Як вінничанам оскаржити штраф за парковку? Розповідає адвокат

Як вінничанам оскаржити штраф за парковку? Розповідає адвокат
Майже 33 тисячі штрафів за паркування отримали вінницькі водії у 2021 році. Оскаржують в судах лише одиниці / Фото ілюстративне, з сайту vmr.gov.ua
  • 340 або 680 гривень — штраф за паркування. А якщо його погасити одразу, то можна заплатити тільки 50%. Тобто, 170 і 340 гривень відповідно.
  • Такі суми здаються невеликими, проте в деяких випадках водії вважають, що постанова про порушення є незаконною.
  • Як підготувати позовну заяву, щоб оскаржити штраф у суді? Нюанси розповідає адвокат Семен Яценко.

Протягом десяти днів з дня вчинення правопорушення, водій може заплатити лише половину від штрафу, йдеться на сайті вінницького відділу паркування

Також є десять днів з моменту отримання постанови, щоб подати скаргу до суду. Якщо суд схвалить, що штраф за парковку був призначений незаконно, то його можна не платити взагалі.

Ми вже робили огляд рішень суду, який в різних випадках і скасовує, і повертає чинність штрафів за парковку водіям. Тепер разом з адвокатом, членом Національної асоціації адвокатів України Семеном Яценком, пояснюємо нюанси підготовки документів до суду.

Відео дня

Які докази треба зібрати

— До вирішення справи в суді штраф не набирає законної сили, — розказав Яценко. — Додатково рекомендую подати заяву до відділу паркування, в якій варто повідомити, що подано скаргу до суду (це потрібно, щоб сума штрафу не подвоїлася через звернення посадовців до виконавчої служби із примусового стягнення - авт.).

Повідомлення про адмінпорушення інспектор з паркування залишає на лобовому склі автомобіля. Саму ж постанову виносять трохи пізніше, для чого інспектор має повернутись до міськради й заповнити дані до реєстру / Фото: vmr.gov.ua

— Що водію потрібно написати у позовній заяві? — питав журналіст.

— У позовній заяві зазначається відповідач — орган, який виніс оскаржувану постанову (у нашому випадку Відділ паркування Департаменту енергетики, транспорту та зв'язку Вінницької міської ради - авт.), — відповів адвокат Яценко. — Необхідно зазначити про підстави — чому ви вважаєте, що постанова не законна. Зокрема, навести аргументи на користь того, що ви не порушували правил зупинки, стоянки та паркування.

Доказами водія, наприклад, можуть бути фото з місця, де вам виписали постанову, довідка від дорожньої служби про відсутність в тому місці дорожніх знаків, які забороняють зупинку чи стоянку як доказ відсутності правової підстави для призначення штрафу.

— Однією із підстав для вимушеної зупинки, яка переросла у стоянку, може бути погіршення стану здоров'я водія та необхідність звернення за медичною допомогою, або поломка авто, — додав адвокат.

Коли платити судовий збір

Втім, під час розгляду справи у суді, саме інспектори з паркування мають довести, що винесли правомірну постанову. Судді будуть перевіряти, чи діяли посадові особи в спосіб, в межах і в порядку, який визначений законом.

— Тому при підготовці скарги необхідно перевірити кваліфікацію діяння за Кодексом про адміністративні правопорушення, правильність складання постанови. А правила здійснення зупинки та стоянки визначені у розділі 15 Правил дорожнього руху, — пояснив адвокат Семен Яценко.

— Чи треба одразу в позовній заяві написати про стягнення судового збору та витрат на адвоката? — питав журналіст.

— Писати у позовній заяві про компенсацію судового збору не потрібно, оскільки він сплачується лише тоді, коли постанова залишена в силі, — сказав адвокат. — Проте необхідно просити відшкодувати витрати на професійну правову допомогу (послуги адвоката). Для цього необхідно додати до позовної заяви договір про надання правової допомоги, фінансові документи, докази надання правової допомоги, її обсягу.

Окремо Семен Яценко додав, що евакуація транспорту на штрафмайданчик здійснюється лише у тих випадках, «коли положення автомобіля суттєво перешкоджає дорожньому руху, або створює загрозу безпеці дорожнього руху». У інших випадках його затримання не може здійснюватися.

У Вінниці є поки один муніципальний евакуатор. Ним опікується комунальне підприємство «Архітектурно-будівельний сервіс» / Фото: vmr.gov.ua

Але, як показує практика у Вінниці, якщо водій прийшов до того, як його авто завантажили на платформу евакуатора, то його машину не будуть вести на штрафмайданчик. Втім повідомлення про штраф все ж отримає, про що писали в матеріалі: Майже 33 тисячі штрафів виписали за стоянку. А скільки зробили нових парковок у Вінниці?

Хто може допомогти з підготовкою до суду

Якщо ви не можете самостійно підготувати позовну заяву, то можете звернутись до центру з надання безоплатної вторинної допомоги. 

Як читаємо з їх сайту, то адвокати регіонального центру можуть допомогти та у підготовці процесуальних документів, так і захищати позивача у суді. Така правова допомога буде для вас безоплатною, бо за послуги юристів платить держава, з наших податків. 

Контакти центру: 

вулиця Театральна, 14, кабінет 419

Телефон: 067 313-66-57; 093 737-80-50; (0432) 67-39-99

Електронна пошта: [email protected]

Дізнатись адреси приватних вінницьких адвокатів, а також прочитати відгуки про їхню роботу можна на сайті top20.ua за цим посиланням.

 

Читайте також:

Штрафи за парковку. Як водії оскаржують покарання у вінницьких судах

Ремонт перехрестя за 12,8 млн грн доручать фірмі, яка ставила флагшток на Замковій горі

Віддати пішоходам чи залишити водіям? Думки вінничан про пішохідну вулицю Грушевського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up