Ризики та система захист прав покупців побутової техніки

Ризики та система захист прав покупців побутової техніки

Життя сучасної людини неможливо уявити без побутової техніки.. Контролюючі органи далеко не завжди здатні проконтролювати тисячі магазинів, які нерідко пропонують продукцію доволі сумнівних виробників. Наразі перевірки здійснюються лише після отримання скарг з боку споживачів. З упровадженням Угоди про асоціацію вводиться нова система захисту прав споживачів і ситуація дещо змінитися.

Право споживачів на захист при купівлі товарів належить до охоронюваних законом прав людини. Однак в Україні доволі часто трапляються випадки порушень наших прав з боку виробників і недобросовісних продавців. Різноманіття у виборі та привабливі пропозиції завжди привертають увагу покупців. На сьогодні важко сказати про правдиву відповідність до якості товару, як це зазначають продавці в магазинах, оскільки виробники можуть постачати фальсифікований товар.

Покупець має бути уважним, коли купує техніку. Обов’язковим нюансом під час покупки є видача чеку та гарантійного талону. Якщо навіть одне з переліченого відсутнє, покупець має задуматись про небезпеку від такої покупки. В Держпродспоживслужбі попереджають, що в разі поломки придбаної таким чином техніки, довести провину суб’єкта господарювання практично неможливо.

Головною метою органів ринкового нагляду є контроль відповідності до всіх вимог, в тому числі й вимог Європейського Союзу. Ринковий нагляд – важливий інструмент виконання директив нового підходу, які відповідають стандартам ЄС. Покупець може звернутися до органу зі скаргою, в такому випадку проводиться перевірка магазину, де була придбана ця техніка.

Відео дня

До Держпродспоживслужби регулярно надходять скарги від покупців. Головним порушенням на сьогодні є відсутність маркування національним знаком відповідності «CE». Даної вимоги зобов’язаний дотримуватися кожен виробник під час випуску продукції та наступної її реалізації. До того ж має бути наявний так званий технічний файл, тобто гарантійне свідоцтво, у якому зазначено інформацію щодо повної безпечності продукції.

Щороку до планових перевірок по всій країні включають лише сто суб’єктів, відібраних за сукупністю ризик-факторів. З державного бюджету передбачено  кошти для перевірки зразків техніки в акредитованій лабораторії. За виявленими порушеннями на продавця товару накладаються штрафні санкції. Якщо штраф не погоджуються сплатити в добровільному порядку, відкривається судова справа, яка 100% гарантує доведення провини суб’єкта господарювання або постачальника цієї технічної продукції.

Вимоги залишаються такими ж і стосовно продукції, замовленої в інтернеті. Для гарантування безпечності та надійності подальшого захисту своїх прав споживач має ретельно перевіряти всі реєстраційні документи сайту, з якого замовляється продукція.

У законодавстві передбачено 2 пункти, через які покупець може бути невдоволений продукцією та звернутися до контролюючих органів в разі виявлення неякісного товару або ж якщо придбаний товар чи продукція не влаштовує споживача за певними критеріями. Якщо перевіркою підтверджено наявність в товарі недоліків, споживач має право на зменшення ціни або безоплатне усунення недоліків у строк 14 днів чи відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Жодної відповідальності продавець техніки не несе у разі виходу з ладу техніки через перепад напруги. Під гарантійний ремонт така техніка також не підпадає. Захистити свої права в такій ситуації нелегко. Лише проведення спеціальної технічної експертизи на предмет виявлення порушень умов договору постачальником електроенергії дозволить зобов’язати енергокомпанію компенсувати вартість зламаної техніки.

Краща поінформованість покупців та більша прозорість магазинів у великих містах та обласних центрах дозволяє з вищою вірогідністю захистити власні права. Натомість в районних містечках та селищах ситуація на порядок складніша. Для місцевих підприємців додатковий гарантійний ремонт – це значні незаплановані витрати. Тому велика кількість товарів продається без належно оформленої гарантії або ж взагалі без неї. Звідси люди стикаються з відмовами відремонтувати придбаний товар або ж його замінюють на дешевший чи давно вживаний.

На сьогодні в Україні повністю відсутня структура захисту прав споживачів на рівні органів місцевого самоврядування. У містечках магазини можуть ставити велику ціну або продавати продукцію низької якості за високими цінами. Зрозуміло, що одинока бабуся, котра все життя збирала гроші на холодильник, не буде розбиратися в тому, яка це продукція та чи відповідає ціна дійсності. Таких людей є багато. Система контролю технічної продукції та сама структура захисту прав споживачів має більше вдосконалитися та розгорнутися на маленькі містечка.

 

Вимоги та зміни ЄС стосовно захисту прав споживачів

Для гарантії прав на безпечну, якісну та доступну продукцію споживачеві в Україні кожного дня дописуються та переписуються вимоги, що ідентичні ЄС. За повідомленням Держпродспоживслужби, нових вимог є багато, тому цим займається та контролює ціла інституція.

До Угоди про асоціацію також діяли досить велика кількість, ідентичних європейським, національних вимог. Як раніше, так і зараз контроль вівся на найвищому рівні. З відміненою державного стандарту. для виробників відбулося певне спрощення в оформленні нововведеного технічного регламенту.

Серед поточних завдань Держпродспоживслужби, як контролюючого органу, проводиться роз’яснення щодо актуальних питань у сфері захисту прав споживачів. Окрім цього, недопущення зростання кількості порушень здійснюється за рахунок розміщення в магазинах куточків споживачів з обов’язковим розміщенням документів на продукцію та вимог щодо захисту прав споживачів.

Саме 2018 рік стає вирішальним у процесі реформування системи захисту прав споживачів. Впродовж року уряд запланував звернутися в ЄС з проханням оцінити відповідність Закону України «Про захист прав споживачів» всім європейським вимогам. Тільки з отриманням відповідних висновків, запроваджуватимуться зміни в чинне законодавство. Одним з головних зобов’язань є створення місцевими органами «гарячої лінії» з питань захисту прав споживачів. Держпродспоживслужба зі свого боку повинна максимально висвітлювати  на своєму сайті інформацію про перевірки і випробування споживчих товарів. Саме ця установа має бути для споживачів інструментом захисту та інформування про той чи інший виріб.

Всі планові заходи реалізації вимог ЄС у сфері захисту прав споживачів, згідно із затвердженою концепцією, будуть впроваджені до 2020-го року. Це дозволить забезпечити досудове врегулювання споживчих спорів. Також імплементація законодавчих актів ЄС створить врегульовану систему контролю за виробниками та суб’єктами господарювання.

Зрозуміло, що проконтролювати всіх постачальників продукції та продавців дуже складно. Має вдосконалитися система інформування про продукцію та перевірки суб’єктів господарювання. Це дасть можливість споживачам не потрапляти в неприємні ситуації. Самі ж суб’єкти господарювання розумітимуть свою відповідальність за порушення.

На сьогодні контроль за дотриманням Закону «Про захист прав споживачів» покладено в тому числі й на поліцію. В Україні поки що долучення органів правопорядку до протидії порушеним правам споживачів не планується. Для нашої країни першочергова потреба полягає в необхідності наблизитися до європейської практики контролю за технічною продукцією.

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up