Змагання серед інтелектуалів. У Вінниці відбувся чемпіонат з шахів серед медиків (Новини компаній)

Змагання серед інтелектуалів. У Вінниці відбувся чемпіонат з шахів серед медиків (Новини компаній)

Центр сучасної діагностики «Нейромед» провів відкритий турнір серед представників медичної галузі міста. 

Чемпіонат відбувся вперше у Вінницькій дитячо-юнацькій спортивній школі №6, за підтримки комітету з фізичної культури і спорту Вінницької міської Ради. Участь у змаганнях брали студенти, лікарі та ветерани медичної галузі з різних куточків України.

Як відомо, шахи дійшли до нас ще з сивої давнини, проте зуміли зберегти свою значимість навіть у ХХІ столітті. Гру створили інтелектуали для інтелектуалів — і відтоді нічого не змінилося: в них, як і раніше, грають розвинені, серйозні, освічені люди. В XIX столітті гру в шахи офіційно визнали міжнародним видом спорту. Тому що «шахи — не для слабких духом людей» — як сказав Вільгельм Стейніц, перший чемпіон світу з цієї гри.

Вінницькі медики погодилися з висловом і до Дня шахів, який традиційно відзначають наприкінці липня, і з задоволенням взяли участь у змаганнях. Центр сучасної діагностики «Нейромед», що пропонує своїм клієнтам широкий спектр високоякісних послуг, 31 липня вперше провів відкритий чемпіонат із шахів серед представників медичної еліти міста та області. 

— Лікарі — професія високоінтелектуальна, високоосвічена, —  говорить директор мережі «Нейромед» Руслан Сиваченко. — Саме лікарі долають в своєму становленні тернистий шлях, який пов'язаний із здобуттям багатьох навиків. Це люди з великим інтелектом, як на мене. Знаю що серед медиків багато поціновувачів шахів, так, як в лікарів широкий кругозір. Раніше подібні змагання проводилися серед профспілок. Після пандемії вперше вирішили провести такий турнір саме серед представників медичної галузі. В ньому беруть участь медики-пенсіонери, діючі лікарі та студенти. Обмежень не було. Всі, хто ототожнює себе з медициною прийшли, щоб проявити себе.

Організаторами змагання став Центр сучасної діагностики «Нейромед», компанія також стала спонсором чемпіонату, забезпечила гравцям цінні подарунки та грошові призи. Турнір відбувся на базі Вінницької міської дитячо-юнацької спортивної школи №6, за сприяння комітету з фізичної культури та спорту Вінницької міської ради.

У залі спортивної школи зібралося чимало охочих взяти участь у шаховому турнірі: 40 медиків, студентів-інтелектуалів та знаних лікарів з Вінниці та Вінницької області, Житомира, Києва. Всі прагнули перевірити свою ерудицію та інтуїцію. 

— Рік граю в шахи і вперше беру участь в такому турнірі, — ділиться лікар-нейрохірург Костянтин Горбатюк. — Дійсно захоплююче і відчуваєш певну знервованість, бо все відбувається, наче у фільмі «Хід королевою». Так цікаво, така інтелектуальна атмосфера.Інтелектуалам навіть програвати приємно.

Свій «хід королевою» прийшла на чемпіонат зробити і лікар-інтерн Наталія Матлак.

— Мене батько навчив грати в шахи в 10 років, — розповідає медик. — Граю не на достатньо професійному рівні, партії можуть тривати кілька годин, але суто на інтерес. Перемагала в шкільних змаганнях, цей турнір зовсім іншого рівня, бо змагаються сильніші суперники. Такі турніри потрібні, бо медики люди інтелектуальної праці, а шахи це найбільш інтелектуально-спортивна гра.

Змагання розпочалися з привітання директора мережі Центрів сучасної діагностики «Нейромед» Руслана Сиваченко та головного судді турніру, судді міжнародної категорії, директора міської дитячо-юнацької спортивної школи №6 Миколи Боднара.

