Лікарню-довгобуд за 273 млн грн відкрили у Вінниці. Яку допомогу там надаватимуть?

Лікарню-довгобуд за 273 млн грн відкрили у Вінниці. Яку допомогу там надаватимуть?
Близько 60% від загальної суми — це кошти вінницьких платників податків. Держава також «скидалися»: за кошти держбюджету придбали найсучасніший комп'ютерний томограф / Фото: fb.com/SAMorgunov
  • Близько п’яти років та 273 мільйонів гривень витратили на будівництво нового корпусу для лікарні швидкої меддопомоги на Київській, 68.
  • Це головна лікарня Північного госпітального округу і саме сюди, на термінові операції, везтимуть пацієнтів з Вінниці, Козятина, Жмеринки, Хмільника та сусідніх міст й сіл.
  • Що є у лікарні? Яку допомогу тут надаватимуть? Та яке тут є медичне обладнання?

В середу 22 грудня відкрили новозбудований корпус для лікарні швидкої медичної допомоги, що на Київській, 68. Його будівництво починали ще восени 2017 року, коли стало відомо, що Вінниця стане центром Північного госпітального округу. 

А отже, за реформою, в нашому місті мають виконувати ледь не всі операції та надавати будь-які види медичної допомоги для половини мешканців області.

З чого складається новий корпус

Лікарня швидкої медичної допомоги надає екстрену меддопомогу та має функцію закладу інтенсивного лікування другого рівня.

Відео дня

Тут є цілодобовий стаціонар, два реанімаційних відділення, а 83% (265 ліжок) ліжкового фонду мають хірургічний профіль. Тобто, тут часто виконують складні хірургічні втручання. Наприклад, за 11 місяців 2021 року виконали близько 8,5 тисяч операцій.

Новий корпус для лікарні стане у пригоді: бо тут є і додаткові палати для пацієнтів, і новітнє обладнання.

На першому поверсі біло-червоної споруди облаштували…заїзд для «швидких», щоб, не втрачаючи ані секунди на транспортування, надавати пацієнтам допомогу. Крім того, на першому поверсі є зона очікування, діагностична зона, протишокова зона на шість місць.

Другий поверх — відділення інтенсивної терапії на 18 місць та ізоляційно-діагностичний бокс. А на третьому знаходиться оперблок на 4 операційні та зала телемедицини. У підвальному приміщенні розташовані центральне стерилізаційне відділення та пральня.

Обладнання — на 146 млн грн!

Утім приміщення — не головне. В новий корпус закупили апарати ШВЛ, монітори пацієнта, рентгенографічну цифрову пересувну систему, УЗІ-апарати. Також придбали відеоколоноскопічну систему, бронхоскоп, фіброгастроскоп, лапароскопічні стійки, наркозо-дихальні апарати, операційні столи і операційне світло, цифрову інтегровану систему на чотири операційні та інше обладнання.

Та ще у новому корпусі встановили комп'ютерний томограф, придбаний державою в рамках проекту Emergency 2020.

— Пишаюся, що ми можемо вийти на якісно новий рівень надання медичної допомоги, особливо для пацієнтів, які потребують невідкладних операцій, — сказав міський голова Сергій Моргунов. — Ми тут поєднали найкращий досвід, в тому числі наших закордонних партнерів: італійців, ізраїльтян, німців. Адже найважливіше — це не тільки обладнання і ремонт, а і фахівці, які будуть надавати медичну допомогу. Наше завдання – надавати якісні медичні послуги не тільки в частині швидкої медичної допомоги, ургентної допомоги, а й у звичайному стаціонарі.

Хто заплатив за всю цю красу

А тепер головне питання — яка ціна за все? Загальна ціна об’єкта разом з медобладнанням — 272,7 млн грн. Щоб знайти всі ці гроші взяли кошти з місцевої скарбниці та державного бюджету. Тобто, «скинулися» платники податків з усієї України. Але найбільше заплатили саме ми, вінничани.

У мерії докладно розповіли про розподіл фінансування.

70% з цієї суми, або 88,2 млн грн — кошти бюджету Вінниці.

30% — це 25,6 млн грн, які надійшли з держфонду регіонального розвитку (ДФРР) по програмі «Велике Будівництво» + 12 млн грн дали на лікарню з Держбюджету.

68,9 млн грн з цієї суми взяли з бюджету Вінниці

74 млн дав Держбюджет. При цьому найбільша частина суми — 72,3 млн грн — була виділена у 2018-2019 роках, коли уряд очолював екс-мер Вінниці Володимир Гройсман.

4 млн грн — кошти лікарні швидкої меддопомоги

Вячеслав Соколовий, голова Вінницької облради (ліворуч), Сергій Моргунов, міський голова Вінниці (праворуч), Олександр Фомін, керівник лікарні швидкої меддопомоги (по центру)

— У цьому проекті відбулося поєднання зусиль міста, області й держави. Основне фінансове навантаження взяла на себе Вінниця, а це близько 60% витрат, — сказав голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий. — Але важливо, що всі жителі Вінниччини, у випадках непередбачуваних, складних ситуацій, отримають якісну і своєчасну медичну допомогу.

Сергій Борзов, голова Вінницької ОДА / Фото з його фб-сторінки

— Відтепер у Вінниці пацієнти зможуть безплатно пройти обстеження на новому сучасному дороговартісному обладнані: а це система рентгенівська діагностична стаціонарна; апарат ультразвукової діагностики; комп’ютерний томограф, — додав голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. — Головна мета програми Президента України EMERGENCY-2020, у межах «Великого будівництва» — створити комфортні умови для пацієнта. І за цим стандартом вже працюють десять опорних лікарень нашої області. Зокрема, це заклади у Жмеринці, Бершаді, Гайсині, Калинівці, Козятині, Могилів-Подільському, Ямполі, Хмільнику та в Тульчині.

І на цьому розвиток медицини міста не зупиниться. Міський голова Сергій Моргунов розказав, що у рамках Стратегії 3.0 по пріоритету «Муніципальні інвестиції» на наступний рік запланували відремонтувати одне із відділень 1-ої лікарні, щоб створити найкомфортніші умови для лікування пацієнтів в стаціонарі.

Новий тролейбусний маршрут, нагадаємо, запустили також сьогодні, 22 грудня.

 

Читайте також:

«З важливих органів у нього працювало лише серце». Деталі героїчної історії вінницького донора

«Порятунок життя — це колективна праця»: вінницький лікар, який отримав «Медичний Оскар»

Добрі вчинки та досягнення. 21 історія вінничан за цей рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Виктория Домбровская

    Безоплатно???Щось не віриться .
  • Valentina Valentina

    Все круто зараз і сучасно,тільки все впирається в "одне"!Багато сучасних клінік,різні апаратури,різновиди аналізів,але все за гроші,а хто не має можливості,змушений помирати,а ні то входити в конкретні позички.Чому немає безплатної медичної допомоги,безкоштовної консультації?Чому як не всунеш в карман,тобі навіть слова не хочуть сказати??!!
  • Dmytro Dibrovskyi

    Алгоритм действий и необходимые бумаги для записи на обследование кто-то знает?
  • Светлана Андрейчук-Комар

    Я уявляю скільки буде коштувати там лікування.... Більша половина хворих врядче зможуть туди попасти

    Ivan Sobzyk reply Светлана Андрейчук-Комар

    Дишевше закордон виїхати-

keyboard_arrow_up