Вінничанин зміг повернути гроші, які заплатив арештмайданчику за «послуги зі зберігання» авто

Вінничанин зміг повернути гроші, які заплатив арештмайданчику за «послуги зі зберігання» авто
  • Олександр Радько через суд повернув гроші, які у нього безпідставно вимагали та отримали на арештмайданчику.

Про суть справи. У липні 2017-го Олександр Радько потрапив у ДТП — його авто протаранив «ВАЗ» із нетверезим водієм за кермом. Машини забрали на арештмайданчик. Слідчий відкрив кримінальне провадження за фактом ДТП, але невдовзі воно було закрите за відсутністю складу злочину — за висновками експертизи, у цій ДТП люди отримали тільки легкі травми.

Читайте також:

  • Плати або ходи. Чому зі штрафстоянки перестали віддавати ДТПшні машини

    Відео дня
    /li>

Тоді Радько отримав лист від слідчого з дозволом забрати авто зі штрафмайданчика.

У листі слідчий написав: «Відповідно до пункту 32 порядку зберігання речових доказів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 19 листопада 2012 року № 1104, фінансування витрат, пов’язаних зі зберіганням чи пересиланням речових доказів, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету».

Але на майданчику автомобіль відмовилися повертати Олександру. Мовляв, за зберігання авто тут потрібно платити. Радьку довелося віддати власні гроші. А потім він подав до суду позов із вимогою повернути ці кошти.

Читайте також:

Перший позов стосувався вінницької філії «Інформ-Ресурсів» (так називається держпідприємство-арештмайданчик). Суд відхилив вимоги Радька через те, що філія не має юридичної сили для того, щоби повертати гроші. Це має робити центральний офіс «Інформ-Ресурсів».

Наступного разу відповідачами в справі виступали: головний офіс держпідприємства «Інформ Ресурси», Державна Казначейська служба України, Нацполіція у Вінницькій області. Усіх їх викликали для того, щоб суд мав змогу визначити, хто ж таки має повертати кошти Олександру Радьку.

Судом було встановлено, що:

  • Жодних договірних правовідносин про зберігання авто між Радьком та арештмайданчиком не виникало, отже гроші майданчик не мав права вимагати та отримувати;

  • Жодним нормативно-правовим актом не передбачений обов’язок власника автомобіля оплачувати його зберігання як речового доказу в кримінальному провадженні.

Повернути кошти суд зобов’язав головний офіс «Інформ-Ресурсів». Суд зобов’язав держпідприємство відшкодувати 2749 гривень, які були сплачені за «послуги зберігання авто», повернути Радьку судовий збір та 4937 гривень витрат на адвоката. Загалом, вийшла сума в 8 тисяч 141 гривню.

Таким чином, якщо з вас на арештмайданчику взяли кошти в аналогічний спосіб — можете також йти до суду.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • без

    Гроші добре,що забрав.А когось покарали за нерви,що витратив цей чоловік?Хто конкретно вимагав у нього гроші за стоянку,що йому все зійшло з рук?
  • Алла Цилюрник

    У нас п'ять місяців тримали авто на штрафмайданчику,бо патрульним привилілось,що документи підроблені.Викликали слідчого та евакуатор,хоча слідчий і заперечував авто забрали.За зберігання і евакуатор заплатили 5500 грн щоб тільки забрати,бо через суд це ще десь років 2 чекати.
  • Колишній мешканець м. Вінниця

    Повага людині, що не склала руки... Бо на це якраз і сподівається влада(від Кравчука до Порошенка). Ну ось чому наша людина (середня) окрім щоденного виживання, ще повинна складати стільки зусиль щоб просто отримати своє? А якщо людина важко працює, немає грошей, чи якесь горе, що немає моральних сил ще з цими упирями боротись? То що? Жаль що люди прикриваючись Україною-так її грабуть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up