Чим закінчилася історія водія, якого патрульні жорстко затримали біля Київського мосту

Чим закінчилася історія водія, якого патрульні жорстко затримали біля Київського мосту
  • У квітні поліцейські затримали водія на білому Renault біля Київського мосту. Били в обличчя та одягли кайданки.
  • Склали чотири адмінматеріали. Чим закінчилася та історія та чи зміг водій скасувати всі штрафи?

Вінницький активіст Дмитро Воронович опинився в центрі резонансного конфлікту з патрульними поліцейськими, який стався 19 квітня. Розпочався інцидент на вулиці Київській, а закінчився — на Чорновола.

Дмитро їхав на Renault Megane та посигналив поліцейському Toyota Prius, який з увімкненими синіми проблисковими маячками зупинився, щоби підібрати інших патрульних. Ситуація закінчилася тим, що Вороновича затримали.

У затриманні брали участь поліцейські з двох екіпажів. Вони заблокували Renault на вулиці Чорновола, вибігли зі службових машин, витягли водія з авто, поклали на асфальт та одягли на нього кайданки.

Відео дня

— У кайданках мені затискли руки на максимум, — каже Дмитро. — При затриманні мені спеціально завдавали болю: колінами ставали на спину, били в голову. Потім посадили в автомобіль і повезли, не давши можливість навіть закрити мою машину.

Потім до кримінальної справи проти поліцейських Дмитро приєднає довідку про тілесні пошкодження.

На Вороновича тоді склали чотири адмінматеріали: за незупинку на вимогу працівників поліції, за те, що не був пристебнутий паском безпеки, за дрібне хуліганство, тобто нецензурні висловлювання в громадському місці; за злісну непокору патрульним.

Читайте також:

Чим закінчилися суди?

З чотирьох адмінматеріалів Дмитру вдалося оскаржити три.

— По злісній непокорі в міському суді спочатку мене визнали винним, але в апеляції я скасував це рішення. Дві інших оскаржили з першого разу. Це були три протоколи, тому мені не потрібно було подавати позов до суду. А от четвертий матеріал, про непристебнутий пасок безпеки, це була постанова, — розповідає він. — Для того, щоби її скасувати, потрібно було позиватися до інспектора, який складав документ.

Дмитро подав апеляційну скаргу у Вінницький міський суд для того, щоби довести, що був пристебнутий за кермом. Наступного ж дня було засідання й суддя вирішив, що скарга не відповідає вимогам.

— Ці вимоги були такими: у скарзі я не вказав домашню адресу поліцейського, електронну пошту та особистий мобільний телефон, — каже Воронович. — Потім мені ця справа мала надійти поштою для виправлення помилок. Але лист мені так і не надійшов. Через п’ять днів справу закрили.

Після цього Воронович подав позов у Вінницький апеляційний адміністративний суд. Там поновити справу не вдалося. Таким чином, постанова про непристебнутий пасок безпеки, який на відео видно, що був пристебнутий, так і залишилася не оскарженою. Йти судовою системою ще вище та скасовувати цей штраф Дмитро не схотів, вирішив його сплатити.

Провадження проти поліцейських

Після інциденту біля Київського мосту Воронович написав заяву до поліції про перевищення поліцейськими повноважень — це й удар в обличчя, і затримання тощо. Це було ще на початку літа. Тоді була відкрита кримінальна справа за частиною 2 статті 365 ККУ.

У середині серпня ми направили письмовий запит до прокуратури, у якому попросили повідомити номер кримінального провадження, закрите воно чи відкрите, чи повідомлялося комусь про підозру.

У відповіді прокуратура області відписала, що розслідування веде місцева прокуратура й запит переадресований до них. Це було 22 серпня. Зараз уже середина вересня, і відповіді на наші питання від прокуратури ми досі не отримали.

Сам Дмитро каже, що за ці кілька місяців справа не зрушила з місця. Слідчий не викликав на допити. А поліцейські, які брали участь у резонансному затриманні, спокійно працюють в управлінні.

Заочна постанова

— Зараз мене постійно переслідують поліцейські, — каже Воронович. — Автомобіль стояв біля обласної ради. Насправді, я його там не паркував, мені передали ключі і я забирав із нього свої речі. Коли підійшов до машини, до мене підбіг патрульний і почав кричати, що я щойно припаркував машину й порушив ПДР. Вимагав документи.

Воронович каже, що спитав у іншого патрульного, чи можна йому сісти за кермо та перепаркувати машину, щоб усунути порушення. Той дозволив.

— Дуже здивувався, коли через тиждень мені додому прийшла постанова про це порушення, — каже Воронович. — Там було написано, що я порушив і відмовився підписувати адмінматеріали. Тобто постанову писали без моєї присутності, я взагалі про неї не знав.

Дмитро подав у міський суд позов, щоб оскаржити постанову.

— Доказом поліції було відео з нагрудної камери патрульного, де взагалі не видно, що там відбувалося, — каже Воронович. — Навіть номерів машини не видно. Звичайно, справу закрили за відсутністю складу адмінпорушення.

Хлопець розповідає, що потім була апеляція. Тепер як докази в поліцейських були відео з вуличних камер спостереження, де неможливо ідентифікувати автомобіль. Знову справу закрили.

На суді поліцейські пояснювали, що склали матеріали без присутності Дмитра, бо він начебто не схотів слухати патрульних, не схотів нічого пояснювати, а просто пішов.

Судді ж вирішили, що поліцейські порушили процедуру притягнення до адміністративної відповідальності.

Ось є відео, де можна подивитися, як проходив розгляд цієї справи в суді:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Vladimir Molotov

    мусора не люди

    Pavlo Ostapenko reply Vladimir Molotov

    вот как раз, именно люди, от куда тогда они взялись? такие в целом мы, есть куда расти нам, а то мне так нравится все вокруг Г кроме себя...
  • Юля

    Та й сам Воронович наглота на відео. Сам спровокував.

    Роман reply Юля

    Всмислі вспровукував ? Чим? Сигналом коли перед автомобілем яким рухався вальяжно проходить нахабний коп?  Просто ще один приклад на що здатна наша чудова поліція ,не чинити правосуддя , а вести себе як бидло.

    Pavlo Ostapenko reply Юля

    Поступки полиции не оправдывают провокации, даже если бы оскорблял он их, для чего есть Закон вообще тогда???

    Pavlo Ostapenko reply Юля

    возможно да, но разве люди которые защищают нас, не должны быть выше провокаций???
  • Наталия Матвиив

    ничего незименилось
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up