АВІС удобрив відходами городи Сабарова

АВІС удобрив відходами городи Сабарова
Рідкі промислові відходи АВІСа, стікаючи по схилах Сабарова потрапляли прямо у Південний Буг. Зрозуміти, де саме вони проходили, неважко. На їх шляху трава так і залишилася осіннього жовтого кольору, а фруктові дерева стоять без жодної ознаки цвітіння.

- Рікою текло, - каже житель Сабарова Анатолій Томашевський. – Щоб не позаливало геть городи, людям довелося поробити вузькі канавки у ґрунті. А там далі ця гидота стікала по схилах - і прямо у річку.
За словами мешканців Сабарова, зловонна річка з-під паркана промислового комплексу АВІС текла протягом двох тижнів. Як пояснили їм робітники заводу, причиною цього стала аварія на очисних спорудах. Факт аварії підтвердило і керівництво АВІСа.
- Але ні про які два тижня мова не йде, - каже генеральний директор компанії Володимир Васильєв. – Усе було відремонтовано у той же день, як сталася аварія. І об’єм витоку був не дуже великий – десь 10-11 кубічних метрів
В обласній екоінспекції повідомили, що знають про аварію і тримають ситуацію на контролі.
- На жаль, від форс-мажору ніхто не застрахований, - каже начальник оперативного відділу обласної екоінспекції Дмитро Герус. – Як написано у пояснювальній записці, аварія сталася 23 квітня о четвертій годині ранку. Близько сьомої години аварію помітили і перекрили стоки. А о 16.00 очисні споруди знову запрацювали.
Але усі місцеві жителі як один стверджують, що стоки перестали текти лише під вечір 28 квітня, після того, як вони телефонним дзвінком поскаржилися у міську СЕС.
Як особисто переконався журналіст, 29 квітня на шляху нечистот до річки ще стояло багато свіжих калюж із смердючою мутною рідиною.         
Що саме стікало у Південний Буг, достеменно не відомо. За словами Дмитра Геруса, результати аналізу хімічного складу викидів ще не надходили до них із лабораторії.
- Скоріш за все, це була просто сильно зажирена вода, - каже він.
Що б це не було, на шляху до річки воно текло через городи, розташовані прямо під парканом АВІСа.
- У мене затопило півгороду, - каже місцева жінка. – Усе це всмокталося у грунт, зверху залишився лише намул.
За її словами, коли вона прийшла до свого городу зранку 29 квітня, земля на тому місці, де стояли нечистоти, була вже перекопана. Вона вважає, що це зробили заводські, маскуючи сліди.
- Ви хоч там нічого не садіть, - кажуть їй сусіди.
- А для чого? Там усе одно нічого не виросте, - відповідає жінка.
Але Володимир Васильєв заперечив, що стоки можуть нанести якусь шкоду городам.
- Це ж просто жир, - каже він. – Воно як добриво.
Цікаво, що за словами жителів Сабарова, це вже далеко не перший випадок, коли відходи заводу стікають прямо у річку.
- Воно тут роками тече, - каже місцевий мешканець Володимир Юрчук. – Вони цю гидоту, як правило, вночі зливають.
В АВІСі подібні звинувачення категорично заперечили.
- Неправда, - каже Володимир Васильєв. - Ми скидаємо усі свої відходи лише до відстійників водоканалу.
В обласній екоінспекції підтвердили, що стоки з підприємства надходять до міської каналізаційної системи і сказали, що скарг від місцевих жителів, з приводу постійного забруднення схилів рідкими відходами, не надходило.
- За нашими даними, останній раз проблеми зі стоками на цьому заводі були років чотири тому, - каже Дмитро Герус.
У міській СЕС також повідомили, що до них жодного разу не надходило офіційних скарг з приводу скидів АВІС.
- Але тепер ми проведемо своє розслідування і розберемося в ситуації, - каже заступник головного лікаря міської санстанції Олександр Мельник.
Журналіст «20хвилин» прослідкував шлях стоків, щоб зрозуміти де саме вони покидають територію заводу. Схоже, що для цього слугує труба, що ледве-ледве видніється серед кущів під парканом. Принаймні на ній було видно залишки тієї рідини, що застигла у калюжах на городах. Трохи далі від труби знаходиться тиждень назад споруджений тимчасовий відстійник. Він представляє собою просто велику яму у землі, доверху заповнену білою смердючою рідиною.
В обласній екоінспекції сумніваються в тому, що 23 квітня у Південний Буг потрапило лише 11 кубометрів відходів. Але навіть якщо об’єм був в два рази більший, на розмір штрафу за забруднення це майже не вплине.
- За існуючими у нас в Україні методиками нарахування штрафу, він буде складати десь... 10-20 гривень, - каже Дмитро Герус.

 

 

Відео дня

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up