— Відкритий чемпіонат Вінниці з шахів серед медиків — такі змагання вперше проводять у нас,— говорить в інтерв'ю суддя турніру. — Учасники є різні: і новачки, і кандидати в майстри спорту. Медики теж в шахи грають, це інтелектуальний вид спорту. Є гравці, які неодноразово ставали призерами змагань різних рівнів. Турнір відбудеться за швейцарською системою: сім партій за сім турів. Хто набере найбільше очок — той і буде переможцем. Було б дуже добре, якби представники різних професій проводили хоча б один турнір в рік. Бо це не лише гра, але й обмін професійним досвідом.

Після кількох партій відкритого чемпіонату з шахів серед медиків, який тривав з ранку і до вечора суботнього дня, гравці ділилися своїми першими враженнями.

— Граю в шахи з 1961 року, я кандидат в майстри спорту, — розповів один з найстарших учасників турніру Євген Демчук. — Зараз через здоров’я не беру участь в змаганнях, але цікавлюся, читаю книги, відвідую сайти, розв'язую задачі. Я лікар-ендоскопіст, кандидат медичних наук. В чемпіонаті серед медиків взяв участь із задоволенням. Суперники достойні, я ніч не спав, хвилювався, адже зібралася медична еліта області. Я вважаю, що два рази на рік потрібно проводити такі турніри. Це і спілкування, і реклама, це хороша ініціатива.

Лікар-нейрохірург родом з Ємену, який зараз працює в Києві і є випускником Вінницького медуніверситету, Мохаммед Суар спеціально зі столиці приїхав на чемпіонат.

— Я побачив в інтернеті рекламу заходу і вирішив приїхати зі столиці до Вінниці на турнір, — ділиться Мохаммед. — Я вперше в житті на турнірі з шахів. В дитинстві з батьком грав, коли був маленьким, а тут випала така нагода, захотілося спробувати взяти участь в змаганнях серед медиків. Для мене перемога, бо я сюди приїхав. Це класна ідея, бо зазвичай збираємося з колегами, аби обговорити хвороби. Тай за тиждень медична практика виснажує, а тут така розрядка. Вдома за вихідні не відпочиваєш, а після таких змагань на роботу йдеш з новими емоціями і досвідом.

Такі змагання потрібні, нехай люди побачать і зрозуміють, що лікарі цікавляться не лише своїм фахом. 

Після семи партій запеклої боротьби інтелектуалів визначили двох переможців першого Відкритого чемпіонату з шахів серед медиків. Окрім кубків і грамот, учасників змагань чекав призовий фонд у сумі в 10 тисяч гривень та цінні подарунки.

Серед переможців-жінок першою стала ветеран медицини Анна Слюсаревська. 

— В шахи граю зі студентських років, — розповідає переможниця змагань. — Я дуже задоволена, бо перший раз на турнірі у Вінниці. Працювала в хірургії в Черкаській області, зараз на пенсії і живу в Вінниці. В Черкасах неодноразово брала участь у змаганнях, маю численні перемоги. З медиками змагалася вперше. 

Кращим шахістом-медиком став студент Вінницького національного медичного університету Максим Герасименко, який на змагання прийшов разом з братом.

— В шахи граю три роки, проте вже маю перемоги в різноманітних шахових турнірах, — ділиться 17-річний студент. — Компанії «Нейромед» велика подяка за таку чудову ініціативу. Було б круто, аби такі змагання серед медиків стали доброю традицією.

Читайте також:

«Нейромед» запрошує взяти участь у Шаховому турнірі серед медиків (Новини компаній)

У Вінниці працює Центр лікування головного болю (Новини компаній)

Профілактичний check-up організму: навіщо він потрібен? (Новини компаній)

КТ легенів: все, що потрібно знати під час пандемії (Новини компаній)

Вчасна діагностика, або як не пропустити хворобу?! (Новини компаній)

 

keyboard_arrow_up