індивідуальне опалення. Стояк централізованого тепла в межах квартири не проходить, під’їзди, підвали та горище не опалюються. За що саме мені проводиться нарахування «за теплову енергію»?», — питає Вікторія Куленко.

Відео дня

У відповідь представники тепломережі дають підбірку законів України та актів уряду, які дозволяють робити нарахування «за теплову енергію». З цим можна ознайомитись ось тут. А пояснення «людською мовою» раніше отримали від заступника гендиректора «Вінницяміськтеплоенерго» Сергія Корчаки.

Чому платять всі

Рахунок «за теплову енергію» тим споживачам, що мають індивідуальне опалення, виставляється за опалення місць загального користування — горищ, підвалів та під’їздів.

— Ті споживачі, що від'єднані від централізованого тепла, також платять свою частку за опалення місць загального користування та за обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це передбачено законом «Про житлово-комунальні послуги», «Правилами постачання теплової енергії», — пояснював заступник директора «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Корчака.

Також це визначено у пункті 14 постанови КМУ №830; у законі «Про комерційний облік». Відтак плату «за теплову енергію» розподіляють рівномірно і на квартири з централізованим теплом, і на квартири з автономкою.

Подекуди батареї в під'їздах виконують функцію «декору» — висять на стінах, але не гріють

Питаємо, а якщо під’їзд не опалюється? Тобто, батареї в під'їзді були демонтовані.

— Якщо відбулося несанкціоноване втручання до внутрішньобудинкової системи, то це має бути відповідним чином оформлено: має бути розроблена проектна документація, що відбувся демонтаж з обґрунтуванням цього процесу. Але, нині, ми не маємо жодного такого документа, — відповідав Корчака.

Як рахують плату за тепло

У тепломережах навели приклад рахунку за теплову енергію. Взяли умовну п’ятиповерхівку з площею 500 кв.метрів, в якій немає індивідуального теплового пункту (ІТП).

«У січні цей будинок спожив 10 Гкал теплової енергії, по тарифу 1314,08 грн за одну гігакалорію. За методикою Мінрегіону спожиті п’ятиповерхівкою 10 Гкал розподіляються так:

  • 80% — на опалення квартир, які користуються послугою централізованого теплопостачання;
  • 12% — на опалення місць загального користування (МЗК);
  • 8% — на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення», — пишуть тепловики.

Далі за цими квотами розподіляють спожите тепло.

  1. Обсяг теплоенергії, витрачений на опалення МЗК будівлі складає 1,2 Гкал (10 Гкал * 12%).
  2. Обсяг тепла, витрачений на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення складає 0,8 Гкал (10 Гкал * 8%).

Умовна квартира, площею 50 кв.метрів, отримає рахунок за теплову енергію, який складатиметься з:

  1. 157,69 грн за опалення місць загального користування. Цю плату отримали з формули — 1,2 Гкал спожитого тепла : на 500 кв.метрів загальної площі п’ятиповерхівки * 50 кв.метрів площі квартири * 1314,08 грн / Гкал тарифу.
  2. 105,13 грн за забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення. Цей показник отримали за формулою — 0,8 Гкал спожитого тепла : на 500 кв.метрів загальної площі п’ятиповерхівки * 50 кв.метрів площі квартири * 1314,08 грн / Гкал тарифу.

Загальна плата «за теплову енергію» — 262,82 гривні за місяць.

Нагадуємо, що такий рахунок отримають як ті споживачі, що мають автономне опалення, так і ті що отримують централізоване тепло. 

Втім, у сусідніх містах люди масово не погоджуються з новими платіжками, на що реагує влада.

Щоб зменшити платіжки — проводять інвентаризацію

Наші колеги з редакції «Новини Тернополя на 20хвилин» розповідають, що у Тернополі ситуація з абонплатою за тепло набула резонансу.

Бо у багатьох під’їздах загальні батареї холодні, а рахунки приходять. Та ще і які! Дехто заплатить і до 1000 гривень. Тому при тернопільській мерії створили робочі групи, які перевіряють стан тепломереж у кожній з багатоповерхівок міста.

— Урядова постанова пропонує нараховувати (плату за теплову енергію - авт.) за формулою. Однак ця формула не враховує особливостей кожного будинку. Десь батареї є. Десь їх немає десятками років. Тому, щоб люди платили лише за те, що дійсно споживають, проводиться інвентаризація, — сказав мер Тернополя Сергій Надал. — Робочі групи фіксують фактичний стан по кожному будинку і по кожному під’їзду, щоб знати, які теплоносії є та хто ними користується. Після перевірки теплокомуненерго проведе перерахунок враховуючи реальну ситуацію по кожному будинку.

Хоча і тут не без скандалів. Робочі групи не міряють температуру в під’їздах, не заходять на горища і підвали. Тільки перевіряють чи ізольовані стояки у квартирах та чи є у під’їздах батареї.

Перестати платити «за теплову енергію» та «абонплату» можна тільки за умови, що увесь будинок відмовиться від централізованого тепла. Тобто, потрібна згода 100% співвласників будинку.

Раніше, нагадаємо, дізналися звідки виникла абонплата за тепло.

Опитування

Скільки вам доводиться платити за опалення під'їздів?

 

Читайте також:

Тарифи, зарплати та касові апарати. Що зміниться в січні для вінничан?

Що робити, коли сталася біда? Зібрали корисні телефони для вінничан

Вінничан змушують повертати субсидії. Як і чому це відбувається?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Сергій Романов

    Тому що вінничани раби Комуни тепла. Декомунізація вона ж тільки у формі зміни вивіски. А реальної - платиш по лічильнику за спожиті послуги її ж немає. Зігнали народ в Комуни.
  • Николай Муж

    Закон о ЖКХ принят ещё при Гройсмане (разработчик Бабий), получите и не ,,скиглите" как говорил Азаров, вот только чердаки и подвалы не были местами общего пользования, при молчаливом согласии народа , этот народ нагнули до такой степени, что уже не смешно, молчите дальше, будет ещё ,,лучше".
  • Ярослав Рижий

    Прикинь, є такі лохи які в будинку з централізованим опаленням ставлять індивідуальне(газове), і що саме головне частка таких збільшується!!!! Скоро дрова на 9й поверх будуть носити. Кстаті хто не знає якщо в будинках з централізованим опаденням (совковий проект) не опалювати підїзди підвали і горища, то по стінах піде пліснява - це обійдеться набагато дорожче!!!!!!!!

    Ps. Можна зробити електричний теплий пол - цьогобуде достатньо щоб догріти 2-5°C
  • Читач88

    Совсем охуели....  Извиняюсь за маты, но другого слова подобрать тяжело..... Это какой цинизм - брать деньги за то, что никогда не поставляли.....  Может скоро и с людей будут брать за воздух, за то что они дышат????  Стрелять надо таких уродов...

keyboard_arrow_up